Takeover for Dummies
Från blodröda svettiga tröjor till kritsträcksrandiga kostymer, dags att inta börsgolvet och förklara vad det egentligen är som händer med Manchester United PLC. Som de flesta vet står klubben inför att bli uppköpt men frågan är hur bra koll har du egentligen på det annalkande köpet av klubben?
Det senaste
Under förra helgen spekulerades det mycket om att den amerikanska affärsmannen Malcolm Glazer skulle lägga ett bud på Manchester United PLC. I måndags bekräftade klubben att det tagit emot en "preliminärt bud" avseende ett möjligt köp av klubben. Officiellt har inte klubben avslöjad identiteten på personen ifråga. Så rent tekniskt skulle det lika gärna kunna vara någon annan som ligger bakom budet men allt tyder nu på att det är Glazer då han nu ska ha tagit kontakt med irländarna. Från Manchester United PLC har varken bu eller bä hörts i frågan. Budet ska enligt uppgift ha innehållit ett antal villkor som klubben nu studerar noggrant. Budet är uppskattat att ligga på runt 8,6 miljarder SEK.
Inblandade
Malcolm Glazer är en 75 år gammal amerikan som ärvde en klockaffär av sin far och senare gjorde några ambitiösa investeringar och blev på detta förmögen. 1995 köpte han NFL-klubben Tampa Bay Buccaneers. Under hans tid som ägare gick klubben från mittenlag till att vinna NFL. Köpet finansierade Glazer genom att fördubbla biljettpriserna samt hota med att flytta klubben om inte staden Tampa Bay byggde en ny stadion till klubben. I juni ökade Glazer sin andel i Manchester United PLC med ytterliggare 2,41 miljoner aktier. Tidigare i april så hade han köpt 4,1 miljoner aktier. För närvarande äger han 50,27 miljoner aktier vilket motsvarar 19,2 % av det sammanlagda antalet.
John Magnier bildar tillsammans med JP McManus Cubic Expression (group). Hans förtjänst kommer ifrån hästvärlden, han föder upp och avlar hästar. Magnier samäger tillsammans med Alex Ferguson en framgångsrik tävlingshäst som de tidigare råkade i fejd över. Magnier var så rasande att han ville köpa Manchester United och ge Ferguson sparken. Det lär inte ha varit den enda anledningen till att de närmade sig en takeover men konflikten Magnier vs. Fergie var garanterat en del av kakan. Cubic Expression äger 29,3 % av aktierna i Manchester United men har å andra sidan påstått att deras köp varit investeringar snarare än en fas i processen av att köpa klubben. John Magniers personliga egendom sägs ligga på över £200 miljoner.
Magnier har aldrig varit på Old Trafford.
JP McManus är den andra hälften av Cubic Expression. Han håller betydligt mycket lägre profil än sin kollega. McManus äger även stora andelar i Glasgow Celtic och i Tottenham Hotspurs. Han håller på Arsenal. Han är god för £265 miljoner.
Shareholders United (SU) spelade en betydande roll vid förra försöket att köpa Manchester United 1998. Då gick de visserligen undernamnet SUAM (Shareholders United Against Murdoch). Det nuvarande SU grundades i maj ྟ. SU verkar genom att Unitedsupportrar köper aktier i klubben genom dem. SU för sedan supportrarnas talan.
Independent Manchester United Supporters Association (IMUSA) är en för många känd organisation som har fört Unitedsupportrarnas talan gentemot klubben sedan 1995 då klubben började slänga ut folk från K-Stand för att de stod upp. Sedan dess har man framgångsrikt drivit många andra frågor. Det är IMUSA och SUs förtjänst till att Manchester United fortfarande är självständigt.
Föreningens ordförande Jules Spencer sa strax efter Glazer senast köpte aktier i United: "Om Glazer vill ha krig, så kommer han att få det. Vi vill klargöra att han varken är välkommen eller uppskattad som ägare av Manchester United."
Manchester Education Committee (MEC) är en grupp militanta Unitedsupportrar som verkar för att bevara Manchester United självständigt (utan en ensam ägare i alla fall). Deras senaste dåd var att storma planen under torsdagens reservlagsmatch mot Birmingham med en banderoll där man kunde läsa "United not for sale". Då var det 30-40 balaclavaprydda personer men gruppen har tidigare sagt att de kan mobilisera upp till 200 personer. Tidigare i veckan så målade de om styrelsemedlemmen Maurice Watkins bil i rött efter att han uttalat sig positivt om en takeover. Denna grupp är föga uppskattade av klubben, polisen eller media. Inte så konstigt.
Den generella uppfattningen bland vanliga matchgående supportrar är att Glazer är dåliga nyheter. De som vill se en takeover är lätträknade och läser förmodligen the Sun.
Så här går det till
När någon köper en fotbollsklubb (eller i vanliga fall företag) så får man lätt bilden av att pengarna tillfaller klubben. Det vill i det här fallet säga att Manchester United skulle bli miljarder rikare. Men i själva verket får inte Manchester United ett öre. Pengarna går till att köpa aktier av andra aktieägare i klubben för att få bestämmanderätten i styrelsen.
När en aktieägare har mer än 30 % av aktierna i ett företag blir han enligt London Stock Exchanges regler tvungen att lägga ett formellt bud på klubben, en så kallad takeover. Det är anledningen till att Cubic Expression Group ligger på 29.3 %, de sitter i positionen för en möjlig takeover men väljer att avvakta.
Det finns sammanlagt 260,000,000 aktier i Manchester United och värdet på dessa ligger på £2,57 styck vilket betyder att det sammanlagda värdet på aktierna är cirka £670,000,000 vilket är ungefär 8,600,000,000 svenska kronor. Så budet på klubben ligger alltså på 8,6 miljarder sek.
Bakgrund
Säsongen 1998/99 chockades många av att läsa att Manchester United skulle bli uppköpt för x antal miljarder av den australiensiske mediamagnaten Rupert Murdoch och hans företag BSkyB. BSkyB äger tv-kanalen Sky som har sändningsrättigheterna för Premier League i Storbritannien. Manchester Uniteds dåvarande styrelseordförande, den girige Martin Edwards slog frivolter och gjorde glädjeskutt i sambandet med beskedet. Då i tanke på att även Martin Edwards är stor aktieägare i Manchester United och att köpet skulle göra honom rik (rikare menar jag förstås...). Martin "Fartin" Edwards gjorde inte många rätt under sin period som styrelseordförande utan Ferguson och ett bra lag hade han fått sparken bra mycket tidigare. Edwards gjorde sig också känd för att smyga på kvinnliga medarbetare då de gick på toaletten. Han togs på bar gärning med att smygkika in på toaletten genom ett nyckelhål, vilken syn. Det sistnämnda var en av de inofficiella anledningarna till att han inte längre är styrelseordförande.
Del 2