Ligacupfinal Wolves – Nottingham Forest 1-0 den 15 mars 1980

Ligacupfinal Wolves – Nottingham Forest 1-0 den 15 mars 1980

Tipsextra 50 år – tolv Wolvesklassiker

Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser vi tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.
 
 
Han var säker på seger redan före matchen, Andy Gray.
 
- Jag själv eller min gode vän John Richards avgör i andra halvlek, sade han i en intervju med Dagens Nyheter dagarna före den stora finalen.
 
Och så blev det! Fortfarande är detta Wolves senaste stora titel i England (förutsatt att man tycker ligacupen är en stor titel), men det anade vi förstås inte denna glädjens dag för snart 40 år sedan.
 
Med tanke på att motståndarna Nottingham Forest var regerande Europacupmästare (de försvarade också sin titel i Europacupen senare under säsongen) och var på jakt efter sin tredje raka ligacuptitel behövde nog Gray och de övriga Wolvesspelarna intala sig själva att det kunde vara möjligt att vinna. Och flera av dem hade ju gjort det förut. Kvar från ligacupfinalsegern mot Manchester City sex år tidigare fanns ytterbackarna Geoff Palmer och Derek Parkin samt målskyttarna från den finalen Kenny Hibbitt och John Richards. Dessutom nyförvärvet Emlyn Hughes, som vunnit ”allt” med Liverpool förutom just ligacupen. Wolves gjorde dessutom sin bästa säsong i ligaspelet på många år. Laget slutade till slut sexa i tabellen.
 
Men Forest var favoriter, ingen tvekan om det. Ligacupfinalerna brukade alltid ingå i Tipsextra, men var speciella genom att man fick följa lagen mycket längre tid före matchen än inför en vanlig ligamatch. Inmarschen inför de 100 000 jublande supportrarna, den obligatoriska blåsorkestern som marscherade runt på gräset, någon medlem av kungahuset som tillsammans med respektive lagkapten gick runt och hälsade på alla spelare före matchen. Själv var jag bara fyra år när Wolves vann ligacupen i mars 1974 och jag började inte följa Tipsextra förrän hösten 1974. Så finalen mot Nottingham var första gången som jag såg Wolves i en final. Det är fortfarande enda gången, men ändå… Otroligt spännande var det.
 
Wolves hade haft tur inför matchen – för Andy Gray väntade en matchs avstängning på grund av för många gula kort och det såg ut som om avstängningen skulle gälla ligacupfinalen. Men när West Ham genom ett straffmål i slutminuten slog ut Aston Villa ur FA-cupen lördagen före finalen lade FA in en hängmatch mellan Aston Villa och Wolves på måndagen och då var Gray avstängd i den. Därmed kunde han spela finalen. Så tack Ray Stewart för att du gjorde mål på straffen för West Ham! I Nottingham saknades däremot den väldigt mittbacken Larry Lloyd på grund av avstängning. Lloyd spelade samtliga ligamatcher under säsongen men hade oturen att avstängningen trädde i kraft precis för ligacupfinalen.
 
I finalen var det Nottingham som direkt tog kommandot med stort bollinnehav, men det blev tidigt uppenbart att de skulle behöva jobba hårt för att ta sig igenom Wolvesförsvaret och överlista målvakten Paul Bradshaw. Flera gånger såg det ut att kunna bli farligt, men Wolvesförsvaret med Emlyn Hughes och George Berry i spetsen var ständigt i vägen. Och när bollen passerade dem fanns Paul Bradshaw där som en säker sista utpost. Inget skönspel, men Wolvesspelarna gav allt för att vara i vägen, pressa och stressasina motståndare. Och de gjorde det på ett strålande sätt.
 
Wolves tog sig in i matchen allt mer utan att skapa särskilt många målchanser, men mitt i den andra halvleken blev de bjudna på en. Peter Daniel, som gjorde en stormatch i defensiven mot Forests vänsterytter John Robertson, slog en långboll upp mot Andy Gray. Mittbacksreserven David Needham nådde bollen först och skulle brösta tillbaka den till sin målvakt Peter Shilton, men Shilton hade rusat ut för att plocka ner bollen och blev helt överspelad. Andy Gray kunde knappt tro sina ögon när målet plötsligt låg vidöppet utan en motståndare i närheten. Bara att tacka och ta emot och 1-0 till Wolves!
 
Nottingham fortsatte att trycka på, men det var Wolves som skapade de bästa målchanserna i slutet av matchen. Mittbacken George Berry använde sin väldiga hårman till att skarva en hörna mot mål, men bollen träffade stolpen. John Richards, som avgjorde ligacupfinalen 1974, hade bollen i nät men målet blev underkänt. Ett domslut som Richards än idag är mycket frågande till. Men Andy Grays mål räckte för att Wolves skulle ta hem segern. Lagkaptenen Emlyn Hughes kunde glädjestrålande ta emot pokalen och höja den mot skyn inför de jublande Wolvessupportrarna. Wolves senaste stora titel, men inte den sista. Absolut inte den sista.
 
 
Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – NOTTINGHAM FOREST 1-0 (0-0)

Mål: Andy Gray (67).

Wolves: Paul Bradshaw, Geoff Palmer, Derek Parkin, Peter Daniel, Emlyn Hughes, George Berry, Kenny Hibbitt, Willie Carr, Andy Gray, John Richards, Mel Eves.

Nottingham: Peter Shilton, Viv Anderson, Frank Gray, John McGovern, David Needham, Kenny Burns, Martin O´Neill, Ian Bowyer, Garry Birtles, Trevor Francis, John Robertson.
 

Urban Wigert2019-11-24 17:55:43
Author

Fler artiklar om Wolves