Emirates Stadium, 2023-01-22 17:30

Arsenal - Manchester U
3 - 2

Arsenal 3-2 Manchester United
Martinez första mål för United hjälpe tyvärr inte när Arsenal vann toppmötet med 3-2

Arsenal avgör sent i en väldigt underhållande match på Emirates Stadium. En tung förlust för United som hade bra kontroll på matchen och förtjänade en poäng. Men efter en lite turlig studs i straffområdet landar bollen framför Nketiah fötter som enkel kan avgöra matchen i matchminut 90`.

Sammanfattning:
Arsenal kommer ut som vanligt och sätter full fart och skapar även två halvchanser första två minutrarna. Efter det känns det som United tar över spelet och gör även rättvist 1-0 efter 17 minuter. Rashford får bollen och skickar Partey att köper korv på läktaren innan han vackert placerar in bollen i mål, otagbart för Ramsdele. Svaret från Arsenal kommer nästa direkt efter en hörna. Wan-Bissaka tappar Nketiah som enkelt nickar in 1-1 efter 24 minuter. Båda lagen har sedan bud på flera mål men halvleken slutar 1-1. Ett rättvist resultat om man ser till spelet.

Arsenal kommer ut i andra och även då sätter full fart och får även utdelning genom Saka som skjuter ett skott som nog De Gea borde ha tagit. United vaknar dock till efter målet och Rashford gör lite som han vill i straffområdet men Ramsdale gör en jätteräddning på avslutet. Målet kommer ändå i minut 59` genom Martinez, som lobbnickar in bollen efter att Ramsdale inte fått bort bollen efter en hörna. Arsenal tar sedan sakta över matchen mer och mer och trycker tillbaka United ganska hårt. Nketiah får även ett jätteläge som De Gea gör en jätteräddning på. Arsenal fortsätter trycka på och United får inte vila med bollen många sekunder. Trots det så skapar Arsenal inte några vassa målchanser och när man tror matchen ska sluta 2-2, så kommer målet efter ett fint anfall där bollen lite turligt hamnar hos Nketiah som enkelt kan göra mål i 90` matchminuten. United får inte till något tryck efter det och en underhållande match slutar med vinst för serieledarna Arsenal. En tung förlust för United som nu har tre raka cupmatcher innan man tar emot Crystel Palace på Old Trafford i nästa ligamatch.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane (Garnacho 92`), Martinez, Shaw - McTominay, Eriksen - Antony (Fred 71`), Fernandes, Rashford - Weghorst

Arsenal (4-3-3-): Ramsdale - White (Tomiyasu 45`), Saliba, Gabriel, Zinchenko - Ödegaard (Holding 93`), Partey, Xhaka - Martinelli (Trossard 82`), Nketiah, Saka

Statistik:
Målskyttar (assist):  Nketiah x2, Saka (Ördegaard, Xhaka, Tomiyasu) - Rashford, Martinez (Fernandes)

1.  Ingen respekt för bortaplan
Jag tycker vi kommer till denna svåra bortamatch utan att vissa minsta lilla respekt för Arsenal som ändå leder ligan. Som jag var inne på i införrapporten är United och Arsenal olika långt gångna i sina processer. Men jag tycker verkligen vi står upp bra i första halvlek där vi trycker tillbaka Arsenal vid flera tillfällen. Ett bollinnehav på 50-50 i första halvlek ger en bra bild av det hela. Visst kommer Arsenal till chanser men tycker ändå vi har bra kontroll på dem genom hela matchen. Arsenal får bättre tryck på oss i andra halvlek då vissa spelare tröttnar i presspelet. Med tröttheten ger vi även bort bollinnehavet lite onödigt. Detta tycker jag ändå ser bättre ut än vad jag hade vågat tro och jag ser verkligen fram emot avslutningen av denna säsong.

2.  Rashford
Jag måste skriva några rader om den bästa spelare i PL just nu (i konkurrens med Haaland och Saka). Marcus Rashford, vilket självförtroende han spelar med just nu. Det spelar ingen roll vad spelarna heter på andra sidan just nu, han går enkelt förbi de och kommer även till riktigt vassa avslut. Det är underbart att se honom leka fotboll igen efter de senaste två säsongerna då han mest sett ut att vara frustrerad hela tiden. Ska vi säga att han landar på fina 30 mål i år i alla tävlingar i år?

3. Gör Erik ten Hag försena byten?
Matchplanen Erik ten Hag kommer med tycker jag är genial och den utförs perfekt i första halvlek. Presspelet görs kanon och Arsenal som brukar vilja spela sig upp på backen slår bort flera bollar under första halvlek. Tyvärr är det presspel som vi har i första som bortblåst i andra. Anledningen som jag ser det är att Antony inte alls kommer upp i pressen eller för den delen i jobbet hemåt och han lämnar AWB ensam mot Martinelli alldeles för många gånger. Även Weghorst och Bruno tycker jag inte gör jobbet i andra och det fungerar tyvärr inte mot ett sånt skickligt motstånd som Arsenal.

Antony får spela ända tills 71`minuten vilket jag tycker är förvånande. Personligen tycker jag bytet skulle ha gjorts mycket tidigare när man ser att det ej fungerar. Även Weghorst är jag förvånad att han får spela hela matchen. Jag tycker vi kunnat sätta in Garnacho mycket tidigare då han hade fått riktigt fina ytor att springa på så som matchen utvecklade sig. Hade resultatet blivit annorlunda får vi ju aldrig veta, men jag tycker ten Hag skulle vågat lite mer i andra halvlek när vissa spelare föll ur rammen.

4. Vart avstängningen på Casemiro avgörande?
Stora snackisen inför var ju hur Manchester skulle klara sig utan Casemiro i denna match. Jag tycker vi gör det bra ändå. I en svår bortamatch gör vi det bra och var värda att få med oss minst 1 poäng. Samtidigt kan jag inte låta bli att tro att om Casemiro hade varit med så hade vi joggat hem 3 poäng ganska lätt.

5. Miljardvärvningen Antony
Jag både ser och hör röster som höjs om att kostar man en miljard så ska man göra mycket bättre ifrån sig. Jag blir personligen trött på det snacket om priset. För det första är det ju inte Antony som satt prislappen på sig själv. För det andra så ska man väl rikta kritiken på de två som köpte honom, Richard Arnold och John Murtough. Vi vet att Erik ten Hag ville ha Antony redan i början av sommaren och hade vi gjort affären redan då hade priset inte blivit i närheten av det som det blev nu. Detta är bara ännu ett bevis på hur dålig klubben har skött sina affärer senaste årtiondet.

Med det sagt tycker jag att vi ska förvänta oss mer av Antony, inte för hans prislapp, utan för att detta är en spelare som Erik ten Hag verkligen ville ha in i sitt truppbygge. Idag tycker jag som sagt han gör en helt godkänd första halvlek. Bra i presspelet och tar hemjobbet bra. Sen försvinner han totalt ur matchen och det borde ten Hag sett och tagit ut honom mycket tidigare. Han kommer ju tyvärr alltid ha denna prislapp hängande över hans huvud.
Med det priset det blev nu tycker jag inte vi skulle ha köpt honom då det fanns andra allternativ. Samtidigt var det en spelare Erik ten Hag verkligen vill ha.
Är det hans fel att vi gjorde det.? ABSOLUT INTE.
Tror jag han kommer bli en succé för oss? Tveksam, men jag hoppas så klart det.
Men mer än en halv säsong tycker jag vi ska ge honom innan man börjar säga att han inte håller.