Kai Havertz i en lång intervju om att sadla om till striker, hantera fysiska Premier League och att spela jämte Raheem Sterling
Hör ni hur det tickar? Det är bomben som kommer detoneras när Die Alleskönner exploderar.

Kai Havertz i en lång intervju om att sadla om till striker, hantera fysiska Premier League och att spela jämte Raheem Sterling

Simon Johnson, tillhörande The Athletic, pratar ut med Kai Havertz i en exklusiv intervju som publicerades under måndagen. Artikeln är översatt av undertecknad.

Det finns inte många anfallare i dagens fotboll som kan säga att de framgångsrikt klarat av att behålla startplatsen när den hotats av Cristiano Ronaldo och Romelu Lukaku.
 
Kai Havertz har redan uppnått ganska mycket i sin karriär - att göra det avgörande målet i en Champions League-final kommer i åtanke - men bedriften ovan kan mycket väl ge lika mycket tillfredsställelse.

När Chelsea värvade Lukaku för en summa, ett klubbrekord, på 97,5 miljoner pund från Inter Milan förra året, såg han ut att garanterat vara deras target-man för år framåt. Istället startade Havertz sju fler matcher än den landslagserfarne belgaren och såg ut att passa mycket bättre som spjutspets i Tomas Tuchels 3-4-2-1-formation.

Efter att ha svårt att göra något positivt intryck på Chelsea, Tuchel och Premier League, bestämde sig Lukaku för att ge upp tidigt och återvända till Inter på lån.
Hotet mot Havertz var inte över, för klubben övervägde att göra ett försök att värva Ronaldo denna sommaren. Det fanns många anledningar bakom Chelseas ovilja att sondera Ronaldos terräng, men Havertz kvaliteter kommer ha varit bland dem.

“Så klart,” säger Havertz. “Det är alltid bra för en striker, och för mig också (att veta det).”

“Jag är fortfarande ung. Jag behöver få det självförtroendet från tränaren. Jag behöver hans tillit, ibland i svåra stunder också. Han har alltid gett mig det förtroendet de senaste åren. Varje match vill jag betala tillbaka den tilltron.”

“Du känner alltid det ansvaret när du spelar. Förhoppningsvis, kommer nästa år vara bättre än förra.”

När Chelsea värvade Havertz från Bayer Leverkusen, i en deal värd upp mot 90 miljoner pund för några år sedan, sågs han inte som en center. Han betraktades mer som den sorts spelaren som skulle flyta in i straffområdet och göra mål från en offensiv mittfältsposition.

Men hans förmåga att göra löpningar i fickorna och att falla tillbaka för att koppla ihop spelet, gör honom till ett optimalt val för Tuchels system. Han har opererat mer och mer som centerforward över de senaste 18 månaderna.

Det är en roll som han aldrig förutsåg men som han börjar trivas i.

“Jag har spelat många positioner genom åren men förra säsongen spelade jag mycket som nia och det är en position jag gillar väldigt mycket. Om jag tittar tillbaka fyra år kunde jag aldrig ha tänkt tanken att spela där.”

Tuchels omprofilering av sin landsman kom oväntat.

“Det är fortfarande bra att jag är flexibel och kan spela olika positioner i offensiven, men jag är där för att göra mål och assist, och som nia måste du göra det samt länkspelet.” 

“Jag går alltid in i matcher och säger till mig själv att jag vill göra ett mål eller en assist. Som striker måste du göra det, Såklart så är det inte möjligt i varje match. Det finns bara ett fåtal spelare som faktiskt kan göra det, och även de har svårt ibland, så jag går in i varje match med inställningen att försöka göra mål och hjälpa laget.”

Havertz omvändning till en centralfigur för Chelsea håller på att bära frukt. I sin debutsäsong nätade han nio kassar och åtta målpassningar på 45 framträdanden (ett snitt på 0.57 mål eller assist varje 90 minuter). Säsongen 2021-22, blev det 14 mål och 6 assist på 47 framträdanden (0.55/90).

Han såg lite ringrostig ut i 2-1-vinsten mot Club América under lördagen (amerikansk tid), där en särskilt gyllene chans drogs över ribban, innan han ersattes vid halvtid. Man borde förvänta sig att han ska vara mer klinisk när det gäller.

Utmaningen med att vara huvudfokuset i ett anfall dock, är att du med högre sannolikhet kommer stöta på en aggressiv mittback som använder varje tillåtet medel till deras kännedom för att göra dig disharmonisk, tillsammans med att vara väldigt hårda i tacklingarna.

Vemsomhelst som bevittnade Chelseas 1-0-förlust på Goodison Park i maj kommer ha sett Havertz i ökande grad uppjagas av Evertons aggresivitet och upptåg, där enkannerligen Yerry Mina försökte bringa Chelseaspelaren ur balans. Taktiken fungerade. Haverrtz erbjöd lite konstruktivt, om något alls, och varnades efter att ha puttat omkull Mina.
Motståndare kommer ha lagt märke till det och kommer använda en liknande matchplan mot honom. Everton kommer ges en chans att göra om allt igen när de två lagen möts under den öppnande Premier Leaguehelgen den sjätte augusti.
 
Tillfrågad huruvida strategin ovan är något som Havertz kommer få vänja sig vid, svarar Havertz: “Ja, såklart. Everton var kanske ett dåligt exempel eftersom de var väldigt tuffa att spela mot och förra säsongen kämpade de mot nedflyttning, så det var en galen match.”

“Du vet att när du spelar i England, så kommer många matcher vara så här. Försvararna är väldigt bryska och jag är inte den sortens nia som alltid går in i varje duell eller välkomnar dem. Ibland vill jag fly från dem. Men jag har spelat i England i två år nu och har vant mig vid det.”

“Jämnhet i fotboll är ett viktigt begrepp. Vi spelar var tredje dag och vi måste alltid hålla en hög nivå. Det är normalt att tappa nivån i en match. Det är omöjligt att göra fem mål varje match. Jämnhet är en viktig del och jag jobbar hårt på den.”

Som tur är kommer han inte vara den enda anfallaren som försvarare tvingas oroa sig över, för Chelsea har tillagt Raheem Sterling till truppen efter en värvning från Manchester City för 47,5 miljoner pund. Den landslagserfarne engelsmannen är en nyckeldel av Tuchels planer och bör samarbeta med Havertz regelbundet ute på planen.

Sterling har lämnat ett positivt intryck på Havertz vid flera tillfällen men den förstnämnda kommer aldrig glömma att ha nätat på Wembley förra året under EM. 27-åringen gjorde Englands inledande mål och skapade huvudbry för Havertz Tyskland, som förlorade kvarten med 2-0.

“I varje match kan du se hans förmåga. Han spelade väl i kampen mot England i EM. Man kan redan se hans kvalitet här och det har bara gått några dagar. Under träningarna kan man se hur bra han är, hur snabb han är. Han kommer sannerligen att hjälpa oss.” 

“Jag såg statistik om honom, att han har gjort flest mål och assist för Manchester City under de senaste fem åren, eller något i den stilen. Det berättar hela historien om honom. Han var en fantastisk spelare för City, och landslaget också - förhoppningsvis kan han bibehålla den nivån.

Duon har redan börjat lära känna varandra på och utanför planen under Chelseas försäsongsturné i staterna. Atmosfären i gruppen är fylld av entusiasm och de verkar mer dedikerade än någonsin.
Det är inget konstigt. Majoriteten av Chelseas trupp behövde stå pall för den oefterlikneliga situation som var att leva under sanktioner under de sista månaderna av förra säsongen, efter att ägare Roman Abramovitj sanktionerades av den brittiska regeringen för sina kopplingar till den ryska presidenten Vladimir Putin.

Det var inte det enda hindret de mötte eller den enda förklarngen till deras underväldigande säsongsupplösning - Tuchels lag vann bara sex av de avslutande fjorton fajterna.
Hursomhelst så tror Havertz att erfarenheten har fört dem närmare varandra och att de nu kan se fram mot framtiden, särskilt nu när all osäkerhet har suddats ut i och med ägarskiftet med Todd Boehly-Clearlakes konsortium.

Havertz säger: “Det var en galen tid för oss alla. Mycket förändrades i klubben, vilket kändes konstigt för alla av oss, men vi tog oss igenom det. Vi alla lärde känna varandra i annorlunda eller svåra situationer, så att alla var enade. Det hjälpte oss."

Havertz tror att föregående säsongs svårigheter sammansvetsade gruppen.

“Vi är en speciell grupp. Vi kan se det i omklädningsrummet på och utanför planen. Vi har många unga spelare som är ungefär samma ålder. Vi har många erfarna spelare och vi passar alla in väldigt bra. Det kommer hoppeligen bli ett speciellt år för oss.”

Med Havertz som ledare och främsta artilleripjäs kan så mycket väl bli fallet.

Källa: Simon Johnson på The Athletic

 

Olle Lange@_ollelange2022-07-19 02:48:00
Author

Fler artiklar om Chelsea