Kirby: "Borde sett varningssignalerna"
Fran Kirby har gjort 45 landskamper med det engelska landslaget

Kirby: "Borde sett varningssignalerna"

Fran Kirby är den meste målskytten i Chelseas damlag, men för ett år sedan visste hon inte om hon någonsin skulle kunna spela fotboll igen. I en intervju med Tom Hamilton på ESPN berättar hon om sjukdomen som inte syntes men höll henne bort från sporten hon älskade.

Det var i november 2019 som hon blev allvarligt sjuk och hennes vänner och tillika lagkamrater fick ringa larmcentralen när hon föll ihop vid middagsbordet.
Bethany England och Maren Mjelde beskriver att all färg bara försvann från Kirbys ansikte och hur hennes ögon rullade bakåt i hennes huvud.
Kirby hade svåra bröstsmärtor som gjorde att hennes blodtryck sköt i höjden och resulterade i att hon svimmade, först i 10s och sen igen i 15s.

Idag när hon kollar tillbaka på var hon var då och var hon är idag kan hon skratta åt den hemska upplevelsen.
I dag är hon i sin livs bästa form, men för bara ett år sedan funderade hon på pension från elitfotbollen då hon inte trodde att hon skulle kunna återhämta sig helt från hjärtsjukdomen prekardit; inflammation på hjärtsäcken.

27-åringen var nervös över att behöva berätta för sin tränare Emma Hayes att hon funderade på att lägga skorna på hyllan. Men där och då kunde hon inte ta sig upp för trapporna och sov 18 timmar om dagen. Att prata var en utmaning och fotboll fanns inte ens att tänka på.

Hon höll tyst om sin diagnos och slöt sig inom sig själv. Samtidigt började spekulationerna om hennes frånvaro sprida sig på sociala medier. I december 2019 stängde hon ner sin instagram och twitter.

”Jag behövde bara komma bort från negativiteten och min telefon” sa hon till ESPN.

Under den här tiden började hon tvivla på sig själv, läste om hur hon var färdig, hur Chelsea ersatte henne med stjärnvärvningar.

”Jag satt där och tänkte; Har de rätt? Övertolkar jag det här? Är jag så sjuk som jag tror jag är? Är Chelsea klara med mig?”

Trots dessa tankar står hon här idag, helt återställd och är fortfarande en av de mest talangfulla anfallarna i fotbollsvärlden.

”Under min 25 år långa karriär har jag aldrig sett en spelare förändra sitt liv så mycket som jag har sett henne… från en plats fylld av svårigheter, sönderfall och förtvivlan till en fylld med glädje, tacksamhet och funktionalitet” sa Emma Hayes till ESPN. ”Så vi måste hylla henne men vi måste också ta hand om henne. Hon är speciell, speciell talang.”

Fran Kirby har haft ett liv kantat av mycket sorg, hennes mamma dog när hon var 14 år och egna skador och sjukdom. Något som har lärt henne att förankra sig själv i nuet. Hon jämför inte sig själv med sitt dåtida jag och hon siktar inte in sig på ett framtida OS eller fastnar i en hype kring sin matchvinnande prestation för England eller Chelsea. Hon leder dag för dag.

Vad var det då som orsakade kollapsen den 18 november 2019?

Det var en måndag efter match och precis som vilken annan dag efter match tränade hon överkroppen i gymmet och kände sig okej. Hon la in lite extra avslutsträning efteråt och sen några sprinter.
Men under de senaste veckorna hade hon haft lättare hosta och influensaliknande symptom.

”Jag borde ha sett några av varningssignalerna: min energinivå, mitt övergripande uppförande, min attityd, allting var väldigt trögt, jag var trött och … arg, bara väldigt arg.”

Hon följde upp träningen med ett sponsorframträdande Beth England där hundar var involverade. Något som lagkamraterna såg fram emot och om du kollar på filmerna där ifrån skulle du aldrig kunna gissa att den skrattande och till synes lyckliga tjejen ett par timmar senare skulle falla ihop, allvarligt sjuk.

När de tre vännerna senare satt och åt middag tillsammans kände hon hur hennes bröstkorg krympte ihop med en sådan intensiv smärta, hon kunde inte förstå vad det var som höll på att hända.

”Jag hängde över bordet som… jag visste inte vad som höll på att hända.”

”Jag förstod att jag behövde hjälp, någonting var verkligen fel. Allt började snurra, jag kände att jag behövde lägga mig ned och försökte ta mig till soffan. Och ja, jag kollapsade verkligen. Det var riktigt otäckt, för det kom från ingenstans. Jag trodde verkligen att jag hade en hjärtattack.”


Hon vaknade upp av att Mjelde och England gav henne örfilar i ett försök att väcka henne.

Allt hände så snabbt. England berättar hur läskigt hon tyckte det var att Kirby var sig själv hela dagen och att hon, en fullt hälsosam person, bara kollapsade.

När hon kom till träningsanläggningen nästa dag försökte hon avdramatisera gårdagens händelse.

Fran Kirby gjorde ett EKG-test och fick diagnosen prekarditis, ett tillstånd som triggas av ett virus som inflammerar hjärtsäcken.
Kirby hade hört att läkaren sagt att vid milda fall kunde det ta ett par veckor att tillfriskna. Om det var allvarligare kunde det ta allt ifrån sex månader och upp till ett år.
Efter fjorton dagar, där hon sovit mest hela tiden, var hon tillbaka i träning.

”Jag var sjuk över allt, min kropp var inte alls redo.”

Fran Kirby berättar hur hon brukade gå till Hayes kontor för att gråta. Hayes och Kirby kom överens om att de andra i laget inte skulle få kännedom om hennes sjukdom, så att det inte skulle ta fokus från de andra spelarna. Så lagkamraterna fick höra att det var ett virus som höll henne borta.

Kirby drog sig undan hon ville inte vara en börda. Hon ville bara ta sig igenom det och få vara ledsen.
Det blev värre när Chelsea signade Sam Kerr i den här vevan och media började skriva att hon skulle ersätta Kirby.
Det var tuffa månader och hon gick ner sig rejält. Hon hade bröstsmärtor dygnet runt, fick bara gå upp och ner i trappan två gånger om dagen. Hon berättar om hur hon på julafton ringde upp lagläkaren, som var mitt i julfirandet med sin familj och bad honom hjälpa henne för allt kändes hopplöst, ingenting hjälpte ju.

Det var först i februari 2020 som hon offentliggjorde sin sjukdom.

”Jag trodde flera gånger att jag skulle behöva pensionera mig. Det var stunder då jag nästan messade eller ringde Emma och sa; jag är ledsen, men jag kan inte göra det här längre.”
I ett samtal med Chelseas gamla vänsterback Claire Rafferty, fick hon frågan om vad hon hade för planer om det här var slutet.

Frågan blev en ögonöppnare.
Hon fick lära sig att acceptera vem hon var och vilka svagheter hon hade. När COVID kom fick hon tid att fundera på vad som var fiktivt, vilka som var viktiga och vad hon ville få ut av sin karriär om hon kunde komma tillbaka till den nivån hon såg sig själv spela på.

Bethany England Var med när Kirby föll ihop över matbordet

En morgon i mitten av juni vaknade Fran Kirby upp med minskade symptom. Hon kände sig bättre, testade att jogga, provade lite utomhusträning innan hon gick på bollen och ökade succesivt intensiteten.

Alla frågade sig om Fran skulle komma tillbaka till samma nivå som tidigare.

”Jag mins att jag sa till Emma; jag kommer komma tillbaka och vara i den bästa form du någonsin sett mig i. Jag sa det om och om igen; jag flyger jag kommer att komma tillbaka, jag är redo.”

Om Fran trodde på sina egna ord? Både ja och nej. Det handlade om positivitet, hon visste att hon var tvungen att komma tillbaka starkare och ville inte svika någon.

”Alla tar sig dit de vill om de lägger ner det hårda arbetet som krävs” sa Emma Hayes om Frans återkomst. ”Ingen kan göra det åt dig. Du måste göra det själv, du måste titta djupt inom dig, speciellt under oroliga tider för att hitta vad du behöver för att ta dig ut därifrån.”

England som har sett sin väns resa berättar att de saker Kirby fått gå igenom är riktigt skadliga saker.

”Psykiskt så har hon varit tvungen att kämpa för att ta sig över hindren. Hon ser det troligtvis inte som en källa till inspiration, men om du ser det utifrån tänker du, wow hon har tagit sig igenom det här och nu är hon på topp igen. Jag vet att hon vill att hennes historia ska hjälpa människor. Att ha en offentlig person som Fran som pratar om de här sakerna är inspirerande.” sa England om sin vän.

När Chelsea i höstas tog hem cupvinnar cupen så gjorde Fran Kirby sin comeback. Det tog henne nio månader att komma tillbaka och i 2-0 segern mot Manchester City fanns hon åter i startelvan.

”Du kunde se lyckan i hennes ansikte när hon fick lyfta bucklan” sa England om sin vän som fullkomligt strålade av lycka när hon fått resultat av det hårda arbetet hon lagt ner för att ta sig tillbaka till sporten hon älskar.

Idag tillhör den där hemska perioden det förflutna och Kirby är fylld av begäret att ta igen förlorad tid.

”Jag har nått den punken där jag inte längre tänker på vad som kommer sen, jag tänker på vad som sker här och nu. Jag har lärt mig att inte bli för exalterad, för så snart något går fel, förändras allt” sa Fran Kirby. ”Jag tar allt med en nypa salt. Du behöver bara följ med strömmen.”


Källa:
ESPN

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-03-11 18:22:01
Author

Fler artiklar om Chelsea