Krönikan: "Rüdiger högt och lågt"

Krönikan: "Rüdiger högt och lågt"

Efter att ha börjat säsongen omringad av flyttrykten och sedermera placerad i frysboxen har Rüdiger återtagit sin plats i Chelseas försvarslinje.

En hyfsad säsong skulle bli fantastisk. Transferban, oprövad tränare och det faktum att någon i Wuhan tvunget skulle ha sitt morddjur medium rare hade försvårat omständigheterna. Ändå hade Chelsea slutat fyra och skulle spela FA Cup-final. Ligaplaceringen gjorde säsongen godkänd. Vinst mot Arsenal skulle ta den till MVG. 

Vid ställning 1-1 valde Rüdiger att försöka sötbryta på mittplan. Bollen hamnade hos Aubameyang. 2-1. Konfettin uteblev och innan matchen tagit slut hade Rüdiger både blivit varnad och utbytt. 

Kanske var det där och då Lamaprd bestämde sig. För när säsongen 20/21 drog igång var Rüdiger mil ifrån startelvan.
Att han ens var kvar i truppen föreföll märkligt.

Flyttrykten hade förföljt honom hela sommaren och det stod på ett tidigt plan klart att han handlöst fallit i hierarkin. Thiago Silvas intåg gjorde inte bara Rüdiger till back up utan till femteval bland de centrala backarna och det dröjde fram till slutet av oktober innan han ens tog en bänkplats.
Champions League mot Sevilla.
Han var en av tolv avbytare. 

Då ska vi minnas att det inte var särskilt länge sedan Rüdiger flög högt. Chelsea gick trögt samma vinter och under en tvåveckorsperiod förlorade man mot West Ham, Bournemouth och Everton. Säsongen låg i limbo. Rüdiger hade missat alla dess matcher på grund av skada men när han var tillbaka började resultaten styra upp sig. Mest signifikant blev det i en match mot Leicester på vårkanten som slutade 2-2 efter att Rüdiger nickat in båda målen. 



Fansen var lyriska och Rüdiger målades upp som framtida kapten.

Hur vindarna kan vända. 

Från stjärna till frysbox. Och det gick fort, utan att någon direkt förstod varför. Sommaren gick och plötsligt var han inte vatten värd. Det ryktades om att attityden var fel. Kanske hade Lampard tröttnat på hans ojämna nivå. Han tycktes spela bra när allt stämde, men när det inte gjorde det så var han usel. Huvet var inte med och när nu nivån skruvades upp hade detta lag inte plats för ännu en känslospelare som kunde vara usel på sina dåliga dagar. Speciellt om känslorna dessutom spillde över på attityden. 

När Lampard sparkades målades Rüdiger upp som syndaren. Enkel twitterlogik egentligen. Rüdiger fick inte spela - det var Rüdigers fel. Bilder på honom iklädd ormskinn och med en väsande tunga trendade på sociala medier. Och då var de av den mildare varianten. De grövre vill jag inte gå in på.



Kanske är Rüdiger en svår människa. Det har stormat kring honom i Roma. På samlingar i Tyska landslaget. Och nu i Chelsea. 

Chelseabloggerskan Amanda Churchill ger en annan bild. I måndagens Chelsea Fancast berättar hon om ett välgörenhetsprojekt hon är involverad i. Jadon, 10 år, är ett barn som varit offer för våld i hemmet (domestic violence). Han har i sin uppväxt ha fått uppleva saker ett barn inte ska behöva uppleva. Präglad av sitt bagage har han sökt skydd i fotbollen och Chelsea har blivit hans tillflykt och passion. Han har fattat extra tycke för en spelare i synnerhet. Rüdiger. 

"Vi anordnade så att han kunde få gå på sin första match live och lägligt nog blev det sista matchen innan lock down - Everton hemma."

Jadons tidigare upplevelser av Stamford Bridge hade varit att stå utanför och med ögon stora som kristallkulor beundra. Nu var han inne.

Väl i spelargången fick han se spelarna passera honom. De flesta var trevliga. Någon gav en high five. Sist ut var Rüdiger. Han hade hört om pojken som var där och som gärna ville träffa just honom. 

"Det enda jag kan säga är att jag skulle inte bli förvånad om Rüdiger har något liknande i sitt bagage... för han förstod verkligen denna pojke."

"Man märkte att han hade avsatt tid. Han satt med honom länge, pratade och lyssnade. Han berättade för honom att han skulle vara stark för både sig själv men också för sin mor. Pojkens ögon fylldes av tårar."

Jadons andra passion vid sidan av fotbollen var igelkottar. Han samlade på dem och hade flera i olika leksaksvarianter. 

"Han hade tagit reda på att det var Rüdigers födelsedag den veckan, något jag själv hade missat helt. Inte nog med det så visste han att Rüdiger samma vecka blivit pappa. Så han gav honom hans favorit-igelkott. En liten leksak i plast, som nu bor i Rüdigers lilla väska där han har sina hygienprodukter."

"Rüdiger kunde bara ha kommit ut, ställt upp på några foton och sedan gått sin väg. Istället gav han av sig själv. Han spenderade 45 minuter med pojken. Givetvis fick Jadon hans matchtröja men han gav också igelkotten en puss, kallade den för sin vän och stoppade ner den i sin nessesär. Han sa att den skulle få bo där nu och vara med honom inför varje match" 

"Han förändrade verkligen den där grabbens liv den där dagen."

Framtida kapten eller judas. Skurk eller hjälte. Rudiger, högt och lågt. 



Sedan Tuchels intåg har Rüdiger varit en integrerad del av Chelseas backlinje som bara släppt in två mål på åtta matcher. Ett av dessa är ett självmål, av Rüdiger själv. 
Högt och lågt, som sagt. 

Sånär som på FA Cup-mötet mot Barnsley har han spelat varenda minut av varenda match. Mot Atletico Madrid satt han inte en fot fel och när han gick vinnande ur striden mot Suarez applåderade alla Chelseasupportrar unisont.  

Rüdiger har i Chelsea vunnit FA Cupen 2018 och Europa League 2019. Om det blir någon titel i år återstår att se.

Men att klivet ut ur frysboxen är taget råder det ingen tvekan om. 

Daniel Joannou2021-02-26 00:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea