Lagbanner

The Italian Job; Part II i regi av Manchester United

Det blev italienskt motstånd för Manchester United när kvartsfinalerna till Champions League lottades under fredagen i Athen, Grekland. AS Roma får den första matchen på Olimpico den 4 april och returen spelas den 10 april på Old Trafford. Historiskt sett har Manchester United alltid haft problem med lag från Italien och AS Roma blir inget undantag.

Vad vi helst vill minnas är de ljuvliga möten vi hade med Inter i kvartsfinalen och Juventus i semifinalen säsongen 98/99 då vi också gick hela vägen och vann Champions League. Det var första gången på 41 år som vi lyckades att slå ut italienskt motstånd i Europa. Och ingen kunde ta miste på de reaktioner som följde efter dessa matcher: The Italian Job – en total framgång och ett genombrott mot italiensk fotboll för klubben.

Dålig statistik

Ingen har väl undgått de framgångar som italienska klubblag har haft i Europa under snart 50 år och under varje decennium har Manchester United faktiskt alltid stött på ett lag från Italien. Statistiken säger att det är jämnt i inbördes möten;

Spelade matcher Vunna Oavgjorda Förluster Målskillnad
23                            9           3                11             24-29

Men sanningen är den att vid utslagningsmomenten så har Manchester United bara vunnit vid två tillfällen av sju möjliga, nämligen säsongen 98/99 och den s.k. The Treble. Räknar vi in Supercupfinalen –99 mot Lazio så blir det ytterligare en förlust… Man har även ytterligare åtta möten mot italienska lag i gruppspelsfaser för Champions League.

Italienskt motstånd

AS Roma är för Manchester United en ny bekantskap. Vi har under tiden i Europa mött AC Milan, Juventus, Inter, Lazio och Fiorentina. Vill vi räkna in Anglo-Italian Cup 1973 får vi även lägga till Bari och Verona. Men Nils Liedholm´s gamla AS Roma har vi aldrig tidigare ställts inför.

Att möta lag från Italien har alltså för Manchester United varit en besvikelse. Ingen kan ta fel på lagets inställning att vara offensivt men mot lag från Italien som behärskar det taktiska och det defensiva så pass väl får man vara mer uppmärksam än så.

Italien har historiskt sett alltid haft framgångar både med sitt landslag och med sina klubblag ute i Europa. Deras rutin är stor och framför allt konsten att kunna vara taktiska har under decennier präglat de italienska framgångarna. Man må ha fått en stämpel på sig att vara för defensiva men de har också visat prov på sina offensiva kunskaper. Trots allt handlar det ju om att slå ut ett annat lag och deras taktik är i den bemärkelsen i stort sett fulländad.

AS Roma

Rom-laget bildades först 1927 genom en sammanslagning av fyra lag i Rom enbart för att ta upp kampen mot de stora lagen i Nord-Italien. Man vann ligan första gången 1942 och har sedan dess två titlar till, år 1983 med Nils Liedholm som tränare och senast 2001 med Fabio Capello. I Europa har man en framgång redan 1961 då man vann UEFA-cupen (dåvarande Mässcupen) mot Birmingham i finalen. I Europa-cupen var man framme i final 1983 men föll på straffar mot Liverpool. Den italienska cupen har laget vunnit 7 gånger och den italienska supercupen tog man hem 2001.

Under åren har det funnits ett stort antal svenskar i Roma. Allt från Orvar Bergmark, Jonas Thern och Martin Dahlin samt nu senast Christian Wilhelmsson. På tränarstaben har Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och Sven-Göran Eriksson huserat.

Sir Matt Busby

När Europa-cupen tog form 55/56 så var England mot detta. Men en man som såg att detta var framtiden för europeisk fotboll var Sir Matt Busby som trots påtryckningar från högt uppsatta inom engelska fotbollens hierarki deltog med Manchester United som första engelska lag säsongen 56/57.

Året därefter 57/58 gick man åter till semifinal där man mötte italienska AC Milan. Tyvärr hamnade detta möte i skymundan beroende på den tragiska krasch som inträffade i München tre månader innan med Manchester United. Otroligt nog med nästan ett nytt fotbollslag så vann man på Old Ttrafford med 2-1 efter mål av Ernie Taylor och Dennis Violett. Men i returmatchen på San Siro inför 80000 åskådare blev man utspelade och förlorade med 4-0.

Som regerande Europa-mästare 67/68 gick man fram till semifinal året därefter och där stod AC Milan åter för motståndet. Denna gång föll man med 0-2 på San Siro för att sedan på Old Trafford vinna med 1-0 efter mål av Bobby Charlton. Sammanlagt blev man utslagna ur turneringen och man kunde därmed inte försvara sin titel.

Tommy Docherty

Efter ett antal säsonger med besvikelse fick Manchester United säsongen 76/77 åter spela i Europa. I årets UEFA-cup mötte man Juventus i den andra omgången och laget fick respass omgående. Trots vinst på Old Trafford i den första matchen med 1-0, mål Gordon Hill, lyckades man inte gå vidare. På Stadio Communale vann Juventus enkelt med 3-0 i returen och United var utslagna tidigt i turneringen.

Ron ”Big Ron” Atkinson

Under delar av 80-talet kändes det som att Manchester United hade något riktigt stort på gång. Men precis som i den engelska ligan så hade man inte heller någon framgång i Europa. Säsongen 83/84 gick man fram till semifinal i Cupvinnarcupen och där fick man naturligtvis stöta på italienskt motstånd.

Trots ett skadedrabbat och om-organiserat United så svarade man för ett bra motstånd i två matcher mot Juventus. På Old Trafford fick man 1-1 efter kvittering av inhopparen Alan Davies och det gav hopp inför returen att allt kan hända. På San Siro i returen gav Boniek planenligt italienarna ledningen men åter efter ett inhopp och mål av Norman Whiteside så stod det 1-1. Men på övertid lyckades Scirea slå in 2-1 för Juventus och avancemanget var klart för italienarna.

The Ferguson Era

Vid fyra olika försök och tre olika managers hade man alltså misslyckats med att slå ut ett italienskt lag. När Ferguson tillträdde 1986 och efter några år vann Cupvinnarcupen 1991 i Europa mötte man aldrig ett italienskt lag. Men andra tider skulle komma.

Säsongerna 96/97 och 97/98 mötte man Juventus båda gångerna i olika gruppspelsfaser i Champions League. Vid samtliga tillfällen gick lagen vidare tillsammans ur grupperna med statistiken att Juventus hade tre vinster och United en vinst.

The Italian Job

Men säsongen 98/99 i Champions League var ingenting sig likt. Manchester United besegrade allt motstånd som kom i vägen och erövrade titeln som Europa-mästare en ljuvlig kväll i maj i Barcelona. Innan dess hade man gjort det som man hittills ej klarat på 41 år – man hade slagit ut italienskt motstånd och dessutom vid två tillfällen. Först slog man ut Inter i kvartsfinalen efter 2-0 på Old Trafford och två identiska mål av Dwight Yorke. I returen spelade man 1-1 på San Siro efter mål av Paul Scholes.

I semifinalen ställdes man mot Juventus. I den första matchen på Old Trafford spelade italienarna strålande men ett sent fantastiskt mål av Ryan Giggs ordnade 1-1. I Italien visste alla att det skulle bli svårt. Och Juventus fick den inledning man ville i returen, genom två snabba mål av Inzaghi hade man 2-0 och 3-1 totalt. Men eftersom detta var United´s säsong så visade man hela fotbollsvärlden hur fotboll skall spelas och lyckades vända hela matchen till vinst 3-2 efter mål av Roy Keane, Dwight Yorke och Andy Cole.

Det nästintill omöjliga var genomfört och Ferguson hade brutit den förbannelse som vilat över Manchester United mot italienskt motstånd. The Italian Job blev en sann dröm till slut.

Som en bonus fick man också spela Supercupfinalen i Europa mot Lazio i Monaco. I en ganska blek tillställning vann Lazio med 1-0, mål Salas, inför endast ca 15000 åskådare…

De sista åren

I ännu en gruppspelsomgång i säsongen 99/00 mötte Manchester United italienskt motstånd i Fiorentina. På Stadio Artemi Franchi vann Batistuta & Co. med 2-0 men i den andra matchen på Old Trafford vann United med 3-1 efter mål av Roy Keane, Andy Cole och Dwight Yorke.
Detta innebar att Fiorentina kom trea i gruppen och således blev utslagna ur Champions League.

Nästa gång det begav sig mot italienskt motstånd var säsongen 02/03 och åter var det Juventus som man fick spela mot i den andra gruppspelsomgången. Med 2-1 på Old Trafford, mål Wes Brown och Ruud van Nistelrooy, och 3-0 på Stadio delle Alpi genom två mål av Ryan Giggs och ett av van Niselrooy vann man gruppen. Men Juventus klarade sig också vidare i gruppen på målskillnad… och tog sig faktiskt ända till final där man förlorade mot AC Milan.

Den sista säsongen Manchester United mötte ett italienskt lag i Europa var också i Champions League säsongen 04/05. Motståndet var AC Milan och de båda lagen möttes i den första utslagningsomgången efter gruppspelet. AC Milan vann båda möten med 1-0 och inget fortsatt spel för United detta år var ett faktum.

Slutkommentar

AS Roma har i år spelat en mycket bra fotboll i seria A och i Europa. Man ligger tvåa i tabellen i Italien och hemma på Olimpico har man bara förlorat en match, mot Inter, och man har målskillnaden 31-6.

Självklart har vi i Manchester United allt att oroa oss för. Mot italienskt motstånd vet vi att laget har svårt att spela mot även om vi putsat statistiken lite de senaste säsongerna. Gör vi bara en bra match i Italien med minst ett oavgjort resultat så kommer våra chanser att öka inför returen på Old Trafford, det är jag övertygad om.

Att vissa fotbollsexperter har tippat AS Roma som vinnare enbart p.g.a. att de skall vara mer ”hungriga” har jag svårt att förstå. I dagens fotboll får du inte så många chanser och om inställningen inte är den rätta är det något mer allvarligt fel. Små marginaler avgör en kvartsfinal och en match kan avgöras av en individuell prestation när som helst oavsett tidigare matchbild.

Min förhoppning är självklart att Manchester United går vidare. Hur spelet kommer att se ut bryr jag mig inte ett dugg om. Det gäller bara att göra fler mål än motståndaren och ibland behöver det inte alltid vara propagandafotboll för publiken. Den kan vi spara till finalen i Athen den 23 maj…

UNITED WE STAND



Magnus Nyström2007-03-10 14:21:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United