Månadens profil Paul Pogba

Månadens profil Paul Pogba

Han kom till Manchester United som ungdomsspelare. Några år senare lämnade han gratis bara för att efter några år återvända som världens dyraste fotbollsspelare. Paul Pogbas tid i Manchester United har verkligen varit upp och ner. Men nu är han månadens profil.

Bakgrund

Paul Pogba föddes den 15:e mars 1993 strax utanför Paris. Pogba började sin fotbollskarriär när han var sex år gammal, i det lokala laget US Roissy-En-Brie. Han spenderade sju säsonger där innan han bytte klubb till US Torcy, där han blev kapten i lagets U-13 lag. Efter endast en säsong med US Torcy bytte Pogba till den professionella klubben Le Havre. Under denna tiden blev poga även uttagen i Frankrikes ungdomslandslag.
Den  7:e oktober 2009 skrev Paul Pogba på för Manchester United. Hans första tid i England fick han spendera i Manchester Uniteds ungdomslag. Det skulle dröja mer än ett år innan Paul Pogba, den 19:e februari, blev uppkallad till A-laget för lagets FA Cup match mot Crawley Town. Denna säsongen skulle dock inte präglas av matcher i A laget. Istället var Paul Pogba en stor bidragande orsak till att Manchester Uniteds ungdomslag vann den åtråvärda FA Youth Cup.
Inför säsongen 2011-2012 bekräftade Sir Alex Ferguson att Paul Pogba skulle vara mer involverad i A laget. Den 31 januari 2012 gjorde Paul Pogba sin debut i Premier League när han blev inbytt i den 72:a minuten i en match mot Stoke. Han gjorde två till framträdanden denna säsongen men gjorde inte något större intryck.

Lämnade för Juventus

Den 3:e juli 2012 bekräftade Manchester United att Paul Pogba skulle lämna klubben efter att man inte kommit överens om ett nytt kontrakt. Flyttlasset gick till Italien och den gamla damen, Juventus. Manchester Uniteds tränare Sir Alex Ferguson var tydlig med vad han tyckte om Pogba då han enligt skotten inte hade visat Manchester United någon respekt alls, och det var nog bra för alla parter att Pogba valde att lämna.
Pogba gjorde sin första match för Juventus i Serie A mötet med Chievo den 22 september 2012. Han gjorde sitt första mål för klubben i en 2-0 seger mot topplaget Napoli och det var tydligt att Pogba fick mer frötroende i Juventus än vad han hade fått om han hade stannat i England.
Paul Pogba blommade under sin tid i Juventus ut till en spelare på världsklass nivå och det var många klubbar som ryckte i fransmannen.
Under tiden i Italien vann Pogba totalt fyra ligatitlar, en cuptitel och en supercup.

Återkomsten

Den 8:e augusti 2016 bekräftade Manchester United att man hade köpt tillbaka Paul Pogba till en världsrekordsumma på 89,3 miljoner pund. Paul Pogba skrev på ett femårskontrakt med en option på ett ytterligare år. Pogbas debut i återkomsten kom den 19 augusti 2016 i en 2–0 vinst mot Southampton på Old Trafford.
Pogba kom, tillsammans med bland annat Zlatan Ibrahimovic, till Manchester United i en ny satsning mot att ta tillbaka klubben dit den ska vara. Tränaren som hade utsetts för att styra detta var ingen mindre än Jose Mourinho. Till en början såg det bra ut, men efter en förlust mot statsrivalen Manchester City, började laget och främst Paul Pogba få en del kritik. Pogba hade såklart enorma förväntningar på sina axlar med tanke på den stora transfersumman han kom med. Fans och experter runt om i världen kritiserade främst honom för hans defensiva positionering under vissa perioder. Men Pogba skakade av sig kritiken och det första målet kom i en 4–1 kross av de regerande mästarna Leicester City. Senare samma säsong gjorde ett av två mål i finalen av Europa League, som United vann med 2–0 och klubben var tillbaka i fotbollens finrum Champions League.
Paul Pogba har under sin tid i United omgärdats av flyttrykten. Detta kommer naturligt när man har Mino Raiola som agent. Han har också dragits med en del skador och haft svårt att hitta en jämn och hög nivå under en längre tid.

Landslagskarriär

Paul Pogba gjorde sin debut för det franska landslaget 2013 i en VM kvalmatch mot Georgien. Han spelade 90 minuter i en match som Frankrike vann med 3–1. Pogba presterade bra och blev belönad med en plats i VM truppen till VM i Brasilien 2014. Han fick chansen från start direkt på det centrala mittfältet i Frankrikes öppningsmatch mot Honduras. En match som Frankrike vann med 3–0. Efter att Frankrike gått vidare ur gruppen var det dags för åttondelsfinal mot Nigeria. Pogba gjorde matchens första mål i den 79:e minuten och blev vald till matchens lirare i en match som Frankrike tillslut vann med 2–0. Frankrikes VM resa tog dock slut i kvartsfinalen då man förlorade med 1–0 mot de blivande världsmästarna Tyskland.
Nästa mästerskap va EM 2016, som dessutom spelades i Frankrike. Pogba var såklart med i den franska truppen och nu hade han mycket högre förväntningar på sig då han hade hunnit etablera sig som en världsspelare. Även fast Frankrike vann sina matcher i turneringen så såg det inte riktigt så bra ut som de flesta trodde. Detta gällde även för Pogba som fick utstå en hel del kritik, bland annat från Gary Lineker, som via twitter undrade om ”Pogba var världens mest överskattade spelare”. Men när det var dags för slutspel reste sig det franska laget, med Pogba i spetsen.  Pogba presterade bra match efter match och tillslut var det dags för final. En final som spelades på hemmaplan och mot ett på pappret sämre Portugal. Men när matchen var slut var det Portugal som stod som segrare och turneringen blev överlag en besvikelse.
Om EM 2016 var en besvikelse skulle VM 2018 bli raka motsatsen. Pogba gjorde det avgörande målet i Frankrikes öppningsmatch mot Australien och laget skulle bara fortsätta att vinna. Frankrike tog sig hela vägen till final igen. Motståndet stod Kroatien för och återigen var man favoriter på pappret. Denna gången skulle man dock inte darra och man vann klart med 4–2. Vid ställning 2–1 tog Pogba ett skott med vänsterfoten utanför straffområdet. Skottet letade sig in bakom Subasic i Krotiens mål och Pogba blev målskytt i VM finalen.

Pogbas betydelse för United

Namnet Paul Pogba delar verkligen United fansen i två läger. Det finns dem som anser att han bör säljas och det finns dem som tycker att United borde förlänga hans kontrakt. Det har varje år ryktats om att Pogba ska vara påväg bort från Manchester men han har hela tiden blivit kvar. Men nu känns det som att det ryktas lite mer än vad det har gjort tidigare. Hans agent Mino Raiola är ofta ute i media och pratar om han han ska hitta en ny klubb åt hans klient. Pogba har endast ett år kvar på kontraktet och om man vill få pengar för honom så måste United sälja honom till sommaren. Om han skulle säljas kommer det bli väldigt svårt att hitta en ersättare till honom då hans spelstil är väldigt unik. Det finns dem som tror att United redan har ersatt honom i och med värvningen av Donny Van De Beek, men undertecknad är inte så säker på att holländaren kan axla hans roll. För oavsett om man tycker att Pogba ska säljas eller vara kvar så är det ingen tvekan om han han är en ruskigt bra och unik fotbollsspelare. Hans tid i United har varit väldigt upp och ner med extremt höga höjder men också en del dalar. I sina bästa stunder är det inte många mittfältare som är bättre än honom och Manchester United är ett mycket bättre fotbollslag med Paul Pogba på planen än vad man är utan honom.
Det är ingen som riktigt vet vad som kommer hände med Paul Pogba till sommaren. Men det vi i alla fall vet är att han i april månad är månadens profil. Det ska bli väldigt intressant hur han presterar nu när säsongen tar fart och matcherna blir viktigare och viktigare.

Victor Heed2021-04-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham