Kanonpanelen om säsongsinledningen och sommarfönstret
Arsenal har öppnat starkt utan att riktigt övertyga. Vilket kanske i sig är övertygande.

Kanonpanelen om säsongsinledningen och sommarfönstret

En sommar har kommit och gått. Åtminstone nästan. Det är lite mörkare på kvällarna och lite krispigare på mornarna. Ligasäsongen har sparkat igång och transferfönstrets deadline klämtar. Kanonpanelen försöker sätta ord på sina tankar och känslor om nuläget samt om vad som komma skall.

Arsenal har inlett säsongen med två segrar och har ännu inte släppt in något mål. Hur fan är läget?

Ola: Det är alldeles utmärkt. Solen skiner och de rödvita poängen ramlar in. Arsenal har väl egentligen inte övertygat nämnvärt i någon av matcherna men ändå hittat vägar för att vinna. Det är såklart ett styrketecken i sig. Vi har lärt oss den hårda vägen de senaste två åren hur oerhört svårt det är att vinna den här ligan. Därför är det oerhört viktigt att hitta sätt att lösa segrar även när laget inte når sin absoluta topp.  

Falk: Det ser solitt och starkt ut. Ingen lagdel har övertygat i två matcher och det är imponerande. Fyra spelare har gjort bra matcher: White, Raya, Saliba och Saka, så nog finns det att hämta. Att slå Aston Villa borta är starkt och tre poäng som behövs som boost när fortsatt tuffa matcher kommer. 

Patrik: Strålande, tack! Jag begär inte mycket mer än sex poäng och två hållna nollor i det här läget. Visst, spelmässigt inte på topp och både Wolves och Aston Villa hade lägen att straffa oss men det känns gott att vinna trots att så pass många spelare har mer att ge. Jag gillar särskilt att vi håller i vår starka bortaform och att spelarna sätter en sådan ära i att hålla nollan!

Är det någonting som har överraskat dig under inledningen?

Ola: Thomas Partey har haft en större roll och fått mer speltid under säsongsöppningen än vad jag hade räknat med. Jag hade nog i ärlighetens namn inte ens räknat med att han skulle vara kvar i truppen vid det här laget. Vi vet ju dock allihop vilken oerhört skicklig mittfältare han är när han är hel och hur högt Mikel Arteta värdesätter honom.

Falk: Kan man fortfarande bli överraskad över hur bra Saliba är? Jag är så fantastiskt imponerad av hur Edú och Artéta såg den gossens potential och drog upp en djävulusisk plan för hur man skulle stöpa världens bästa mittback. Jag överaskas negativt av Martinelli. Kan en ytters tid vara räknad efter två matcher? Inte alls, men han har Trossard som stpr och stampar. Tyvärr är inte Trosard en spelare som match-efter-match levererar heller, utan en bra bänkspelare att slänga in. 

Patrik: I positiv bemärkelse får jag ändå säga Raya för den typen av matchavgörande räddningar som han gjort, det tycker jag inte man fick se så mycket förra säsongen. I negativ bemärkelse får jag tyvärr säga Martinelli. Jag hoppas så innerligt på den killen men nej - han får inte till det.

Sommarens fönster närmar sig så sakteliga sitt slut. Hur nöjd är du med Arsenals affärer så långt och hur stark är egentligen truppen i nuläget?

Ola: Truppen är väldigt stark. Framförallt defensivt. Precis som den redan var men Riccardo Calafioris intåg höjer nivån ytterligare. Mikel Merino kommer att bidra med både spetts och bredd på mittfältet. Offensivt är väl känslan att vi skulle må bra av ett tillskott till. Arsenal har länge sökt någon som kan avlasta Bukayo Saka.  

Falk: Merino och Calafiori känns som två riktigt bra scoutade Artéta och Edú-värvningar. Jag tror dock att det kommer att tas in något offensivt. Återigen har Gabriel Jesús problem med ljumskarna och Nketiah skall säljas. Om Havertz går sönder är det tomt på topp eftersom Reiss Nelson inte är en striker. Jag tror att man ser detta och köper in något, så helt nöjd är jag inte. 

Patrik: Har vi inte blivit lite bortskämda de senaste säsongerna med att truppen varit klar i god tid? Jag hade önskat att vi lyckats få ordning på affärerna lika tidigt i år. Truppen är stark men kan breddas lite till. Calafiori och Merino ser jag som två starka värvningar som direkt kan bidra. Försvarsmässigt ser det bra ut, men jag ser gärna någon till framåt.

Förväntar du dig att Arsenal gör något mer innan fönstret stänger natten till lördag?

Ola: Jag både hoppas och tror att Arsenal kommer att försöka få in en offensiv förstärkning till innan deadline. Eddie Nketiahs förväntade uttåg skapar utrymme i såväl truppen som i plånboken. Om Aaron Ramsdale flyttar behöver vi även få in en målvakt. Kieran Tierney lär väl röra på sig, men i övrigt tror jag att truppen är mer eller mindre stängd. 

Falk: Jag tror att Ramsdale lämnar och ersätts av Joao Garcia. Kieran Tierney lär lämna klubben(lånas ut igen?), Eddie Nketiah definitivt och möjligen Jakub Kiwior. Reiss Nelson är en sista chans att han går, men han verkar inte glödhet på marknaden. En offensiv-kraft köps in. 

Patrik: Lurar Arteta och Edu på en deadline day-surprise? Jag hoppas att vi förstärker ytterligare offensivt. Även om Jesus ljumskskada inte verkar vara så allvarlig litar jag inte på att han finns tillgänglig hela säsongen. Nketiah, Tierney och Ramsdale tror jag lämnar. Det skulle göra ont i hjärtat att se Ramsdale lämna men ännu mer av att se honom på bänken en säsong till. Killen förtjänar att spela. Garcia gissar jag som ersättare. 

Till sist, vilka förväntningar har du på Arsenal under spelåret?

Ola: Jag förväntar mig att Arsenal är med och slåss i den absoluta toppen i såväl Premier League som Champions League. Något annat hade varit en ordentlig missräkning med tanke på hur långt laget har kommit i sin utveckling. Jag hoppas verkligen att vi vinner något. Laget förtjänar att belönas för sina insatser de senaste åren. Det har varit så mycket som har varit så bra under så lång tid nu utan att nå riktigt hela vägen fram. Det är fan vår tur nu!

Falk: Jag förväntar mig någon form av parad i norra London. Blir det ligaguld? Jo, möjligen. FA-cup.. kan hända. Carabao Cup- oviktigt. Champions League-semifinal. Minst. 

Patrik: Jag förväntar mig att vi utmanar om ligatiteln, att vi går längre i cuperna och att vi tar för oss ytterligare i Champions League och visar att vi är att räkna med på den scenen. Jag hoppas verkligen att den här fina gruppen får lyfta en pokal (minst) den här säsongen!

Redaktionen2024-08-29 14:39:00

Fler artiklar om Arsenal