Krönika: Vilka ska kunna stoppa Chelsea?
We're built different.

Krönika: Vilka ska kunna stoppa Chelsea?

Chelsea är i sjunde himlen efter att ha krossat Juventus med 4-0. Det var ett resultat i en lång rad av mäktiga prestationer från de kungsblå lejonen. Kalenderåret 2021 har inte varit annat än helt fantastiskt, vart ska detta sluta?

Efter demoleringen av Juventus under Stamford Bridges strålkastarljus passerade Chelsea gänget från Turin i grupp H och parkerar på första plats i gruppen. Slutresultatet skrevs till 4-0, vilket inte var i överkant. Chelsea greppade tag i taktpinnen från matchminut ett och släppte sedan aldrig taget. Den gamla damen var helt och hållet inkapabel till att avvärja Chelseas ungdomliga presspel och frenesi. Innan Trevoh Chalobahs ledningsmål i den 25:e minuten fanns vissa farhågor om att de regerande Champions League-mästarna inte skulle kunna förvalta sitt spelövertag. När Chelsea hittade nätet så försvann dock alla orosmoln. Chelsea spelar just nu en fotboll som verkar vara övermäktig för samtliga motståndare att hantera. Trebackslinjen med Edouard Mendy bakom sig ger en försvarsmur som är Europas bästa. Chelseas wingbacks ger laget dessutom ett numerärt övertag i anfallet, det är inte utan att man minns tillbaka på Antonio Contes 13 raka segrar i ligan 2016/17. Men detta är Thomas Tuchels förtjänst, inte Contes. Italienarens mästarlag hade taktiska likheter med denna årgång, absolut, men man var väldigt beroende av sin startelva och roterade knappast alls. I Tuchels Chelsea förefaller det inte spela någon roll vilka elva namn som ställs på banan, de går ut och följer matchplanen till punkt och pricka oavsett. Att anfallarnas målfacit är lågt framstår som en parentes i sammanhanget, det får tolkas som ett sparkapital snarare än en svaghet.

Tuchel har valt ett spelsystem som passar truppen perfekt och verkar dessutom hela tiden komma närmare det perfekta fotbollslaget. Små korrigeringar från match till match som gör en väldigt stor skillnad. Efter att ha bemästrat tränardemoner som Guardiola, Klopp och nu Allegri kan man inte annat än utnämna Tuchel till världens bästa tränare. I kombination med att han gått segrande ur de taktiska ställningskrigen mot så stora namn så har Tuchel visat prov på exceptionell individuell coachning. Allra tydligast har det synts i hans hantering av Callum Hudson-Odoi. 21-åringen fick tidigt gott om speltid under Tuchels regim, om än som wing-back, för att sedan spendera en längre sejour på bänken. Få spelare i truppen har fått ta emot så pass stränga ord i media från Tuchel som Hudson-Odoi, men tysken har med facit i hand fått ut exakt det han ville från yttern. När ”CHO” kontinuerligt givits förtroende i anfallet så har han skapat målchanser på löpande band och verkar full av självförtroende. Hudson-Odoi är inte ensam om att prestera sitt livs fotboll under Thomas Tuchel, tvärtom. Såväl unga akademiprodukter som spelare med över 100 landskamper under bältet lever och frodas i SW6.

Chelseas kombination av taktiskt kunnande, truppbredd och törst efter segrar gör att jag knappt kan se oss förlora en match till denna säsong. De två senaste matcherna, mot Leicester och Juventus, var dessutom lagets två bästa insatser denna säsong. Vi leder ligan med en målkvot på 30 gjorda mål och fyra insläppta. Detta efter att ha mött förväntade topplag som Manchester City, Liverpool och Spurs. I Champions Leagues gruppspel toppar Chelsea grupp H med tio gjorda mål och endast ett insläppt på fem matcher. I och med Champions League-triumfen i Porto har vi fått spela UEFA Super Cup och ska spela klubblags-VM. Den förstnämnda må vara en form av låtsastitel, men pokalen är fortfarande vår. Chelsea FC:s herrlag kommer denna säsong delta i sex olika turneringar. Med Thomas Tuchel vid rodret ser jag inte hur vi inte vinner hela rasket. Imagine not being Chelsea.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-11-24 16:38:46
Author

Fler artiklar om Chelsea