Lagbanner
The Amex, 2023-04-23 17:30

Brighton - Manchester U

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
En seger mot Brighton skulle se oss i ännu en final på Wembley.

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United

Då var det dags för ännu ett cupspel. United åker till huvudstaden och ett kokande Wembley för att ta sig an fiskmåsarna från Brighton i semifinalen av FA-cupen. En seger är ett måste efter debaclet i veckans möte med Sevilla, där vi blev förnedrade.

Manchester United:
Vi kommer från en ytterst tung period med skador på nyckelspelare och förnedrande prestationer i Europa League. Det lägger vi nu bakom oss och blickar fram emot ett kokande Wembley där ett rykande möte ska gå av stapeln i semifinalrundan. 

Manchester United går in i mötet med en vilja och kravbild på sig att vända trenden. Det som lett fram till den här drabbningen är tack vare fyra raka 3-1 segrar i FA-cupens slutspel.  I den tredje omgången besegrade vi Everton på Old Trafford med 3-1. I den fjärde omgången hemmaslog vi Reading med 3-1. I den femte omgången hemmaslog vi West Ham med 3-1. Och i kvartsfinalen hemmaslog vi Fulham med…. 3-1. Således finns det två trender att utröna ur årets slutspel av FA-cupen: Manchester United vinner “alltid” med 3-1 och Manchester United har gått segrande ur alla hemmamatcher. Nu står vi dock som bortalag på Wembley...

Manchester United kommer också till spel med ett rätt sargat lag som går mågna ronder på flera fronter. Sedan tidigare är det klart att vi får klara oss utan mittbacksduon Lisandro Martinez och Raphael Varane. Även “lagkaptenen” Harry Maguire är ur spel på grund av avstängning. Även Scott McTominay väntas vara utanför truppen ett par matcher till med sin skada han nyligen ådrog sig och Alejandro Garnacho är tillbaka i träning med bollen men lär inte vara en del av truppen.  

Men det stora frågetecknet ställs till den evigt skadade Anthony Martial. I mötet mot Sevilla linkade han av planen i underläge och såg sådär bekymrad och ointresserad ut som bara han kan. Det återstår att se om han är matchklar till mötet mot Brighton

Min startelva (4–2-3-1):
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Shaw, Malacia - Casemiro, Eriksen - Antony, Bruno, Rashford - Weghorst

Motivering: 
Med tanke på situationen i truppen så ser det onekligen ut som att ten Hag kommer få laborera om en aning. Jag anser att mittbacksparet, utifrån förutsättningarna, bör bestå av Lindelöf/Shaw. Den sistnämnda har gjort det mycket bra när han spelat i den positionen tidigare under säsongen och det skulle förvåna mig mycket om United ställer upp annorlunda.

Mittfältet för mig är självskrivet. Med Eriksen tillbaka får vi ett helt annat djup. Och Casemiro är Casemiro.

När det gäller offensiven så bör man fokuser på ett fungerande koncept. Weghorst är en stabil uppspelspunkt och om Rashford är redo att starta kommer det kombinationsspelet vara giftigt och svårhanterligt för Brightonförsvaret där Weghorst blir bollmottagare och Rashford kan sticka i djupled. Även Antony är ett farligt hot som börjar se bättre och bättre ut med flera godkända insatser i bagaget.

Brighton & Hove Albion:
Tro det eller ej men laget från kuststaden har faktiskt varit i FA-cupfinal tidigare. Säsongen 1982/83 tog man sig nästan hela vägen men föll på målsnöret efter att hållt just Manchester United stången och klarat 2-2 i första mötet. Dock föll man i omspelet med hela 4-0. Så kan det gå.

Nu kommer fiskmåsarna till Wembley och får rankas som ett av hela Englands mest formstarka lag. Efter att italienaren Roberto De Zerbi lämnat Ukraina och Shaktar Donetsk och istället klev in som huvudtränare för Brighton, har han transformerat laget som nu slåss om en europaplats i ligaspelet. De har gjort sig kända för att stå fast vid sin spelfilosofi oavsett motstånd där de drar när på tempot innan de sätter i en högre växel för att chockera motståndaren.

Deras senaste match var mot Chelsea där man gick segrande ur striden och fick med sig alla tre poäng, trots deras svaga form så får man trots allt ge Brighton att de vet hur man slår ett storlag. Med tre segrar på sina fem senaste matcher får Manchester United verkligen vara på tårna från start.

Inför matchen ville Roberto De Zerbi inte att utelämna målvakten Jason Steele, försvararen Joel Veltman och anfallaren Evan Ferguson, trots att alla tre dras med skador. De går alltså en kamp mot klockan. Däremot kommer Jeremy Sarmiento inte till spel, liksom Tariq Lamptey, Adam Lallana och Jakub Moder, som alla är skadade.

Trolig startelva (4-2-3-1):
Sanchez - Cesar Encisco, Dunk, Webster, Estupinan - Gross, Caicedo - March, MacAllister, Mitoma - Welbeck

Tre snackisar inför matchen:

1. Uniteds defensiva brydderier
Det är faktiskt ett jäkla brydderi för hela laget när vi ställer spelare som Maguire och Lindelöf tillsammans på banan. Att saknaden efter Varane och Martinez skulle vara stor det var nog de flesta medvetna om. Men efter att ha sett prestationen mot Sevilla så får jag magknip av att tänka mig en säsongsavslutning, där vi jagar topp fyra och en cuptitel, där de två ska spela tillsammans. Framför en icke särskilt bollbegåvad De Gea. I det avseendet ser jag det som mer rimligt att sätta ett mittbackspar med Lindelöf/Shaw för resten av säsongen, om möjlighet ges. Det skulle ingjuta aningen mer trygghet.

2. En inneboende målskytt - i en forward
Det är många år sedan vi hade en renodlad forward som också hade en inneboende målskytt i sig. Jag saknar dagarna då vi hade van Nistelrooy, Rooney och Tevez att tillgå. Istället tvingas vi se fyrtorn som Weghorst och ointresserade pojkar i Martial, springa runt på plan. Missförstå mig inte, de har sina kvaliteter som går att sätta något slags värde på - men det bor ingen målskytt i någon av dem. Vi är allt för beroende av en, två spelare som ska göra målen. Och det räcker inte. Du vinner inga “tunga” titlar på så vis. Därför är det dags att banta truppen, ut med gammalt och in med nytt. Och med nytt vill jag se Osimehn som forwardsrekryt. Då får vi mål och har en framtidsgarant. 

3. Topp fyra eller en titel till? 
Den frågan är inte helt enkel att besvara. Vi vill ju såklart komma ut i det europeiska finrummet, där vi ju hör hemma. På så vi kommer vi också kunna locka spelare från en helt annan hylla. Men faktum är att en titel också skulle bära tyngd med sig. Att kamma hem FA-cupen, världens äldsta och anrikaste turnering, skulle ingjuta hopp och tro i klubben. En titel till skulle vara värdefull på så många sätt. Men trots det väljer åtminstone jag topp fyra därför jag ser hellre till helheten över tid. ten Hag är, i mina ögon, en man för jobbet att föra klubben tillbaka till finrummet. Kan en "missad" titel i dag resultera i en drös titlar i framtiden så är valet enkelt. Men det finns å andra sidan ingenting som säger att vi inte klarar båda delarna i år. Låt oss ställa tro och hopp till förfogande så kan det gå. Då vore jag som mest nöjd. 

Tips: 0-1 (Rashford)
Arena, datum, matchstart: Wembley stadium, söndag 23 april, 17.30
Turnering: FA-cupen
Stream: Viaplay, V sport premium

Hur oroliga ska vi vara när Maguire spelar? Är en forward prio i sommarfönstret och är det topp fyra som ska prioriteras? Skriv gärna av dig i kommentarsfältet, men kom ihåg att hålla god ton. 

GGMU

TV: De Geas misstag mot Sevilla
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-04-22 13:57:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham