2023-12-26 16:00

Cardiff - Plymouth
2 - 2

Julresan del 2: Cardiff City - Plymouth Argyle 2-2
Laget firar Whittakers 1-0 mål (Foto Gill Black /greensonscreen)

Julresan del 2: Cardiff City - Plymouth Argyle 2-2

Julresan avslutades i den walesiska huvudstaden med en mycket spännande match som hade det mesta. Det borde verkligen ha blivit Argyles första bortaseger men de fick nöja sig med en poäng till sist.

Ändrat system och personal trots tillfälliga tränare...
Jag trodde inför matchen att Dewsnip och Nancekivell skulle sitta lugnt i båten i väntan på att en ny tränare tillträder. Så fel kan man ha.

Det kommer ju fyra matcher på nio dagar över jul och nyår, så viss behov av trupprotation finns förstås. Men det var hela sex ändringar i laguppställningen, och en återkomst för båda Matt ButcherMatt Butcher och Macaulay GillespheyMacaulay Gillesphey från frysboxen, som bara spelat två matcher var hittills och inte riktigt lyckats så himla bra i de matcherna. Mer om dessa herrar längre ner.

Kanske ännu mer förvånande var att förra årets 3-2-2-2-1 spelsystem med wingbacks gjorde återkomst. Det var ju den som Argyle körde över League One med ifjol, men Steven SchumacherSteven Schumacher verkade mest ha övergivit den och spelat 4-1-2-3. Trots att man bland annat krossade Norwich med 6-2 med det systemet i år.

Om den nya tränaren satt på läktaren någonstans så borde han ha blivit imponerad. Spelet flöt rätt bra med boll, och utan boll såg Argyle inte alls lika sårbara ut, trots två insläppta mål. Ben WaineBen Waine blev inte alls lika isolerad längst fram och kombinerade bra med Morgan WhittakerMorgan Whittaker. 1-0 målet började längst bak hos målvakten Conor HazardConor Hazard och 6 snabba passningar senare kunde Whittaker peta in ledningsmålet efter ett perfekt inlägg av Waine.

Stora julklappen till Cardiff
Bländande anfallsspel och gåvor från försvaret. Så brukar det ju låta här, men Argyle lyckades överträffa sig själva med ett självmål som säkert kommer att ingå i sådana där Youtube-kompileringsfilmer över tidernas roligaste självmål.

Matt Butcher var helt opressad när han skulle rulla bollen tillbaka till Hazard, men missade att Hazard rusade framåt för att ta hand om bollen själv. Han lyckades båda peta den förbi sin egen målvakt och även slå den tillräckligt hårt så Hazard precis inte hann ikapp den. En skänk från ovan för hemmalaget och man undrar lite hur Butcher ska ta sig förbi detta. Senast gav han ju Leicester två mål med lösa passningar, och ingenting tyder på att han håller Championshipnivå. Sådant här får ju inte hända på den här nivån.

Gillesphey å andra sidan matchens lirare!
Macaulay Gillesphey har knappt ens suttit på bänken de senaste månaderna och har inte spelat sedan han gav Swansea ett mål i en match i början av oktober. Det var nog ingen som trodde att han skulle göra plötslig återkomst centralt i mittbackstrion mellan Lewis GibsonLewis Gibson och Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo. Jag trodde själv att han hade gjort sitt i klubben och skulle släppas till League One eller League Two i januari.

Precis som avstängda Dan ScarrDan Scarr är han dock stor och nickstark och passade in väldigt bra i en trebackslinje. Han var också suverän på långa passningar - flera stycken 60-meters passningar satt perfekt och Kaine Kesler-HaydenKaine Kesler-Hayden borde verkligen ha gjort 2-0 från en av dem. Det såg vi en del ifjol också men det var starkt av honom att återkomma helt plötsligt och visa upp den förmågan igen som om han aldrig varit borta. Det gav verkligen spelet en ny dimension. 

Morgan Whittaker satte skräck i Cardiff
Whittaker stack ut igen och det händer saker när han är i farten. Efter att ha petat in 1-0 satte han även 2-2 i andra halvleken efter att han hade trixat sig fram till skottläge med hjälp av Kaine Kesler-Hayden. Cardiffmålvakten Ben Alnwick gjorde en briljant reflexräddning på första skottet men han lyckades slå in den egna returen.

Han borde egentligen båda haft hattrick och assist. Efter att Cardiffförsvaret gav bort bollen fick han ett friläge från ganska snäv vinkel men väntade lite för länge med skottet. Sedan trixade han sig ner till kortlinjen på egen hand, rullade in Azaz vars skott blockerades på mållinjen. Returen föll sedan till Bali MumbaBali Mumba som stänkte den i ribbans undersida när det verkade lättare att göra mål.

En ljummen tillställning från hemmalaget
Cardiff kanske går och väntar på att Aaron Ramsey återkommer från sin skada. De skapade väldigt lite själva under matchen och såg ut att vara i behov av inspiration - och de kunde vara tacksamma för Matt Butchers frikostighet. Deras 2-1 mål kom efter en väldigt turlig studs - Mickel MillerMickel Miller blockerade ett inlägg och bollen satt upp perfekt för Karlan Grant att slå in ett hårt skott på halvvolley. Det var bra gjort av Grant men kändes ändå som om det kom från ingenstans.

Vi satt återigen på hemmaläktare efter att Argyle sålde sina 3000 bortabiljetter innan vi fick chans att köpa dem. Jag var rädd att det kunde vara väldigt livat på Cardiffs hemmaläktare men publiken verkade lite halvengagerade. Lite sång efter båda målen men inte mycket mer. Vi satt och lyssnade på Green Army på andra sidan hela matchen och försökte inte sjunga med... En hel del "Engerland" och "God save the King" för att markera att man var i Wales, man undrar om alla bortasupportrar i Cardiff sjunger dem?!
 

Geoff Bache2023-12-27 21:32:00
Author

Fler artiklar om Plymouth