Krönika: Ingen plats för utslagna armar

Krönika: Ingen plats för utslagna armar

- Det är därför jag kom tillbaka. Chelsea vill fortsätta vinna, fortsätta växa som klubb och dominera England och Europa. Det vill jag också och jag är här nu så nu är det upp till mig att hjälpa laget att nå sin fulla potential.

Tunga ord från en lugn och självsäker Lukaku, åter i Chelsea. Tio år har gått sedan han satt i samma stol för första gången och svarade på frågor ställda av samma reporter. Då spänd av förväntan. Ivrig att göra sin debut. När den väl kom några veckor senare var det dock en annan debutant som stal rubrikerna. Juan Mata, inbytt en kvart tidigare, kom loss från kanten. Centralt stod Lukaku och signalerade tydligt var han ville ha bollen, men Mata gick på avslut själv. Det blev mål, men konflikten i Lukakus huvud syntes. Med utslagna armar stod han kvar ett tag innan förståndet hann ikapp honom och han började fira med resten av laget. 

Det kom bara att bli en säsong i kungsblått för Lukaku innan han lånades ut och sedermera såldes. Sedan dess har mycket hänt. Lukaku har spelat 508 professionella matcher och gjort 251 mål. Han har burit kaptensbindeln för sitt landslag och vunnit Serie A. Men han har också fortsatt slå ut med armarna lite då och då.

Mycket har hänt i Chelsealägret också. Man har fortsatt att vinna titlar, fast på väldigt olika sätt. Champions League 2012 nickades hem av Didier Drogba, Diego Costa och Eden Hazard bar Chelsea till ligaguld 2017, men Champions League 2021 vanns som ett lag. 

Lampard satte grunden. Tuchel har byggt resten. I Chelsea 2021 finns inte plats för stora egon eller folk som sätter jaget före laget. Faktum är att samtliga namn som som blivit lite för stora på ett eller annat sätt har avpolletterats. Thibaut Courtois fulspelade sig bort, Álvaro Morata spred dålig stämning och Eden Hazard växte ur tröjan. Och skulle du inte dra jämnt så kan du bli inbytt och utbytt i samma match. Fråga Callum Hudson-Odoi

Istället har man byggt ett lag av helyllekillar. Hårt arbetande svärmorsdrömmar från målvakt till anfall. Mendy är godheten personifierad, Azpilicueta är världens snällaste lagkapten och det finns präster som lyfter på hatten för Kanté. Spelarna från det egna ledet tävlar i ödmjukhet och Kai Havertz klappar djur på sin fritid. Och det finns ingen som ligger på latsidan. Alla tränar som fan. Tänk er att Mason Mounts enda kontrovers i karriären var att han smet ut under lockdown för att spela mer fotboll. Hans stora skandal var alltså att han tränade mer, och blev påkommen. 

Till denna grupp ansluter Lukaku och han måste rätta sig i ledet. Här finns inte plats för utslagna armar. 

På presskonferensen inför Londonderbyt fick Tuchel frågan igen, om vad Lukaku skulle komma att bidra med. Efter en utläggning med smicker och lovord la han till:

– Vi är en bra grupp och det är väldigt viktigt för oss att vara en bra, respektfull och demokratisk grupp där alla är sluter samman och delar ansvar. Låt oss hoppas att det fortsätter vara så positivt.

Gruppen gick 16 matcher i rad i våras utan att förlora. Man tog sig till FA-cup final och vann Champions League där man slog lag som Porto, Atlético Madrid, Real Madrid och Man City på vägen. Grymma insatser av ett fantastisk lag. När Kai Havertz missade den första straffen i Supercupfinalen var samtliga nio utespelare framme och tog emot honom. Klappade om och stöttade. När Kepa räddade den avgörande straffen firade alla. Även de som inte hade fått speltid. 

– Nu vid 28 års ålder har jag blivit en helt annan spelare. Jag har växt upp och blivit man. Jag har blivit förälder och livet har förändrats. Det enda jag ser fram emot är att hjälpa laget och vara tillgänglig tränaren när han än behöver mig, sa Lukaku tillbakalutad under sin första intervju i samma stol som han satt i för tio år sedan. 

Under söndagen möter Chelsea Arsenal och Lukaku kommer göra sin debut. Contes beryktade diet har rippat honom till ett fysiskt praktexempel och han är i storform. 

Alla förväntar sig succé. Det är rekordlåga odds på att Lukaku gör mål i sin debut och han är inbytt i alla Chelseafans fantasylag, bostad och med trippla kaptensbindlar. Pusselbiten som har saknats finns på plats. Spelaren som ska lyfta Chelsea till nästa nivå för att fortsätta växa och dominera England och Europa.

Själv tror jag det kommer gå skitbra. Så länge han fäller in armarna. 

Daniel Joannou2021-08-21 21:58:00
Author

Fler artiklar om Chelsea