Alexis Sánchez: Ett utropstecken med viss kurva
Klappat, klart, tack och hej. Ut går Henrikh Mkhitaryan medan Alexis Sánchez kommer in. En värvning såväl utmärkt som välkommen. Men inte fullkomligt fritt från frågetecken.
Sällan har väl 48 timmar känts så långa som de har gjort den senaste veckan. Efter att Manchester United plötsligt klev in och avbröt hans flytt till den ljusblå grannklubben, efter att Arsène Wenger valt att inte plocka med honom till bortamatchen mot Bournemouth och sedan erkänt att en övergång var nära, har allting enbart varit en tidsfråga innan Alexis Sánchez skulle presenteras i djävulskt röd tröja. "48 timmar" senare var det precis vad som hände, nu är Sánchez äntligen klar för Manchester United.
Anledningen till att presentationen dragit ut på tiden är dock självklar. I motsatt riktning har Henrikh Mkhitaryan skickats, pappersarbeten för att lösa två övergångar på samma gång mellan två av Englands främsta klubbar är naturligtvis inte simpelt. Till slut verkar det dock som att övergången blev ett rakt byte, utan övergångskostnader, mellan klubbarna.
Med det får vi således tacka och bocka Mkhitaryan för hans relativt korta tid i klubben, den blev ju inte alls som vi hoppades. Värvad som en av Bundesligas främsta spelare 2015/16 kom han till Old Trafford från Borussia Dortmund sommaren 2016. Nu lämnar han, en och en halv säsong senare, efter att ha placerats i frysboxen. För Mkhitaryans skull hoppas jag att han hittar rätt igen i Arsenal, något jag inte alls ser som omöjligt.
Men för vår del ligger fokus nu på Alexis Sánchez. Förhoppningarna är såklart stora, vad kan chilenaren uträtta för Manchester United? Är en succé likt den i Arsenal att vänta?
Mycket möjligt, tror jag. Men det är inte självklart.
Det känns aningen onödigt att börja räkna upp Sánchez meritlista. Vi vet att han var Arsenals största stjärna, vi vet att han innan det tillbringade tre år i Barcelona och att han dessförinnan var en supertalang i Udinese. Fina siffror på det och det känns logiskt att Manchester United värvar honom.
I Sánchez får United dessutom en matchvinnare. Framför allt är det i Arsenal som han har växt ut till en spelare som tagit taktpinnen, som har lett laget och stått för de viktiga målen. Det är egenskaper som United verkligen behöver. Den drivkraft som Sánchez står för är det alldeles för få som har i dagens United. Varmt välkommen Sánchez, säger vi därför.
Men även om utropstecknen såklart är många i denna värvning - en klar majoritet - så finns det även frågetecken.
Ett sådant som har lyfts fram är Sánchez ålder. Alexis är 29 år gammal, något som har gjort att en del har ifrågasatt värvningen. Men även om jag också hade föredragit att han var några år yngre, på så sätt kunna vara en del av klubben under ännu längre tid, så ser jag inte det som något större problem. Dels för att Sánchez fortfarande har ett antal år kvar på toppen, men framför allt för att transfersumman är såpass billig som den är. När man har chansen att värva en spelare av denna kvalité - utan att betala någon övergångssumma, dessutom från en topprival och framför ögonen på City - då måste man nästan ta den. Även om dominoeffekten blir att löne- och agentkostnaderna blir aningen högre.
Det jag däremot ser som ett betydligt mer aktuellt ämne är hur José Mourinho kommer att formera laget efter denna värvning. Var kommer Sánchez att spela?
När man förstärker truppen är det första man bör se över såklart den befintliga truppen. Vad är det vi behöver, vilka positioner måste förbättras? I fallet Sánchez innebär det en offensiv mittfältare, framför allt till vänster. Det är där som Sánchez främst har spelat i Arsenal, där han får skära in i smeten och vara kreativ med sin höger. Det är de egenskaperna som gjort honom till en av ligans bästa spelare. Men det är också där som United redan har såväl Marcus Rashford som Anthony Martial. Båda stora löften, båda spelare som egentligen behöver ännu mera speltid än vad de fått. Är tanken att stoppa in Sánchez på deras position? Det skulle inte gynna deras utveckling.
Sánchez kan visserligen spela på flera positioner. Han kan spela såväl centralt, till höger och som anfallare, positioner som han spelat på framför allt innan han kom till England men som han även har spelat på periodvis i Arsenal. Är det alternativ som han nu kommer spelas på i United?
Som jag ser det är det högerkanten som han skulle behövas mest på. Högerkanten är en position jag länge har tyckt att vi behövt förstärka. I mina ögon är Juan Mata nämligen för långsam för att spela som ytter och övriga alternativ är inte heller speciellt heta. Där ser jag att Sánchez kan gå in och det kan mycket väl bli riktigt bra. Men jag är inte säker på att det är det ultimata för Sánchez.
Jag är i grunden skeptisk till att spela spelare ur sin bästa position. Jag har sett alldeles för många exempel där det har misslyckats, inte minst i United. Det mest aktuella exemplet hittar vi numera i Arsenal, Mkhitaryan fick alldeles för ofta spela som ytter när hans bästa position är tia. Just det var jag frågande till samma dag som han värvades och får nu tyvärr säga att mina farhågor var befogade.
Fler exempel? Paul Pogba med jämna mellanrum, Matteo Darmian när han är vänsterback och Marouane Fellaini under David Moyes. Samtliga är exempel där spelare fått spela på positioner som de behärskar, men som inte är deras bästa, vilket har gjort att man inte fått ut det bästa av deras egenskaper. I fallet Sánchez är jag inte övertygad om att han kommer fungera lika bra till exempel ute till höger som han gör ute till vänster.
Med det sagt så hoppas jag att José Mourinho har en uttänkt lösning på denna problematik. För även om Sánchez versatilitet inte nödvändigtvis behöver vara något negativt, speciellt inte i perioder av skadebekymmer eller rotationsbehov, så tror jag såväl spelaren som laget gynnas av att Mourinho hittar en fast roll för Sánchez.
För mig är det egentligen det enda frågetecknet i en annars väldigt spännande affär, pusslet som Mourinho måste lösa. Gör han det så lär Alexis Sánchez - klubbens nye nummer sju - nämligen bli en nyckelspelare för Manchester United.