Ligatabellen oroar inte Thomas Tuchel
Tuchel vet bättre än att ge efter för snabba trender.

Ligatabellen oroar inte Thomas Tuchel

Efter helgens förlust mot West Ham tappade Chelsea sin långvariga ledning i Premier League. Efter Manchester Citys utskåpning av Leeds häromdagen ligger pressen på Chelsea att haka på i tabelltoppen. Thomas Tuchel pratade med officiella hemsidan inför Evertons besök på Stamford Bridge.

‘Remember, remember, we’re shit in November’ har det hetat i Chelsea-supporterled. Ett mantra som Thomas Tuchel verkar ha bommat helt och hållet, då hans Chelsea presterade alldeles utmärkt i november. I stället blev det inledningen av julmånaden som förde med sig säsongens första verkliga formdipp. Chelsea förlorade mot London-rivalen West Ham och fick se sig omsprungna av såväl Manchester City som Liverpool. Tuchel vet dock bättre än att dra förhastade slutsatser efter en omgång där alla resultat gick åt fel håll.

“Alldeles nyss så var det ombytta roller, men Man City har vänt på trenden,” säger Tuchel. ”Just nu visar de prov på god form och sin kvalitet. Det visste vi om att de hade. I flera år har de visat vad som krävs för att konsekvent vara inblandad i titelstriden, tillsammans med Liverpool. Båda lagen har inga skadeproblem för stunden, vilket underlättar. Men vi visste att om vi ställer det kravet på oss själva, att slåss med City och Liverpool om ligatiteln, så skulle vi ställas på prov. Det stod klart från början, vi kan inte vara förvånade nu, vi kan inte ge upp.”

Leeds torskade alltså med hela 7–0 mot City häromkvällen. Mot de gamla antagonisterna Chelsea bjöd man på mycket större motstånd. De kungsblå säkrade 3–2-segern först i den 93:e minuten, detta efter sitt andra straffmål i matchen. Thomas Tuchel ser en pendel av ’tur’ som svänger fram och tillbaka.

”Vi hade tur i helgen. Jag kände inte att vi var särskilt lyckosamma när vi gick ut mot West Ham och förlorade. Vi hade absolut inte turen på vår sida när vi spelade oavgjort mot Burnley, så vi ska inte be om ursäkt för att ha säkrat segern sent senast.”

Efter ett par veckor med varierade resultat är prestationen underordnad segrarna enligt Tuchel. Med en problematisk skadelista lagom till säsongens mest hektiska period så förstår man vilken huvudbry Chelseas mästartränare tvingas hantera.

”Vi fann ett sätt att vinna matchen på, nu är fokus på nästa match mot Everton. Vi spelar på hemmaplan igen, vi kommer göra det som krävs för att ge oss själva möjligheten att ta tre poäng.”

Ett tidigare ramstarkt Chelsea-försvar har plötsligt börja släppa in flera mål per match. Det var inte länge sedan olika tyckare började spekulera i att Chelsea eventuellt var på väg att slå sitt eget omöjliga rekord från 2004/05; blott 15 insläppta mål under en ligasäsong. Den trenden i försvarsspelet är något som besvärat Thomas Tuchel.

”Att hålla nollor när du deltar i sådana här tävlingar är också till viss del beroende på tur,” säger Tuchel. ”Du behöver en extraordinär målvakt, du behöver ett visst momentum, vilket vi hade i början av säsongen. Du riskerar alltid att släppa in ett mål även om du gör allting rätt, men att släppa in åtta mål på de tre senaste matcherna är alldeles för mycket om jag ska vara ärlig.”

Just försvaret är en lagdel där tränare ogärna förändrar saker och ting i onödan. Att det kollektiva försvarsspelet blir lidande när skadelistan växer är naturligt. Tuchel har idag bekräftat att två viktiga pjäser återvänder till matchtruppen, nämligen N’Golo Kanté och Trevoh Chalobah. De senaste matcherna har givit Tuchel ytterligare ett kvitto på vad som var nyckeln till lagets tidigare framgångar.

”Vi jobbar på det. Det får dig att uppskatta hur hårt vi har jobbat tidigare, vad som krävs för att kontinuerligt undvika baklängesmål, vi vill hitta tillbaka dit. Det kanske belyser hur stor effekt små detaljer kan få, hur mycket individuell toppklass i varje situation betyder. Förhoppningsvis så uppnår vi den nivån av defensiv kontinuitet i vårt spel. Det är avgörande om du vill kunna vinna fotbollsmatcher på den här nivån.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-15 17:31:01
Author

Fler artiklar om Chelsea