Lagbanner
Den nya generationen - del 2: Jämförelse med rivalen
Vilket Manchester-lag tar hem ligan i år?

Den nya generationen - del 2: Jämförelse med rivalen

I del 1 tog jag upp Fergies Fledglings, analyserade dagens trupp och pekade ut de självklara ledarna i detta unga Manchester United. I del 2 jämför jag det nya Manchester United med det nya Manchester City, när dessa giganter går in i en säsong som kan bli väldigt minnesvärd.

Ofta har jag använt ordet nya, även om det kanske inte verkar som att det är så mycket nytt i bägge lagen jämfört med fjolåret. Manchester Uniteds äldre generation har splittrats, men samtidigt finns ryggraden kvar. Spelare som Rooney och Fletcher är två utav många som ska leda de röda mot nya framgångar. Manchester City förfogar över samma lag, men har spetsat truppen med spelare som Clichy, Aguero, och nu Nasri. Mycket talar för att dessa två rivaler gör upp om titeln den här säsongen, inledningen av Premier League har pekat mot det. Och det är under säsongens tre tävlingsmatcher som det blivit uppenbart att det finns en del nytt, i bägge lagen.

Vi börjar med ligamästarna. Manchester United har tappat Paul Scholes, Gary Neville, Edwin van der Sar, John O’shea och Wes Brown. Fyra av dessa är egna produkter. I dessa fem spelare finns en hel del rutin, vilja, och kärlek för klubben. Att tappa ledarfigurer, även om de blir till åren, tar emot. Att tappa legender som Neville och Scholes, svider rejält. Men Manchester United har inte försvagats, tvärtom, dagens United ser hungrigare ut än vad de gjort på år. Spelare som Welbeck, Cleverley och Smalling har fått chansen gång på gång, och gjort det med bravur. Anderson har blommat ut och är idag en central figur i detta lag, samtidigt som Evans spelat upp sig rejält sett till förra säsongen. Allt är frid och fröjd alltså? Nja, inte riktigt. En del frågetecken finns, och de finns i två lagdelar.

David de Gea har inte haft nån drömstart på säsongen, men kan egentligen bara bli bättre. Samtidigt är det inga små misstag han gjort, och därför gäller det att öva, öva och återigen öva, tills det sitter. Det är koncentrationen jag syftar på. Man måste som målvakt alltid stå på tårna, vilket är självklart. de Gea kommer att utvecklas, troligtvis håller han väldigt hög klass om några år, men just nu är han något av en säkerhetsrisk. På bänken har United en av ligans allra bästa reservmålvakter, Lindegaard, så där ser det väldigt bra ut. de Gea måste samtidigt få chansen, annars lär han inte utvecklas till den målvakt vi alla hoppas och vet att han kan bli.

Det andra frågetecknet är Dimitar Berbatov. Bulgaren vann (tillsammans med Tevez) skytteligan förra säsongen, men är väldigt långt ifrån en startplats just nu. Rooney är given, Welbeck imponerar, och Hernandez finns åter tillgänglig. Är Berbatov nöjd med att vara fjärdevalet? Knappast, så det gäller att kämpa till sig en plats i startelvan. Har Dimitar Berbatov psyket? Har han viljan och energin för att kämpa? Återstår att se.

Annars har Manchester United ett väldigt starkt lag, ett lag som kan slåss på alla fronter, och den här säsongen har vi blivit introducerade till ett nytt, snabbt, och vältränat passningsspel som går ut på kontringar, löpningar och sköna onetoucher. Detta spel har fungerat väldigt väl, då målen producerats och samtliga tävlingsmatcher den här säsongen vunnits. Manchester United kommer tveklöst vara med och slåss om ligatiteln det här året, och troligtvis är man favorit till att ro hem nr 20. Lättare sagt än gjort, givetvis, främst pga. en ny utmanare som introducerat sig själv.

Manchester City har köpt ihop ett lag bestående utav världsstjärnor, ett lag så starkt (på pappret) att de ska kunna utmana om ligatiteln i år. City spelar för första gången i Champions League den här säsongen, och lär ha svårt att anpassa sig till det tuffa matchschemat. Men med en bred trupp full av kvalité ska det ändå gå att hänga med i Premier League. Manchester City är ett starkt och kompakt lag med en grym defensiv och en hygglig offensiv. Tränare Mancini har värvat smart och i år har Gael Clichy, Stefan Savic, Sergio Aguero och Samir Nasri hämtats in. Deras bästa spelare är tveklöst David Silva, som är otroligt dominant i sitt spel, och som tillhör en av de allra bästa spelarna i världen. Målvakten Joe Hart och lagkapten Vincent Kompany tillhör även de viktigaste spelarna i det ljusblå laget.

City har ett rörligt anfallsspel och brukar oftast kontrollera sina matcher, men samtidigt har de en del svagheter. Den främsta svagheten är att de kan bli otroligt defensiva när det verkligen gäller, och nöja sig med kryss. Lite fegt för ett lag som drömmer om framgång, kan det tyckas.

Head 2 head (United till vänster, City till höger)

Titlar

Liga: 19 - 2
FA Cup: 11 - 5
Ligacup: 4 - 2
Community Shield: 19 - 3
Champions League: 3 - 0
Cup Winners’ Cup: 1 - 1
Europeiska Supercupen: 1 - 0
Intercontinental Cup: 1 - 0
Klubb-VM: 1 - 0
Totalt: 60 - 13

Matcher emellan

Vinster för Manchester United: 67
Kryss: 50
Vinster för Manchester City: 43

Startelva VS. Startelva

David de Gea VS. Joe Hart: 0-1
Joe Hart tillhör ligans bästa målvakter samtidigt som de Gea fortfarande har en del att lära sig innan han når dit.

Chris Smalling VS. Micah Richards: 1-2
Smalling imponerar mer och mer för varje match, Richards är tuff och solid. Båda får poäng.

Rio Ferdinand VS. Vincent Kompany: 2-3
Skadedrabbade Ferdinand mot Citys lagkapten Kompany. Svårt val, kryss här med.

Nemanja Vidic VS. Joleon Lescott: 3-3
Ganska självklart, eller?

Patrice Evra VS. Gael Clichy: 4-3
Evra hade en svag fjolårssäsong, men i form är han klasser bättre än Clichy.

Nani VS. Adam Johnson: 5-3
Johnson är väldigt lovande, men Nani är en av ligans bästa spelare. Ganska självklart här med.

Tom Cleverley VS. Yaya Toure: 5-4
Unga Cleverley har inte mycket att säga till om mot rutinerade Toure.

Anderson VS. Nigel de Jong: 6-5
Anderson är bättre i offensiven men sämre i det defensiva. Lika.

Ashley Young VS. David Silva: 6-6
Silva är i en klass för sig just nu (i Premier League).

Danny Welbeck VS. Sergio Aguero: 6-7
Aguero har sedan länge tillhört de vassaste anfallarna i Europa, Welbeck har väldigt lite erfarenhet.

Wayne Rooney VS. Edin Dzeko: 7-7
Fantastiska Wayne Rooney är överlägsen fjolårssäsongens stora flopp Edin Dzeko (som nu har hittat formen).

Sammanlagt: 7-7, lika alltså, och som sagt väldigt jämnt.. Detta är givetvis inte fakta, utan endast undertecknads åsikter.

Analys

Det är alltså väldigt jämnt mellan Manchester-lagen, men United drar nog det längsta strået, dels på grund av mer vinnarmentalitet, bättre sammanhållning, och en bättre tränare. Men jämför man trupperna är det som sagt väldigt jämnt. Detta kan och kommer nog bli första gången på väldigt länge (någonsin?) som Manchester-lagen gör upp om ligatiteln. Det är givetvis väldigt spännande, och ligaderbyna lär bli bättre än någonsin. Kanske blir det derby i Champions League, då dessa klubbar för första gången kan ställas mot varandra i Europas finaste turnering, i slutspelet då, såklart. Samtidigt kan man inte räkna ut lag som Chelsea, Liverpool och Tottenham, men visst verkar det som att titeln hamnar i Manchester i år?

Jens Andersson2011-08-23 20:17:00

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Marinbiologen som räddar allt
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Manchester City
Inför: Manchester City – Manchester United