Kovacic ledde Kroatien till brons
Bronsmedaljör!

Kovacic ledde Kroatien till brons

En stundtals fartfylld bronsmatch där Kroatien gick ut segrandes.

Det blev en unik bronsmatch på lördagseftermiddagen. Två lag som en kanske inte tänker i första hand att de ska spela som två av världens topp fyra bästa lag. Kroatien, likt 2018, hade återigen nått ända till semifinalerna. Marocko, som VMs största skrällag, får man väl säga, hade charmat i stort sätt hela världen genom sina prestationer. I kroatien fanns Mateo Kovacic, i Marocko fanns Hakim Ziyech.

Mateo Kovacic startade i samma, otroligt starka, innermittfält för sitt Kroatien. Hakim Ziyech å andra sidan befann sig återigen på Marockos högerkant. Kroatien tog en tidig ledning i matchen genom den ytterst lovande mittbacken Josko Gvardiol efter en väl utförd frisparksvariant. Marocko hängde inte läpp. Bara två minuter senare slängde Hakim Ziyech in en frispark som, efter touch, nådde Achraf Dari och kvitteringen var ett faktum. Även fast ett tredje mål låg någon halvtimme bort, fortsatte matchen med samma högintensiva fart halvleken ut. Defensiven verkade inte prioriteras för de två lag som endast släppte in ett mål var i grupp F. En stor kontrast från den 0-0-matchen som de spelade i omgång ett av samma VM. Väl i den 42’ minuten tog Kroatien tillbaka ledningen genom ett mycket fint placeringsskott utanför straffområdet av Mislav Orsic. Orsic, en spelare som de som följt Chelsea i Champions League i år känner igen.

Andra halvlek fanns det mindre att skriva om. Kroatien såg mer och mer solida ut defensivt och borde kanske ha fått en straff som skulle punkterat matchen. Marocko, som trots sin charm, lade mer och mer tid på att omringa domaren för beslut som inte gick deras väg, på ett något ocharmigt vis. Som Chelsea-supporter var nog den största höjdpunkten ett bra läge för Kovacic i den 87’ minuten som hade stängt matchen helt. Skottet gick dock utanför.

Efter 90+6 var matchen slut vilket innebar att Kroatien återigen tog medalj, den tredje i nationens relativt korta historia.

För att avsluta berättade Kovacic innan matchen en historia om vad som hade sagts bland Chelsea-truppen innan turneringens start. “De andra [Chelsea] spelarna förväntade sig att jag och Ziyech skulle komma hem först men jag är stolt över att vi är kvar här” sade kroaten. På så vis får undertecknad hålla med, ni ska vara stolta över de ni gjort för era respektive nationer!

TV Höjdpunkter: Det bästa från Kovacics i Chelsea under hösten

Elias Thomasson2022-12-17 18:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea