Lucka 16: Från Grebbestads IF till Chelsealegend

Lucka 16: Från Grebbestads IF till Chelsealegend

Åtta dagar kvar till julafton innebär åtta luckor kvar att öppna. Idag, den 16:e december ska vi titta närmare på en riktig legend i Chelseatröjan. En framgångsrik karriär som tog vägen via Grebbestad i Sverige. Gratulerar med dagen, Dennis Wise!

Ni har säkert hört historien förut, men den är värd att berätta igen. Dennis Wise född den 16:e december 1966, och uppväxt i Kensington i västra London, inledde sin juniorkarriär i sydkust-klubben Southampton där han fick sitt första kontrakt. Tre år (1983 -1985) spenderade engelsmannen i Southampton. 

Äventyret i Sverige 
Efter Dennis Wise tre år som junior i Southampton, flyttade han tillbaka till London när han skrev på för Wimbledon FC, som då spelade i den engelska andraligan. Men redan samma säsong blev den då 18 år unge Wise utlånad till Sverige. Inte till AIK, Malmö FF eller IFK Göteborg, utan till Grebbestads IF i dåtidens division 3. 

Grebbestad ligger i Bohuslän längs västkusten och där blev det tio framträdanden för engelsmannen och fem mål. Han han dessutom med en match i B-laget i Grebbestads IF. I den matchen blev det två mål. Åren som följde för Grebbestad innebar flera inlånade engelsmän, men ingen blev i närheten av så stor som Dennis Wise skulle till och bli. Hos Bohuslän-klubben han Dennis Wise även med ett rött kort. Nånstans ska alltid det första röda tas i seniorkarriären, varför inte i Sverige.

Sejouren i Sverige blev inte längre än 3,5 månader och Dennis Wise kom tillbaka till Wimbledon FC, där han var med och förde upp laget till högstaligan och vann FA-cupen 1988 efter finalvinst mot Liverpool. Hos Wimbledon FC stannade han tills 1990 då lokalrivalen Chelsea signerade den korte defensive mittfältaren för 1,6 miljoner pund. Den dyraste värvningen i Chelseas historia vid tillfället. 

I Wimbledon hade Dennis Wise utvecklats till en hårt arbetande spelfördelare med enorm tuffhet och i Chelsea tog hans utveckling fart än mer. Hans spelstil gjorde honom till en uppskattad spelare och en profil som fansen tog till sig. I slutet av Wise första säsong i Chelsea fick han debutera i landslaget. Totalt blev det 22 landskamper och två mål för de tre lejonen. 

Dennis Wise med nummer elva på ryggen var en självklarhet i Chelsea under ett helt decennium. Han ledde laget som kapten, från 1993, och under sin tid i Chelsea som varade mellan 1990 och 2001 vann han totalt sex titlar däribland två FA-cup titlar.

Tuff spelstil
Det var inte bara titlar och skönlir som identifierade Dennis Wise. Framför allt var det kanske hans stundtals hårda spelstil och hätska temperament. Wise var en väldigt kort spelare och i kombination med sitt imponerande ledarskap lyckades han lyfta Chelsea. Han var den individ som mer än någon annan hjälpte till när allt fler utländska spelare anlände till de kungsblå. På planen gjorde han allt för att vinna. Det var inte bara i Grebbestad det blev rött kort för Wise utan även i Chelsea fick han se sig avstängd vid många tillfällen. 

Säsongen 1998/1999 var han avstängd inte mindre än 15 matcher av olika anledningar. Mycket på grund av sin tuffhet och önska att reta motståndarna med olika knep. Han hade flera incidenter som lagt sig på minnet hos många. Gurglet med Nicky Butt, fighten med Thierry Henry och Ashley Cole, men också positiva minnen som det där målet på San Siro mot Milan i Champions League 1999. En magisk djupledsboll signerad Robert Di Matteo som Wise med en prickfri mottagning tog ner och placerade in i målvaktens vänstra hörn. Han kunde mycket den lille britten.

När Claudio Ranieri kom till klubben ville han föryngra truppen vilket innebar att Dennis Wise fick lämna Chelsea. Men han hade varit med och format flera ledare som visade sig de kommande åren. Inte minst den framtida lagkaptenen John Terry. Dennis Wise lade av med fotbollen den första oktober 2006 och kommer för evigt bli ihågkommen på Stamford Bridge.

En av de största
Dennis Wise, utan tvekan en av de riktigt stora i den kungsblå tröjan. 445 matcher, 76 mål och elva säsonger, de flesta som lagkapten. Med den position och spelstil han hade så är det siffror som talar för sig själv. Tänk att den kalibern av spelare gjorde tio matcher i den svenska tredjeligan i mitten av 80-talet. Det är svårt att ta in. Det hade förmodligen varit ännu mer chockartat om det skulle ske i nutid. Tänk er Ethan Ampadu, Billy Gilmour eller Mason Mount i den svenska tredjedivisionen idag…

8 dagar kvar till julafton…

Källor:
chelseafc.com
grebbestadsif.se
transfermarkt.com







 

Oscar Jakobssonoscar98jacobsson@gmail.com@oscar_json2019-12-16 06:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea