Close Up: Rooney vs. WBA
Wayne Rooneys spelade mycket bra mot WBA, trots att målen uteblev. Här följer Rooneys match i siffror och kommentarer.
United hade innan match anmält en 4-4-2-uppställning med Rooney som toppforward bredvid Ruud van Nistelrooy. Så blev det (givetvis) inte. Istället spelade Rooney större delen av matchen som släpande forward till höger i banan.
Första halvlek
Första halvlek var inte speciellt välspelad och slutade 0-0. Efter ett kort ställningskrig de inledande 10 minuterna höll United boll bra och försökte tränga igenom ett defensivt WBA resten av halvleken. Rooney tvingades ofta möta boll och kortpassa vidare.
Passningar: 24/20/4 (totalt/lyckade/misslyckade)
Mottagningar: 26/24/2
Dribblingar (utmana och ta sig förbi en motståndare med bollen under kontroll, d.v.s. ej vanliga löpningar med boll): 0
Brytningar: 1/0/1
Närkamper: 4/1/3
Offside: 0
Avslut (alla på mål räknas som lyckade): 4/1/3
Rooney var den flitigaste avslutaren i United och han hade dessutom första halvleks två giftigaste avslut. Ett lågt pressat skott (från strax utanför straffområdet), som tog i höger stolprot och en felplacerad nick (från området kring straffpunkten) som gick över ribban med ungefär en meter.
De fyra gånger som Rooney kom till avslutslägen hade han ofta letat sig uppåt eller inåt vänster i planen. Positionen ute till höger kanske därför kan förklaras något dödande för Rooneys spetskvalitéer. Vid flera tillfällen tvingades Rooney stanna defensivt och säkra högerkanten, eftersom Brown och Fletcher ofta följde med offensivt.
Andra halvlek
Andra halvlek kontrollerades fullständigt av United, som trots detta inte spelade någon bländande fotboll. Rooney gjorde inget mål, men United gjorde tre. Rooney hade ett löst skott från utanför straffområdet på mål samt en snabbt slagen frispark, som gick strax utanför Hoults vänstra stolpe.
I minut 75 byttes Nistelrooy ut och Alan Smith kom in. Det betydde att Rooney tog steget upp på topp.
Passningar: 24/18/6
Mottagningar: 21/20/1
Dribblingar: 4/1/3
Brytningar: 1/1/0
Närkamper: 2/0/2
Offside: 1
Avslut: 4/1/3
1-0 var ett patenterat Scholes-mål, d.v.s. ett hårt och placerat skott från utanför straffområdet i WBA-målvakten Hoults högra hörn. Scholes mål kom efter en underbar skarv från Giggs. Rooney var inte alls inblandad i Uniteds ledningsmål.
Rooney var heller inte inblandad i Uniteds 2-0, som Ruud nickade in (första spelmålet i PL) från kort avstånd efter nickassist från en högt hoppande Gabriel Heinze.
I minut 82 gjorde Scholes sitt andra mål för matchen på en nick från nära håll, framnickad av Rooney, som därmed fick med sig en assistnotering från matchen.
Rooney jobbade bra hela matchen och visade hela tiden att han ville ha boll. Det är tydligt att Rooney har en bra grundteknik och har lätt för att hantera bollen i trängda lägen.
Rooneys misslyckade passningar var nästan uteslutande chansartade djupledsbollar eller passningar som bröts av vakna försvarare.
De förlorade närkamperna var mestadels nickdueller, som Rooney kom upp fel i. Det var en snäll match utan många glidtacklingar eller axelkamper.
Personligen vill jag se en mer spetsad Rooney, även om det jobb han gör som mötande forward är väldigt bra. Mot ett lag som WBA tycker jag att Rooney ska tillåtas samarbeta mer med Nistelrooy än med Fletcher och Brown.
Rooney spelade mycket bra utan att uträtta underverk. Betyget blir kort och gott: Bra
Rooneys match i siffror
Passningar: 48/38/10
Mottagningar: 47/44/3
Dribblingar: 4/1/3
Brytningar: 2/1/1
Närkamper: 6/1/5
Offside: 1
Avslut: 8/2/6
(Statistiken är inte officiell, utan grundar sig på min egen räkning. Små fel, avvikelser och tolkningssvårigheter bör tas för givet. Helheten är dock det viktigaste och bör stämma hyfsat bra med verkligheten.)