Krönika: Hur stor skillnad kan en målvakt göra?

Krönika: Hur stor skillnad kan en målvakt göra?

Efter den nya målvakten Edouard Mendys intåg i klubben har Chelsea radat upp hållna nollor. Detta gör att man ställer sig frågan, hur stor skillnad kan en målvakt egentligen göra?

När Edouard Mendy presenterades som den sista i raden av alla nyförvärv var förvisso alla förväntansfulla och spända över en ny målvakt, men ytterst få hade stenkoll på vad vi kunde vänta oss från den långe senegalesen. Ny liga och en stor omställning för Mendy att göra jämfört med att spela i den franska ligan. 

Men oavsett vad man hade för förväntningar på Mendy måste man säga att de har överträffats. Vår nya målvakt har nu hållit nollan i sina sex senaste matcher, och lett
laget till fem raka hållna nollor för första gången på många år. Chelsea har alltså hållit nollan i sex av de sju senaste matcherna, alla förutom 3-3 matchen mot Southampton. Någon som kan gissa vem som stod i mål i den matchen?

Svaret är förstås Kepa Arrizabalaga, målvakten som 2018 hämtades in för en världsrekordsumma från La Liga. Målvakten som sedan dess konstant blandat och gett, eller mest blandat om vi ska vara ärliga, och konsekvent spridit osäkerhet till sin backlinje. Skillnaden mellan att ha en osäker Kepa i mål och att nu ha den majestätiske Mendy som burväktare är som skillnaden mellan natt och dag. 

För där Kepa slarvade bort bollar och släppte in skott efter skott som inte direkt såg otagbara ut har Mendy gått in och presterat direkt. Hans räddningsprocent är betydligt högre än Kepas, något som i och för sig inte är så svårt med tanke på Kepas rekordlåga räddningsprocent, och nu har vi äntligen en målvakt som levererar räddning efter räddning. Även i luftrummet är Mendy dominant med sina 197 centimeter, att jämföra med en Kepa som ofta tvekade och stannade kvar på linjen istället för att gå ut och hjälpa sitt försvar.

Skillnaden mellan dessa målvakter är monumental och den kunde inte fått större effekt på Chelsea som lag. I matcher med Mendy i kassen har man hållit sex raka nollor, ett helt otänkbart scenario med Kepa som målvakt. Det ska dock påpekas att det inte bara är Mendys förtjänst, backlinjen har sett riktigt bra ut den senaste tiden, framför allt det nya mittbacksparet med Thiago Silva och Kurt Zouma.

Men självklart påverkar det ena det andra och mittlåset hade inte sett så bra ut om det inte varit för den trygga sista utpost som nu finns och går att lita på. Mendy förmedlar en känsla av pålitlighet och trygghet, något som varje backlinje mår bra av att ha i ryggen.

För att sammanfatta det här är jag väldigt glad över att Chelsea valde just Edouard Mendy, det nyförvärvet har bidragit med extremt mycket redan och kommer i framtiden att bidra med mycket mer. Nu har vi äntligen, efter några år med Kepa, fått tillbaka en målvakt som har självförtroende och kapacitet samt ingjuter trygghet i sin backlinje, något som verkligen behövs.

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2020-11-05 15:31:43
Author

Fler artiklar om Chelsea