Krysset mot Brighton frustrerar Emma Hayes
Jakten på Arsenal fortsätter på onsdag.

Krysset mot Brighton frustrerar Emma Hayes

Chelsea Women fick vänta länge på 2022 års första ligamatch. När den äntligen kom borta mot Brighton så fick Chelsea trots flera farliga lägen lämna sydkusten med en poäng och 0–0 i bagaget. I en intervju med officiella hemsidan gav tränare Emma Hayes sin syn på matchen och blickade fram emot nästa uppgift, West Ham hemma.

Chelsea inledde tävlingsåret 2022 med buller och brak. 4–1 mot West Ham i ligacupen och ett hattrick från Pernille Harder gav laget bästa möjliga start på säsongens andra halva. I kalenderårets första ligamatch mot Brighton stötte man dock på patrull. Slutresultatet skrevs till 0–0 trots flertalet verkligt farliga målchanser för bortalaget Chelsea. Direkt inpå slutsignalen var det en kluven huvudtränare som intervjuades av officiella hemsidan.

”Vi är besvikna, för vi spelade bra,” säger Hayes. ”Vi höll i bollen på ett bra sätt, vi skapade chanser men tog inte vara på dem. Det var väldigt bra lägen [som vi missade]. Jag är besviken, men väldigt nöjd med prestationen. Vi spelade riktigt, riktigt bra. Det är ett märkligt år, konstiga saker händer. Vi vet att det är en annorlunda säsong och därför vet jag inte än om vi vann en poäng eller förlorade två.”

Den märkliga säsongen, ja. Sam Kerr och Ji So-Yun spelar för närvarande asiatiska mästerskapen. Dessutom saknades namnkunniga spelare i kaptenen Magda Eriksson och Maren Mjelde i truppen mot Brighton. Det lag som Hayes faktiskt kunde formera saknade dock inte möjligheter att vinna matchen. Närmast var kanske Fran Kirby med sitt friläge och Erin Cuthbert med sitt stenhårda skott i ribban. När Emma Hayes räknar upp de målchanser man skapat så börjar frustrationen över två tappade poäng ta över.

”Frans friläge, Beths nick, Erin hade två chanser, Pernille hade ett par stycken, tillräckligt för att vinna matchen,” säger Hayes. ”När vi dominerar så som vi gjorde i den första halvleken så måste vi döda matchen. De gillar att maska, de tog vara på avbrotten med taktiska direktiv och dödade matchens tempo i den andra halvleken. Trots det så hade vi våra bästa lägen i slutet, men vi tog inte vara på dem.”

Faktum är att Ann-Katrin Berger i Chelsea-målet fick mota bort matchens första avslut på mål. Detta efter ett distansskott från Brightons Danielle Carter. Just Carter var Brightons målskytt i Chelseas hemmaseger mot fiskmåsarna i höstas. Emma Hayes är väl medveten om vilket hot kollegan Hope Powells gäng utgör i kontringsspelet.

”Det kan svänga åt andra hållet, de kan få en chans och förvalta den. Men för oss ligger frustrationen i att vi inte lyckas avgöra matchen i tid,” säger Hayes.

På onsdag är det återigen dags för derby mot West Ham, denna gång i ligan. Vad efterlyser Emma Hayes från sina spelare för att omvandla kryss till seger?

”En reaktion,” säger Hayes. ”Vi kommer finslipa detaljerna, hur vi bär oss åt i offensiv tredjedel. Jag är säker på att vi kommer lyckas med det.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-01-24 11:48:54
Author

Fler artiklar om Chelsea