Head 2 Head - Sunderland
Manchester United leder ligan med sex poäng efter förra helgens derbytriumf. Mötet med City läggs nu till handlingarna och en ny ligaomgång väntar, denna lördag kommer ett pressat Sunderland på besök till Old Trafford. Inför matchen har vi tagit kontakt med Emil Schälin på Sunderland-redaktionen för att snacka upp tillställningen. Martin O'Neills vara eller icke vara diskuteras, likaså huruvida det är negativt att leda ligan i ett tidigt stadium eller inte.
Sunderland vann visserligen veckans hängmatch mot Reading, i övrigt har de vitrödrandiga haft en tung höst. Laget har bara mäktat med tre segrar till dags datum och Sunderland parkerar för tillfället på en 15e plats, endast en poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Bör Martin O’Neill vara oroad över sin fortsatta framtid i klubben?
Emil:
Nej, även att resultaten inte varit i paritet med vad varken fans eller styrelse hoppats på så är min bild att O´Neill sitter ganska säkert ett tag till. Det finns egentligen flera anledningar till det. För det första så är det som O´Neill själv sa i en intervju i veckan: Han är den bäst lämpade managern för Sunderland. Det finns helt enkelt inte något tydligt alternativ. Dessutom är han den klubbens långsiktiga projekt (som det så fint heter nu för tiden) ska byggas utifrån. Tillsättningen av honom var Niall Quinns sista gärning för klubben innan han drog sig tillbaka. Så länge han klarar av att förnya Premier League-kontraktet så tror jag att han kommer ges förtroende att fortsätta bygga laget.
Björn:
Nej, jag tror inte det. Hade de rödvita torskat mot Reading tror jag visserligen att O’Neill hade blivit starkt ifrågasatt, men vad jag har förstått har han ändå fansens och klubblednings förtroende. Jag är inte jätteinsatt, det måste jag erkänna, men som jag har uppfattat det så är O’Neill den tilltänkte som ska styra Sunderland-skutan över en längre tidsperiod. Baserat på vad han åstadkommit tidigare med Celtic och Villa vore det dumt att inte ge honom tillräckligt med tid för att nå dit klubben vill. O’Neill är en sjujäkla bra tränare helt enkelt.
Manchester United har gjort ett tidigt miniryck i toppen efter söndagens derbyvinst, laget leder ligan med sex poäng efter 16 spelade omgångar. Vi är dock inte ens halvvägs in i säsongen och många poäng återstår att spela om. Finns det några risker förknippade med att likt United ha en klar ledning i ett tidigt stadium?
Emil:
Många klubbar mår bättre av att jaga än att jagas. Det krävs en hel del vinnarkultur för att inte börja se på sig som ett villebråd när man står högst upp på täppan. Men är det någonting man kan vara säker på när det gäller Sir Alex upplagor av United så är det att de är fulla av vinnarskallar. Hela klubben andas en känsla av att här är vi och vi är här för att vinna. Det långsiktigt framarbetade psykologiska strukturen har genom åren visat sig betala av sig i lägen som det här. Det skulle inte förvåna mig om det sker igen.
Björn:
Sånt här kan man alltid vrida och vända på beroende på vart man vill nå med resonemanget. Visst anses det ofta vara negativt att vara jagad, i sammanhanget väger det dock lätt med tanke på vad United har gjort för att hamna i topposition. United leder ligan tack vare att laget har slagit i tur och ordning Liverpool, Chelsea och Manchester City på bortaplan! Det självförtroende de vinsterna måste ha gett väger definitivt tyngre än en psykologisk, negativ, effekt av att vara jagade. Kan något lag palla för trycket är det United. Visst, förra årets tapp i slutspurten hänger säkert över laget, samtidigt tror jag att vinsten mot City har jagat bort ett flertal av de från fjolårets kvarlevande spökena. Säsongen är ung, men järnspökena är historia.
Topplagen i Premier League är över tid föga mobila. Ett fåtal lag konkurrerar oftast om titeln och utmanare slår sig sällan in i det absoluta toppskiktet. Sunderland gjorde inför föregående säsong en storsatsning mot toppen, Europaspel var det primära målet. Satsningen fick ingen omedelbar effekt, lag lyckas sällan slå igenom på kort sikt. Men. Hur pass svårt är det egentligen att slå sig in bland jättarna i toppen?
Emil:
Om vi bortser ifrån hela sugardaddydiskussionen som i det här fallet inte är aktuell så är det förstås mycket svårt. Min känsla och rädsla är att vi kommer att få vänja oss vid en Premier League som mer och mer liknar den spanska ligan där lagen snarare får fightas i sitt segment snarare än att försöka rå på de stora drakarna. Men min förhoppning är att långsiktighet, hårt arbete tillsammans med goda förutsättningar på sikt ska generera nya framgångar.
Björn:
Enormt svårt, om inte omöjligt. Chelsea och City har visserligen lyckats under 00-talet, anledningen till det är ingen hemlighet. Att pengar gör skillnaden är en bitter sanning, likväl en verklighet. Lag som Newcastle kan uppenbarligen sticka upp för en säsong, samtidigt var de aldrig tal om att de var del av titelstriden. Vad som hänt med Newcastle i år visar tabellen klart och tydligt. De få uppstickarna slås ned lika fort som de stack upp, ett av få undantag är Everton. Everton har hängt med där uppe länge, samtidigt är det aldrig för deras del tal om titelstrid. Det vore verkligen uppfriskande om en outsider lyckades utmana, men det är föga troligt. Hierarkierna i PL är tydligare än aldrig förr.
Vidic och Kagawa kan återvända för hemmalaget till lördagens match, däremot är Evans uppsatt på skadelistan och Rooney är tveksam till spel p.g.a. sjukdom. Sunderland saknar kapten Cattermole som är långtidsskadad, därtill är Adam Johnson osäker. Hur kommer ditt lag att ställa upp på lördag? Kan det bli några överraskningar i startelvan?
Emil:
Överraskningar är liksom inte O´Neills filosofi. Han har en startelva som om den är frisk spelar, punkt. I synnerhet om man spelat bra i föregående match vilket vi för ovanlighetens skull nu har gjort. Därav skulle jag bli mycket förvånad om startelvan kommer se ut på något annat sätt än följande:
Mignolet
Gardner – O´Shea – Cuellar – Rose
Johnson – Larsson – Colback – McClean
Sessegnon
Fletcher
Det kan dock vara värt att hålla ögonen öppna efter information angående de potentiella skadorna på Fletcher, Johnson och Rose.
Björn:
Jag ser ingen som helst anledning till att lalla runt med laguppställningen, inte efter förra helgens helylleinsats. Spelarna har fått en veckas vila, en veckas vila blir det även efter matchen. Tio av elva spelare borde därför vara desamma som startade mot City. Den enda förändringen jag vill se är att Vidic, om han är fit for fight, gör en efterlängtad comeback. Med tanke på smällen Evans ådrog sig förra helgen är det inget problematiskt skifte att genomföra. Kagawa skulle även han må bra av en comeback, men då i form av ett eventuellt inhopp. Att Rooney skulle missa matchen p.g.a. sjukdom är inte troligt, det enda som kan tänkas stoppa den mannen är en rejäl skogshuggarbakfylla.
Manchester United är på jakt efter sin femte raka ligaseger, Sunderland efter att för första gången denna säsong vinna två raka matcher. Tilläggas bör dock att Sunderland inte vunnit mot United på de tio senaste försöken. Hur slutar lördagens möte på Old Trafford?
Emil:
1-0, van Persie? Inte den mest spektakulära spekulationen hittills men det är vad jag tror.
Björn:
Tja, det enda som talar emot United är i fall en motreaktion efter förra helgens glädjeyra skulle uppstå. Jag tror dock inte att Sir Alex låter sina mannar gotta sig alltför länge i derbysegerns svallvågor. Om laget kan vara lika defensivt disciplinerade och lika starka offensivt på kanterna som mot City så får Sunderland det hett om öronen. Det har ju varit en del snack om att motivationen är extra hög med tanke på den skadeglädje Sunderland-fansen visade efter sista omgången förra året, att det extra bränslet egentligen behövs är jag tveksam till. Det går ändå. 2-0 till United, Rooney gör ett och Vidic skriker in den andra bolljäveln i nätmaskorna.