Inför West Bromwich - Derby
Från lördagens mot Forest, Craig Forsyth i aktion

Inför West Bromwich - Derby

Viktiga poäng står på spel på The Hawthorns ikväll!

Efter fem raka vinster i The Championship tog sviten slut i lördags. Med nöd och näppe lyckades Derby County bärga en poäng mot ärkerivalen Nottingham Forest. Chris Martin lyckades forcera in kvitteringen i den 97:e minuten.

Med dessa 16 poäng på de sex senaste matcherna har laget tagit sig från placering på tabellens undre halva till att vara en seriös utmanare om en kvalplats. På femteplatsen på 68 poäng finner vi Nottingham, på sjätte och sista kvalplatsen Cardiff på 64 poäng. Derby har 61 poäng och en match mindre spelad än dessa två lag. Efter kvällens match återstår fyra matcher mot förvisso svåra motståndare men helt klart finns en realistisk chans att nå kvalspel för femte gången de senaste sju säsongerna.

Jag tror att manager Phillip Cocu strävar efter att låta samma elva börja som gjorde så mot Forest. Längst ner i denna artikel ser ni hur startelvan såg ut. Av naturliga skäl finns inte Martyn Waghorn och Tom Lawrence med i dagens trupp, avstängda som de är.

Ni som läser dessa rader regelbundet vet att jag inte har mycket till övers för Waghorn. Chris Martin är många gånger bättre i rollen som ensamanfallare. Waghorn löper visserligen mer och är snabbare än Martin men jag tycker inte att han får ut så värst mycket av sitt springande. Martin producerar desto mer när han väl får chansen både vad det gäller att hjälpa medspelare och göra mål. Waghorn har denna säsong gjort 12 mål på 34 starter och 7 inhopp vilket ska jämföras med Martins 10 mål på 20 starter och 10 inhopp.

Jag tycker dessutom att han är betydligt bättre som solitär fokuspunkt i uppspelsfasen jämfört med Waghorn. Han är svår att bemästra för motståndarförsvaren, stabil och säker med bollen som han är. Han verkar också vara lättare att hitta i uppspelen, medspelarna vet var han är och kan göra löpningar för att vara spelbara när Martin vunnit bollen.

I min bok är möjliga pretendenter på en plats i startelvan Graeme Shinnie och Max Lowe. Båda två hoppade in, med 10 minuter kvar av matchen, i lördags istället för Louie Sibley och Craig Forsyth. Jag hoppas dock verkligen att vi får se Sibley från start och jag tror att också Cocu helst vill se honom från start. Kanske får Knight eller Bird se sig bänkade till förmån för Shinnie? Lowe eller Forsyth på vänsterbacken? Jag tycker de besitter samma slagstyrka så det kvittar egentligen vem som startar.

André Wisdom får vila lite till efter att ha blivit knivhuggen i Liverpool. Wisdom har gjort bra ifrån sig som mittback. George Evans får ersätta och det känner jag mig trygg mig, han brukar vara pålitlig i sitt agerande. Wayne Rooney får vi självklart se i startelvan. Han betyder oerhört mycket med sin blick för spelet och förmåga att få bollen, även svepande 40-meterspassningar, dit han tänkt sig. Får han dessutom chansen vid någon frispark nära WBA:s straffområde så är chansen stor att han lirkar in den.

Värt att notera är att i lördagens startelva fanns fyra egna produkter i form av Bird, Bogle, Knight och Sibley. Från avbytarbänken kom ytterligare två egna, Max Lowe och Morgan Whittaker. Åldern på dessa ungdomar är i tur och ordning 19, 19, 19, 18, 23 och 19. Det har nog aldrig hänt, eller åtminstone inte de senaste 60 åren, att så många egna produkter samtidigt medverkar i samma match. Definitivt inte med den unga medelåldern!
 
Möjlig startelva:
Ben Hamer
 
Jason Bogle
George Evans
Matt Clarke
Craig Forsyth
 
Duane Holmes
Jason Knight
Louie Sibley
Wayne Rooney
Max Bird
 
Chris Martin

Torbjörn Karlsson2020-07-08 11:00:00
Author

Fler artiklar om Derby