Manchester United - Chelsea FC 2-2 (2-0)
Ramires fixade omspel (och jobbet?) för Benítez och Chelsea i och med sitt 2-2-mål.

Chelsea spelade en match med två ansikten. 0-2 i den första, urusla halvleken och 2-0 i den andra, smått fantastiska halvleken renderar i att Manchester United nästa gång gästar Chelsea för ännu en kvartsfinal av FA-cupen.

Det såg inledningsvis ut att bli en lång eftermiddag för gästande Chelsea. Hemmalaget bars fram av en euforisk hemmapublik på Old Trafford och kopplade direkt i den första halvleken ett fast grepp om matchen, varpå ledningsbollen föll relativt omgående.

I matchens blott femte minut tog  Michael Carrick tillfället i akt och utnyttjade den initialt dysfunktionella försvarskonstellation Azpilicueta och Cahill utgjorde, och hittade en fristående Chicharito i luften. Mexaren lät inte läget vänta på sig, och lobbnickade elegant in ledningsmålet över en lång tjeck på vift.

I efterskalvet av chockinledningen kom nästa bomb. United bröt ånyo stor mark på Chelseas högerkant och tilldelades frispark ett par meter snett utanför staffområdet. Wayne Rooney måttade in frisparken mot Petr Cechs bortre stolpe och bollen undgick såväl målvaktshandskar som ett brasilianskt afro och seglade till slut in i nätmaskorna.

När hemmalagets anfallslusta temporärt mojnade, lyckades ett sargat Chelsea sticka upp med enstaka anfall. Lampard stod för ett uppgivet försök från distans, men de riktigt heta chanserna uppstod fortsatt i det motsatta straffområdet. Chicharitos ideliga löpningar skar stora hål i Chelseas försvar och laget kom gång på gång undan med ett nödrop.

Efter en halvtimme av diktatoriskt styre från United, började Chelsea emellertid att etablera någon typ av press på offensiv planhalva. Azpilicueta stod för ett vasst inspel ämnat för Ba, men de Geas nävar hann emellan och när domare Webb minuterna senare blåste för halvtid var Chelseas målkolumn fortsatt intakt.

Inledningsvis i den andra halvleken fortsatte United att skörda stora framgångar i det hav av yta som skapades emellan Chelseas försvar och mittfält. Benítez rådde emellertid snart bot på problemet och plockade av Moses och Lampard i förmån för Hazard och Mikel, ett byte vars effekt inte lät vänta på sig.

Mikel iklädde sig en mer tillbakadragen mittfältsroll än den Lampard tidigare haft, vilken tillät Ramires att gå på sina offensiva räder samtidigt som gapet emellan försvar och mittfält kunde elimineras. Eden Hazard äntrade planen med pompa och ståt och visade sig genast företagssam.

Snart efter dubbelbytet kom avkastningen. Med en timme på matchklockan drev Mata upp bollen på offensiv planhalva och hittade till slut nyinbytte Hazard långt ut till vänster. Belgaren avancerade ett par steg in i banan och placerade därefter elegant in reduceringen från straffområdeskanten i de Geas bortre hörn.

Efter målet axlade Chelsea kommandot, härfört av injektionen Hazard bidrog med. Lagets offensiva trio – Mata, Oscar och Hazard – ackompanjerad av Ramires, sprang Uniteds mittfält sönder och samman.  Löpningarna luckrade upp stora ytor och med 20 minuter kvar att spela föreföll en kvittering inget annat än logisk och rättvis.

Chelsea erövrade ännu en gång ett uppspel från United och ställde om med stort manskap.  Bollen nådde till sist fram till Ramires, som höll undan för Evans och säkert placerade in 2-2 från straffområdeslinjen.

Kvitteringen fick inte Chelsea att rygga tillbaka; laget fortsatte att attackera på alla fronter, men de Gea i hemmakassen lyckades stå pall. På begynnande tilläggstid stod Mata dock för ett nummer värt ett bättre öde. Spanjoren hittades av Luiz vid målområdets högra kant, lyckades lura bort en framåtstötande Evans men det efterföljande skottet motades så när av en storspelande landsman i motståndarmålet.

Chelsea – eller United för den delen – kom inte närmare än så och nu väntar omspel på Stamford Bridge för lagen.

Statistik från Chelseafc.com

Manchester United (4-4-1-1): De Gea; Rafael, Evans, Ferdinand, Evra (k); Nani (Valencia 45+1), Carrick, Cleverley, Kagawa (Welbeck 75); Rooney; Hernandez (Van Persie 62).
Oanvända avbytare: Amos, Vidic, Anderson, Young.
Mål: Hernandez 4, Rooney 10

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Azpilicueta, Cahill, David Luiz, Cole; Ramires, Lampard (c) (Mikel 51); Moses (Hazard 51), Mata, Oscar; Ba (Torres 76).
Oanvända avbytare: Turnbull, Terry, Ivanovic, Bertrand.
Mål: Hazard 58, Ramires 67
Varnade: Azpilicueta 40, David Luiz 54, Hazard 74

Domare: Howard Webb