Inför Wigan - Derby

Inför Wigan - Derby

Dags för den klassiska Boxing Day-omgången i England och Derby siktar på att behålla sin åtta matcher långa förlustfria svit när man möter Wigan borta i League One.

Vi var nog en hel del ramsfans som fick onda känningar och deja-vu-känsla när Joe Ward onödigt gjorde ner en motståndare och orsakade en straff på övertid mot Lincoln. Detta var andra matchen i rad som Ward gjorde så och båda gångerna innebar det 1-1 istället för ett välförtjänt 1-0. 
Den stora skillnaden var att mot Lincoln skedde det hela på övertid i den första halvleken och Derby fick en chans att reparera i den andra halvleken. Joe Ward fick dock inte den chansen för han blev utbytt redan i paus. Manager Paul Warne ger ett väldigt mänskligt och sympatiskt intryck, men tvekar inte att göra en del drastiska beslut ibland vilket ju är bra.


Manager Paul Warne

Bytet visade sig dessutom bli ett riktigt lyckodrag. In kom Kane Wilson och efter en trevande inledning av den andra halvlek började Derby sakta ta över och just Wilson blev den som nickade in det förlösande 2-1-målet.
En stund senare gjorde han en briljant tvärvändning på mittplanen för att sedan slå en perfekt genomskärare till James Collins som kunde avgöra matchen.
Otroligt skönt att laget kunde studsa tillbaka till vinnande stil igen efter det oerhört snöpliga poängtappet i matchen innan. Nu är det alltså sju segrar och en oavgjord på de senaste matcherna. Man kan inte påstå att vi briljerat, men det är stabiliteten och förmågan att komma över en del svackor i matcherna och hitta spelet igen som gör att vi blivit ett topplag. 
Toppstriden är ett riktigt getingbo, men nu är vi verkligen där och kämpar till och med om en av de två direkta uppflyttningsplatserna.
Ett stort avbräck inför Wigan-matchen är att vår målkung Nathan Mendez-Laing inte kommer till start efter en skada i vaden. Får man läsa mellan raderna så verkar skadan dock inte vara av den allvarliga typen, men vi har ju ingen annan i ML:s standard och stil. Det borde verkligen vara läge för Arsenal-lånet Tyreece John-Jules att starta nu. Han arbetar mer centralt, men har också förmågan att tråckla sig fram och vet verkligen var målet är också.
En dubbel glad nyhet är att vår högerback Ryan Nyambe är klar för spel igen och dessutom har skrivit på ett 1,5 årskontrakt för the Rams! Han kom ju på fri transfer och har visat sig bli ett riktigt klipp.
Wigan besegrade Derby i säsongspremiären på Pride Park och gjorde sedan ett par bra resultat därefter, men ligger nu på en beskedlig 18:e plats. Dock började man ju säsongen med åtta minuspoäng, så standardmässigt är man tia. Formen är dock vacklande efter endast en poäng på de tre senaste matcherna, så vårt Rams får nog finna sig i att bära ett visst favoritskap här.
Med fyra matcher på nio dagar gäller det att försöka utnyttja truppen så brett man kan samtidigt som man inte vill röra runt i ett lag i medvind. Av de fem positionerna längst bak är fyra självskrivna. När nu Nyambe är frisk igen är frågan om han får starta. Med tanke på Wilsons otroliga insats och bara en halvlek i kroppen, så tror jag att Nyambe får vänta till andra halvlek innan han kommer in.
Liam Thompson fick göra några ynka minuter senast, men det var en rejäl boost för honom efter hans långa skadefrånvaro. Fornah blir man inte riktigt klok. Han verkar ha en verkligt bra känsla och ett verkligt bra spel i sig, men ser periodvis nästan ointresserad ut. Jag tror att han petas mot Wigan. Kanske Sibley kan få starta och då i en för honom mer normal mittfältsposition.

Förslag på startelva
Wildsmith
Wilson - Cashin - Nelson - Forsyth
Hourihane - Bird
Sibley - John-Jules - Barkhuizen
Collins
 

Ola Carleke2023-12-25 17:14:00
Author

Fler artiklar om Derby