Kepa skriver in sig i historieböckerna
Kepa blev historisk i och med straffräddningen mot Aston Villa i onsdagskväll.

Kepa skriver in sig i historieböckerna

En självförtroendeboost, sju räddade straffar och han tar över förstaplatsen från målvaktslegendaren Petr Cech som klubbens meste straffmålvakt genom tiderna.

När matchen mot Aston Villa i Carabao Cup gick till straffar fick vi se vår bäste och numera meste straffmålvakt mellan stolparna.

Kepa Arrizabalaga byttes in i slutet av förlängningen i Super Cupen som spelades mot Villareal innan Premier Leaguesäsongen drog igång.

Många skakade säkert på huvudet när bytet gjordes då, men Kepa, Mendy och Tuchel var alla beredda på att bytet skulle göras om matchen gick till förlängning.
Många har vi varit som helst sett att klubben sålt den dyraste målvakten igenom tiderna. Inte minst för ett år sedan då vi såg en målvakt som frös när bollarna kom in i straffområdet och stod villrådigt kvar på mållinjen när försvararna skällde ut honom. Ett ämne som undertecknad berörde i en krönika för drygt ett år sedan.

Nu ett år senare är det en helt annan målvakt som kliver in på planen. Tänk vad lite självförtroende kan göra.
Många är de spelare som fått nytt förtroende under Tuchel och som har blommat ut med den extra sjävförtoendeboosten som medföljt. En som verkligen har genomgått en stor förändring under tyskens sejour är Arrizabalaga.

Han agerade med självförtroende i Super Cupen då han blev matchhjälte och räddade två straffar som säkrade titeln, och i onsdagens cupmatch stod han för den avgörande räddningen när Chelsea besegrade Aston Villa i straffläggningen.

Spanjoren har nu räddat sju straffar under sin tid i Chelsea och har i och med det räddat flest straffar i ett straffavgörande för klubben genom tiderna.
När hans starka högerhand räddade Marvelous Nakambas straff, seglade han förbi Petr Cech på listan över flest räddade straffar genom tiderna i Chelsea.

Under sin första säsong i klubben var han involverad i tre viktiga straffavgöranden. Han stod för den avgörande räddningen i semifinalerna mot Tottenham i Carabao Cup och Frankfurt i Europa League.
I den omtalande finalen av Carabao Cup 2019, där han vägrade bli utbytt och det mer eller mindre kom rök ur öronen på Sarri, räddade han Leroy Sanes straff innan han stod för de avgörande straffarna i Super Cupen i år och matchen i onsdags.

Så här ser den listan ut idag:

Sju räddningar: Kepa Arrizabalaga (2018- )
Sex räddningar: Petr Cech (2004-2015, 2020/21)
Fyra räddningar: Kevin Hitchcock (1988-2001)
Två räddningar: Ed De Goey (1997-2003) och Eddie Niedzwiecki (1983-1988)
En räddning: Willy Caballero (2017-2021), Hilario (2006-2014) och Ross Turnbull (2009-2013)

Källa:
Chelseas officiella hemsida

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-09-24 17:40:00
Author

Fler artiklar om Chelsea