Juan Mata – Chelsea Player of the Year
Årets spelare - Juan Mata

Juan Mata – Chelsea Player of the Year

Chelseas årliga gala där priser till årets spelare delas ut har hållits och naturligtvis blev Juan Mata galans kung med två tunga titlar.

Under torsdagen höll Chelsea sin årliga gala i the Great Hall på Stamford Bridge. Fem priser stod att delas ut till några av de nykorade Europa League-mästarna.
 
Chelsea Player of the Year award
Omröstningen har ägt rum på chelseafc.com där supportrar röstat fram årets bäste spelare. De fyra med flest röster var Juan Mata, Frank Lampard, David Luiz och Eden Hazard. Föga oväntat var det vår lille spanjor Juan Mata som fick flest röster, precis som i CSS omröstning tidigare i år. Utmärkelsen tilldelades även förra säsongen Mata och med två raka utnämningar sällar han sig till den exklusiva skara av spelare som vunnit två år i rad. Först med den bedriften var John Hollins (1970-1971) och han har följts av Ray Wilkins (1976-1977) och Frank Lampard (2004-2005), och nu Juan Mata (2012-2013). Fortsätter Mata på den inslagna vägen är chansen stor att han framöver kommer att tangera Lampards rekord på tre utmärkelser, Lampard vann även priset 2009.
 
”Jag är otroligt glad och nöjd. Det är min andra säsong här och att vinna utmärkelsen två år i rad är för mig fantastiskt. Jag vill rikta ett tack till alla supportrar och alla mina lagkamrater.”
 
Mata fortsatte sitt tal med att rikta ett särskilt tack till supportrarna för stödet i Europa League-finalen i onsdags.
 
”Vi kände att vi hade alla fansen med oss, precis som i förra årets Champions League-final. Vi gjorde det för dem. Vi gjorde mål i matchens sista minut, den bästa tiden att avgöra matcher, och vi är mycket glada för dem som stått bakom och stöttat oss igenom hela säsongen.”
 
Kapten John Terry presenterade vinnaren och kände att Mata var en klart värdig vinnare. ”Han har varit fenomenal. Det handlar inte bara om hans mål, det handlar om alla hans assist också. Han är fantastisk och bidrar med så mycket till laget. Han är en magiker med en härlig första touch och en fantastisk blick för spelet.”
 
Chelsea Player’s Player of the Year award
För åttonde gången delades ett pris ut till den av spelarna utnämnde till årets spelare. Föregående sju år har spelarnas och fansens val skilt sig åt, men i år var alla överens om att Mata varit bäst över säsongen. Två utmärkelser till spanjoren alltså som nyligen skrev in sig i historieböckerna genom att ha vunnit VM, EM, Champions League och Europa League. En bedrift som även Fernando Torres kan stoltsera med.
 
Special Recognition award
Ett speciellt pris delades ut av Bobby Tambling, anfallaren som med sina 202 mål i Chelsea-tröjan numer är vår näst bäste målskytt genom tiderna. Priset gick till Frank Lampard för allt han gjort för klubben sedan han anlände till Stamford Bridge 2001.
 
Det var i lördagens ligamatch mot Aston Villa som Lampard tangerade och sedan slog Tamblings rekord. ”Att få in kvitteringen och också tangera målrekordet var något stort. Det var en viktig match och när jag fått in kvitteringen kände jag att det kunde vara dagen för mig.”
 
Så blev det också. Efter att ha dundrat in 1-1 på Villa Park höll sig Lampard framme i straffområdet och när Hazard rullade in bollen satte han bredsidan till och gjorde sitt 203:e mål för klubben.
 
”Jag kan inte riktigt förklara. Jag trodde att det skulle kännas bra när jag gjorde det, men jag kunde inte föreställa mig hur bra det skulle kännas. Att ha fansen och mina lagkamrater där firandes med mig var fantastiskt och känslosamt för mig, så tack till alla.”
 
Young Player of the Year award
Innan Lampard tog emot sitt pris presenterade han själv vinnaren av Young Player of the Year, Nathan Ake. Holländaren som ser ut som en ung Ruud Gullit debuterade mot Norwich på Boxing Day och har därefter synts fler gånger, både på planen och på bänken. Därtill har han spelat för både U21 och U18-laget under säsongen.
 
På Chelseas väg till Europa League-titeln fick Ake debutera då han tog en plats i startelvan och spelade 90 minuter i bortamötet med Rubin Kazan i kvartsfinalen. I finalen fanns han sedan på bänken och även fast han inte fick spela så var han lycklig över att ha varit involverad.
 
”Det var speciellt. När man är 18 år och med i truppen så är Europa League stort. Det var en fantastisk erfarenhet för mig.”
 
Ake som trivs både som försvarare och defensiv innermittfältare har tagit flera steg i sin utveckling denna säsong och att det är en stor talang som kan bli en viktig kugge i Chelsea framöver råder det inga tvivel om.

Goal of the Season award
Första priset som delades ut var priset för årets mål. Av säsongens 143 mål fanns en del heta kandidater, men den som prisades var Oscar för sitt 2-0 mål i gruppspelsmatchen av Champions League hemma mot Juventus.
 
I vår matchrapport kommenterades målet som följer, Cole hittade Oscar som på förstatouchen petade bollen vid sidan av Pirlo och vände själv runt honom på andra sidan. Andratouchen var ett avslut med högerfoten där bollen skruvade sig in i krysset över en chanslös Buffon. Ett fantastiskt fotbollsmål signerat Oscar.
 
Ett vackert mål som alltså röstades fram som årets mål och som innebar att en brasilianare för tredje året i följd vann utmärkelsen, Ramires vinnare 2011 och 2012.
 
Europa League-titeln bärgad. Champions League-spel säkrat, åtminstone kval. Prisutdelning avklarad. Det är tydligt att säsongen lider mot sitt slut och snart väntar några långa månader utan fotboll.
 
Källa: chelseafc.com

Niklas Isaksson2013-05-17 19:49:32
Author

Fler artiklar om Chelsea