Liverpool – Chelsea 2-1: "En otroligt skön seger"

Liverpool är serieledare igen. Efter en gastkramande – och händelserik – match mot det överlägset bästa motståndet Liverpool mött den här säsongen var det Curtis Jones som fick iklä sig hjälterollen.

På förhand fanns det all anledning att kalla det för Arne Slots största test hittills under sin sejour som Liverpooltränare. Chelsea har verkligen imponerat den här säsongen, framför allt framåt. Den offensiva kvartetten med Nicolas Jackson, Noni Madueke, Jadon Sancho och en av ligans allra bästa spelare, Cole Palmer, i spetsen har varit stundtals briljanta.

Det har Liverpool också varit - men spelschemat har varit tacksamt.

Tanken som säkert många hade inför matchen, att det skulle bli en böljande match med mycket målchanser och en hel del mål, visade sig helt felaktig.

Första halvleken är inget annat än en sömnig historia målchansmässigt där båda lagen är väldigt avvaktande i sitt spel. Men den hade ändå sina stunder. Och blev trots allt väldigt händelserik.

Efter bara några minuters spel river Tosin Adarabioyo ner Diogo Jota som är på väg igenom. En situation som liknar gårdagens där Saliba visades ut för Arsenal. Skillnaden här är att bollen är på väg ut mot kanten, samt att Colwill ändå till viss del är med. Tosin klarar sig undan med endast ett gult kort, men en annan domare hade nog mycket väl kunnat göra en annan bedömning av situationen. Jag tycker dock att beslutet att endast dela ut ett gult kort till Tosin är korrekt.

Strax innan halvtimmen ropade sen Salah på straff efter att ha känt kontakten med Colwill. Egyptiern får inget gehör av John Brooks. Däremot får Curtis Jones det bara några minuter senare när han fälls i boxen av samme Colwill. Straff dömt och Salah gör inga som helst misstag. 1-0.

På stopptid var det dags igen. Den gången går Jones omkull i en duell med Robert Sanchez. Men efter att Brooks sprintat ut och tittat på skärmen bedömer han det som att Sanchez tar bollen först. Och det kändes som ett korrekt beslut.

Till skillnad från i första halvlek tände det till direkt i andra med målchanser - och mål. Halvleken var bara ett par minuter gammal när Jackson sprang sig fri och placerade in bollen bakom Kelleher. Linjemannen höjde sin flagga, men på reprisen syntes det tydligt att Konaté inte hann upp i tid för att ställa offside. 1-1 var ett faktum.

Liverpool svarade direkt. Mohamed Salah slog en magnifik passning, likt den till Mac Allister mot Bologna, till Curtis Jones som tog en touch, fläkte sig fram och lyckades vinkla in bollen i mål bakom Sanchez.

Chelseafansen satt nog dock och slet sitt hår över det fruktansvärt usla försvarsspelet som Chelsea visar upp där.

Därefter kontrollerade Liverpool matchen. Chelsea hade mycket boll men hade svårt att skapa någonting av det stora bollinnehavet.

Men kvitteringschansen skulle komma. Två stycken till antalet. På stopptid. Den första fick Renato Veiga som nickade en Palmer-frispark strax över. Nkunku får sedan chansen att näta, men han lyckas inte riktigt nå Netos boll och får bara en liten, liten touch som tar bollen utanför. Liverpool kommer undan med blotta förskräckelsen där, håller undan och vinner matchen.

En otroligt skön seger som tar Liverpool upp i serieledning igen. Sju segrar på åtta matcher och Arne Slot har fått en närmast perfekt start på sin sejour. En otroligt skön inledning dessutom på det extremt tuffa spelschemat som precis börjat. Att Liverpool fortsätter att se så otroligt stabila, och kompakta, ut i försvarsspelet är mycket fint. Det är man inte riktigt van med som Liverpoolsupporter efter de senaste åren. Att man dessutom nästan helt och hållet lyckas neutralisera en spelare som Palmer i den här matchen är en stor anledning till att det blir tre poäng här.

Spelarbetygen:

Caiomhin Kelleher - 6
Hade inte jättemycket att göra i matchen. Kan inte göra någonting på Chelseas mål. Spelet med fötterna lämnar dock mer att önska ibland.

Trent Alexander-Arnold (ut 81´) - 8
Hans försvarsspel har verkligen lyft sig den här säsongen - och i dag står han återigen för en fenomenal insats defensivt. Jadon Sancho lyckas nog inte ta sig förbi en enda gången, och blir dessutom utbytt i halvtid. Fick dock inte ut särskilt mycket offensivt i den här matchen.

Ibrahima Konaté - 7
Gör en riktigt bra första halvlek och ser till att Chelsea i stort sett inte skapar någonting. Hinner däremot inte upp för att lyckas ställa Jackson offside på baklängesmålet - men överlag står fransmannen för en solid insats. Återigen.

Virgil van Dijk - 7
Som alltid, väldigt bra. Gör nästan aldrig en dålig match. Bidrar även mycket i offensiven med sina patenterade crossbollar som han så ofta lyckas pricka Salah med.

Andy Robertson - 6
Har det tufft i inledningen av matchen där Madueke lyckas ta sig förbi ett par gånger. Spelar sen upp sig och gör det sen bra, både mot Madueke och senare mot Neto.

Ryan Gravenberch - 6
Fortsätter att imponera. Gör den här gången kanske inte en perfekt match, men hamnar väldigt sällan fel i sin position. Blir lite bekymmer ibland när Gusto kliver in i banan och plockar upp ytan bakom honom.

Curtis Jones (ut 81´) - 9 Matchens lirare
Andra starten den här säsongen - och vilken match han gör. Är nästan involverad i allt både offensivt och defensivt. Fixar straffen, gör sedan själv det matchavgörande målet. Ersätter Mac Allister i den här matchen på ett föredömligt sätt. Om man ska hitta någonting att anmärka på är det att han ibland tar lite för lång tid på sig med bollen innan han fattar ett beslut. Ett exempel är på det bortdömda målet av Gakpo. Där har Jones chansen att släppa bort lite tidigare så att Salah är onside.

Mohamed Salah - 8
Har genomgått en otroligt förvandling i sitt spel. Är inte längre bara en målskytt, utan numera även en playmaker av rang. Passningen till Jones 2-1-mål är helt briljant.

Dominik Szboboszlai - 6
Rätt så anonym insats. Lägger ner mycket energi i presspelet men får i den här matchen inte ut särskilt mycket av det. Slarvar även med boll ett antal gånger. Står dock får matchavgörande block när han kastar sig och täcker undan när Palmer får ett gyllene läge i boxen.

Cody Gakpo (ut 63´) - 6
En lite konstig match för Gakpo. Får lägga ner enormt mycket tid på försvarsspel. Är flera gånger i den första halvleken som han hjälper till att stänga undan passningsmöjligheten till Palmer.

Diogo Jota - 6 (ut 30´)
Kliver tyvärr av skadad - igen. Tajmingen kunde inte varit sämre i och med att det tuffa schemat som är väntar framöver. Förhoppningsvis är det väl denna gång bara en smäll, men det börjar bli lite tröttsamt hur ofta han går sönder. Gör det helt okej under den halvtimmen han är på plan.

Inhoppare:

Darwin Nunez (in 30´) - 7
Hinner näst intill direkt sätta sin prägel på matchen. På den korta tid han spelar i den första halvleken är han i stort överallt på plan. Han hotar offensivt och är sen lik förbannat med hem och försvarar på ett föredömligt sätt. Hans bästa insats den här säsongen.

Luis Diaz (in 63´) - 6
Blir förstås mycket fokus på försvarsspelet men glimtar emellanåt till i offensiven och hittar på saker helt på egen hand. Är nära att stänga butiken på stopptid men får inte riktigt till curlen på bollen