Krönika SW6: "Viasat dräper anglofilen"
Viasat skulle nöjt sig med att kabla ut Champions League via en solbränd Claes Åkesson.

Krönika SW6: "Viasat dräper anglofilen"

Oavsett vilket lag man håller på, liga eller nation, så är dumburken bästa verktyget för att kunna se favoritlaget spela som supporter i exil. Matchen som spelas slutar samma oavsett om man är på Stamford Bridge, en sportbar i alperna eller hemma framför TV:n, skillnaden är upplevelsen. I mina ögon har den upplevelsen minskat sedan Viasat tog över rättigheterna från Canal+, de dräper anglofilen inom supportrarna.

I en tidigare krönika målade jag upp TV-bolaget Sky Sports som en traditionsabotör när de flyttar matcher från 26:e december till andra datum. Boxing Day har blivit Boxing Days för att tjäna pengar på konceptet.  Man har genom åren ändå stått ut med deras dumheter eftersom mellanhandeln av rättigheterna via Canal+ alltid hållit en hög nivå. Stämningen, kommentatorerna, studion. I en värld då man drömmer om att kunna vara på plats i England har deras sändningar varit ett fullgott substitut med klassisk Tipsextra-stämning. Om Canal+ sändningar av Premier League var Craven Cottage, klassiskt sliten arena med genuina drag som skulle få vilken anglofil som helst att slå volter, är Viasat Emirates Stadium. En fräsch arena, men som saknar historia och karaktär.

Samma dag som Viasat tog över rättigheterna för engelska högsta ligan försvann något fint i förhållandet engelsk fotboll och svenska tittare. Trion Granqvist, Dahlquist och Fjällström fick ta sig an nya ligor och det snart kultförklarade programmet ”Rule Britannia” lades ner. Lika borta var repotagen från nämnda Dalhquist där han bland annat besökte djurparker för att gå till botten med djuren i olika klubbmärken.

Ända sedan Hodson och Houghtons glada dagar på 70-talet då 4-4-2 blev lika svenskt som mellanmjölken har relationen funnits där. När de svenska klubbarna tog semsterledigt över vintern kickade engelska ligan igång på allvar och tittarna fick njuta av högkvalitativ fotbollsunderhållning. Stämningen fanns redan på plats kring arenorna, det enda först SVT och senast Canal+ var tvungna att göra var att förmedla den på bästa sätt. Ta in experter som kunde sporten, programledare som respekterade och älskade den unika kulturen, inte försöka göra något eget av den. Det Viasat gjort under sina tre månader med rättigheterna är att stämpla ”VIASAT” över sändningar och likt en torr Champions League-studio misshandla fotbollsvärldens finaste rättigheter.

Det här är ingen kamp om vilken liga som är bäst. Lika mycket som jag kan uppskatta en sen onsdagsmatch mellan Chelsea och Burnley där mörkret fallit över de engelska öarna, kan jag njuta av italiensk fotboll där Juventus och Fiorentina gör upp en lördagkväll i november. Alla ligor har sin egen charm att förvalta, dra ut och lyfta fram. I TV4 Sports sändningar ligger det en Gazette delo sport slarvigt ditlagd framför en kopp espresso bland experterna i studion. En ganska liten, men värdefull gest till tittarna om att ”vi älskar också kulturen".

Oavsett TV-kanal som sänder matcherna i Sverige kommer resultatet alltid sluta likadant. Min passion för Chelsea kommer inte förändras, däremot allt runt omkring.  Glenn Strömberg kan inte engelsk fotboll på sina fem fingrar, han är Mr. Serie A. Så länge han sitter där med kokböcker på italienska i bagaget och avgudad i Atalanta kommer Viasat aldrig kunna göra vettiga sändningar till Premier League. Irakiska streamar med irriterande reklam och brusig bild är plötsligt tragiskt ett lockande alternativ.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2010-12-04 18:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea