Maktkampen om Manchester United hettar till
Det har hänt mycket de senaste dagarna för The Red Knights och deras plan att köpa loss klubben från Glazer-familjen. De stöds av Man United Supporters Trust, som på bara en dag dubblade sitt medlemsantal till 80.000. Men VD David Gill avfärdar det planerade köpet.
Fansens motvilja till Glazerfamiljens ägande av Manchester United har varit känd länge. Och om inte förr så fick alla motståndare vatten på sin kvarn när klubben rapporterade förra årets enorma skuld, som beräknades uppnå 716,5 miljoner pund.
Visserligen har klubben visat på stigande inkomst i år jämfört med förra årets siffror vid samma tid. Detta hjälper dock föga för att vända fansens förtroende, då klubben enligt många använts som en spargris av Glazers för att ta ut pengar och täcka andra kostnader med.
Ganska nyligen började det rapporteras om formationen The Red Knights, en samling United-supportrar med olika höga positioner, visst kapital och ett väl utbrett kontaktnät. Den inofficielle ledaren för samlingen sägs vara Jim O'Neill, som tidigare hållit en ledande roll i klubben. Han är numera chefsekonom för banken Goldman Sachs, där Glazer är kunder. Enligt brittiska Guardian har Glazers hotat med att dra sig ur samarbetet med Goldman Sachs.
Igår uppgavs det att Goldman därför ska ha ställt O'Neill inför ett ultimatum - att välja mellan sin inblandning i Red Knights eller att behålla jobbet. Ryktet säger att O'Neill kommer besvara Goldman med en uppsägning. Redan innan Glazers intåg i klubben uttalade O'Neill oro:
- Det är för mycket utomstående inflytande i den här klubben, det är inte bra. Jag värderar min support till Machester United mer än något annat, även affärer.
I Red Knights ingår bland andra Keith Harris, Paul Marshall och Mark Rowlinson. De senaste dagarna har de haft många möten, både internt och med representanter för klubben. Framför allt har Harris erfarenhet av affärer som denna, då han har varit inblandad i en rad klubbköp. De övriga aktörerna är verksamma inom bank- och juridikvärlden, liksom i reklambranschen etc.
De är uppbackade av MUST, supporterorganisationen som på ett dygn den här veckan dubblade sitt medlemsantal och ska idag ha över 100.000 medlemmar. De röda knektarnas plan går bland annat ut på att samla mellan 20 och 40 högt uppsatta United-fans, där samtliga bidrar med kapital för att få ihop 1 miljard pund och på så vis möjliggöra ett klubbköp.
Visserligen är planen relativt färsk och ligger ännu i startgroparna, men knektarna försäkrar om att de menar allvar. Samtidigt understryker de att de behöver maximalt stöd av fansen för att ett köp av klubben ska gå igenom.
- För tio år sedan såg vi hur fansen lyckades samla sig och genomföra en förändring i Barcelona, säger Keith Harris.
- De vände sig mot presidentens sätt att driva klubben och lyckades forma den klubb Barcelona är idag.
Harris drar också paralleller med rivningen av Berlinmuren:
- För 20 år sedan i Östeuropa var det något som triggade en revolution när röster höjdes och sa: det är dags att riva muren.
Det är alltså inte främst pengarna, utan fansen som ska driva bort Glazerfamiljen och möjliggöra en maktförändring.
Hur ledarskapet skulle se ut om Red Knights faktiskt skulle lyckas köpa loss klubben är idag oklart. Å ena sidan skulle United kunna bli den mest demokratiska klubben i världen, då det förutom knektarna även finns utrymme för "de vanliga" fansen att få utrymme att både äga och få göra sin röst hörd. Om detta skulle fungera i praktiken, med omkring 50 personer som tillsammans ska leda en klubb, lämnas osagt.
Å andra sidan ser det troliga scenariot annorlunda ut, då de investerare som skulle ligga bakom köpet förmodligen också får makten i klubben, med visst inflytande från The Red Knights. Alla som är anti-Glazer skulle dock hålla med om att ett sådant styre definitivt vore att föredra framför dagens situation.
Man Uniteds VD David Gill slår dock fast att klubben absolut inte är till salu. Dessutom går han till angrepp mot Keith Harris.
- Keith är en sådan person som söker sig dit publiciteten finns.
Han kritiserar också idén om att ha så många personer vid rodret.
- Jag har sysslat med fotboll sedan 1997. De bästa klubbarna i Europa leds av få personer - och beslutsprocessen är därför snabb och effektiv.
- Se på Abramovich eller Berlusconi, den som beslutar i deras klubbar är inte ett fan, det är en ordförande eller en president.
Han menar att en affär är omöjlig eftersom de amerikanska ägarna inte har någon avsikt att sälja.
- The Red Knights slösar med sin tid.
I dagsläget verkar alltså situationen låst, men Keith Harris menar att Glazers, som inte bara har misslyckats med att driva Man United FC, också har misslyckats med sina affärer i USA. Av den anledningen skulle de vara intresserade att sälja klubben, kunna betala sina skulder och gå vidare. Om de har ett rent samvete är det enda rätta ett överlämnande av klubben till personer som bryr sig. Men han manar än en gång på fansen:
- För att detta ska bli möjligt måste Manchester United-fans världen över ansluta sig. Först med deras hjälp kan vi ta hem klubben dit den hör hemma.
Fotnot: Om du vill gå med i MUST - se joinmust.org