Lagbanner
Chefsredaktören om Drottning Elizabeth II bortgång
Den tysta minuten från gårdagens match mot Real Sociedad.

Chefsredaktören om Drottning Elizabeth II bortgång

Helgens matcher har blivit framflyttade som en följd av att Drottning Elizabeth II har dött. Med tanke på detta intervjuade vi vår chefredaktör i London, Gustav Kulle, om drottningens status bland det engelska folket och om beslutet som togs under dagen för att få en djupare förståelse av situationen.

Monarken som satt på tronen i 70 år somnade in igår kväll. Detta uppmärksammades av både Arsenal och Manchester United i Europa League matcherna. Lagen hade på sig sorgband och en tyst minut genomfördes. Flaggorna på Old Trafford var även på halvstång. 

Premier League kom ut med ett uttalande i förmiddags att matcherna i omgång sju har blivit framflyttade. Detta berörde även EFL som fick alla av helgens matcher framflyttade. Storbrittannien kommer nu att ha 10 dagar av sörjande för deras avlidna drottning.

Vår chefsredaktör, Gustav Kulle, har bott i London i 13 år. Vi intervjuade honom för att få en klarare bild av situationen, drottningens betydelse i fotbollen och vad vi kan förvänta oss att ske inom den engelska fotbollen under den närmsta tiden.

Från en person som har bott i London i 13 år, vad för intryck har du fått av drottningen genom att ha varit i huvudstaden och england en längre tid?
Även om man är uppväxt i en monarki så får man inse att relationen till kungahuset i Sverige kontra England är monumentalt annorlunda. I England sluter man upp kring drottningen, punkt slut. Man skämtar generellt inte och raljerar inte, utan har en näst intill religiös vördnad kring ämbetet.

Vad tycker Londonborna om drottningen?
London är som ett litet land i sig med alla dess kulturer och nationaliteter, så jag skulle misstänka att det är minst fokus på drottningen i huvudstaden. Men likt resten av landet så har hon respekterats som en knytpunkt för hela det brittiska samhället. Man kan tycka vad man vill om skandalerna i kungahuset. Man kan tycka vad man vill om politiker. Men när drottningen talar till folket, så lyssnar man och tar till sig. Detta visades inte minst under pandemin, då hennes tal till nationen slutligen fick folk att stanna hem och isolera sig under en längre tid.

Hur stor är tragedin med drottningens bortgång?
Vid 96 års ålder är den förstås väldigt väntad. Sedan hennes make och livskamrat, Prins Phillip, gick bort förra året har det blivit färre och färre publika framträdanden och ryktena om en sviktande hälsa har avlöst varandra. Men detta till trots är det enda landets längsta monark, med sina 70 år på tronen, som har gått bort så det är tveklöst en stor sorg för många människor i landet.

Vad var drottningens relation till den engelska fotbollen?
Kungahuset har varit lite blandad öppna med sina lojaliteter inom fotbollen. Blivande kung Charles favoritlag är Burnley. Hans söner William och Harry håller respektive på Aston Villa och Arsenal och gällande drottningen har det nämnts vid olika tillfällen att hon ska ha yttrat sin beundran för både West Ham och Arsenal. Vad som är klart dock är att hon har närvarat vid en otrolig mängd FA Cup finaler genom åren och även förstås hade äran att dela ut Jules Rimmet pokalen (dåvarande VM-bucklan) till Sir Bobby Moore på Wembley när England vann sin första och enda VM-titel i historien.

Som en följd av drottningens bortgång blev helgens Premier League matcher inställda. Vad tycker du om beslutet?
Felaktigt. Jag förstår hur man tänker med att inte hålla igång underhållningsindustrin när det råder landssorg, men jag tycker man gör ett tankefel. Nu om någonsin hade det väl varit ett ypperligt tillfälle att låta supportrar samlas och enas under hyllningar och tysta minuter under helgen och nästa vecka. Att det förstås inte ska spelas matcher på dagen av hennes begravning förstår jag helt och fullt, men delar inte idéen av att ställa in helgens matcher.

När tror du att fotbollen kommer att återupptas igen?
Jag misstänker att man är igång och spelar igen under nästa vecka för att sedan ha uppehåll en eller två dagar kring begravningen som lär ske antingen söndag eller måndag nästkommande vecka.

Hur kommer detta påverka Manchester United?
Svårt att tro att vi påverkas nämnvärt. Nu spelade vi ju en Europa-match på torsdag och slipper då den relativt snabba omladdningen för att spela match kort efter. Samt det ger ju vår nya tränar en extra vecka att slipa sitt nya lag inför fortsättningen av säsongen. Så, om någon påverkan lär den vara positiv.

Unitedredaktionen uppmanar alla våra läsare att visa respekt mot den bortgånga drottningen i kommentarsfältet och på forumet. 

Eric Länje2022-09-09 20:24:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham