Landslagskollen Chelsea
Idel leenden i Les Bleus, där vi har ett par representanter från Chelsea då landslagsuppehållet är här

Landslagskollen Chelsea

Det första landslagsuppehållet för året är här, då ett kvalifikationsslutspel inleds, ett annat avslutas, jämte starten av slutspelet för de yngre spelarna

I Europa påbörjas ett något hektiskt spelschema då ett antal länder spelar tre matcher på drygt en vecka, när kvalspelet inför nästa års VM-slutspel ska påbörjas. För U21-spelarna i Europa väntar matcher i Ungern och Slovenien, när gruppspelet i EM nu ska spelas. För de uppskjutna Afrikanska mästerskapen, väntar nu ett avgörande av kvalspelet inför att turneringen istället ska spelas i januari 2022, i Kamerun. Där spelar länderna sina två kvarvarande matcher, där det handlar om att hamna topp två i gruppen för att nå slutspelet.

Eftersom att pandemin fortsatt omöjliggör långväga resande, spelas inga matcher i Sydamerika. Däremot har USA tagit sig runt restriktionerna, och schemalagt två vänskapsmatcher i Europa.

  • VM-kvalet

Albanien inleder sitt kvalspel med tre tätt följande matcher. Först väntar två bortamatcher mot Andorra och San Marino, för att sedan resa till Wembley och möta England. Med Chelsea-ögon är Armando Broja aktuell för Albanien.

Belgien: Crystal Palace-utlånade Michy Batshuayi är med i den trupp som först möter Wales hemma. Sedan har man bortamatch i Tjeckien, för att avsluta med en hemmamatch mot Belarus.

Kroatien hoppas på att fortsätta stärka sin position som en av Europas jättar internationellt, efter att ha spelat final i det senaste VM-slutspelet. Mateo Kovacic som är i fin form väntas få ordentligt med speltid, när laget redan ikväll möter Slovenien borta. Därefter väntar två hemmamatcher mot först Cypern på lördag, och Malta på tisdag.

Danmark spelar sin första match imorgon torsdag, då man möter Israel. Sedan möter man Moldavien hemma, och slutligen Österrike borta på onsdag. Chelseas ”pånyttfödde” Andreas Christensen borde vara en given startspelare för Danmark i dessa matcher.

England har även de två hemmamatcher och en borta, dock inte två hemmamatcher efter varandra. Första väntar San Marino, sedan Albanien och slutligen Polen. Chelsea har tre spelare aktuella för spel i dessa matcher – Mason Mount, Ben Chilwell och Reece James.

Frankrike, de regerande mästarna har även de tre spelare av intresse för Chelsea-ögon; Olivier Giroud, N’Golo Kanté och Kurt Zouma. Laget inleder hemma mot Ukraina, innan man reser till Kazakstan på söndag och Bosnien på onsdag.

Tyskland som var en rejäl besvikelse det senaste slutspelet inleder detta kvalspel i Duisburg där man tar emot Island. Därefter väntar Rumänien borta och Nordmakedonien hemma. Timo Werner och Kai Havertz hoppas säkerligen på att få spelet att lossna ordentligt under landslagsuppehållet, medan Antonio Rudiger hoppas på att få ta en plats i mittlåset.

Italien har en spelare från Chelsea tillgänglig – Emerson Palmieri, detta då Jorginho är skadad. Gli azzurri inleder hemma mot Nordirland, och sedan väntar resor till Bulgarien och Litauen.

Wales har två tuffa kvalmatcher som väntar, då man ikväll gästar Belgien, och sedan gästar Tjeckien på tisdag. Däremellan har man schemalagt en vänskapsmatch hemma mot Mexiko, i en trupp Ethan Ampadu blivit uttagen till.
  • Kvalen till de Afrikanska mästerskapen

Ghana: Baba Rahman är del av det ghanesiska lag som kan säkra en plats i slutspelet i Kamerun, om man tar minst en poäng på fredag borta mot Sydafrika. Misslyckas man med det, får man en andra chans på söndag då man tar emot Sao Tome och Principe.

Marocko som är obesegrat i kvalet så här långt, behöver även de bara en poäng för avancemang. Laget reser till Mauretanien på lördag, och sedan väntar den sista matchen hemma mot Burundi på tisdag. Hakim Ziyech har en given plats i laget, och marockanen har chans att vinna skytteligan då han stått för tre mål på fyra matcher hittills, ett mål bakom ledande Victor Osimhen.
  • Vänskapsmatcher

USA inte spelar kvalmatcher denna period, har man som nämnt schemalagt två vänskapsmatcher i Europa. Laget möter först Jamaica i Wien på torsdag, och sedan Nordirland borta på söndag. För Christian Pulisic väntar förhoppningsvis välbehövd speltid, medan Matt Miazga fortsätter kämpa för en startplats i en jämn backlinje.
  • Yngre spelartrupper

Österrikes U21: Thierno Ballo har blivit kallad till sin första landslagssamling, i det österrikiska lag som ska möta Polen två gånger om i vänskapsmatcher. Matcherna spelas i Spanien på lördag och måndag.

Englands U21 är med i slutspelet av Europamästerskapet för spelare under 21, och i laget finns Callum Hudson Odoi, Conor Gallagher och Marc Guehi. Turneringen spelas i Slovenien, och för engelsmännen väntar Schweiz, Portugal och Kroatien. Denna turnering har både skjutits upp och spridits ut schemamässigt, så skulle England gå vidare från gruppen, spelas kvartsfinalen först i maj.

Övriga unga intressanta spelare ur ett Chelsea-perspektiv, som är involverade, är Tino Livramento, Lewis Bate och Harvey Vale för Englands U19, som på grund av inställda matcher ska möta Arsenal på St George´s Park på lördag. För Englands U18 ska är Levi Colwill med i truppen som ska ta sig an Wales på måndag. Och slutligen samlas även Englands U17 för träningsläger, där Charlie Webster, Silko Thomas, Brodi Hughes och Lewis Hall representerar de kungsblå.


 

Emanuel Ålund 2021-03-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea