Lagbanner
Stamford Bridge, 2021-11-28 17:30

Chelsea - Manchester U
1 - 1

Chelsea 1 - 1 Manchester United
Delad poäng på Stamford Bridge där defensiven stod i fokus för Manchester United

Chelsea 1 - 1 Manchester United

Ett defensivt inriktat Manchester United fick med sig ett kryss i bortamötet med Chelsea. Jadon Sancho tackade för kaffet och målade för första gången i Premier League mot de tillresta United-supportrarna, innan Chelsea kvitterade på straff en bit in i andra halvlek. Detta skulle också bli slutresultatet i en stundtals underhållande match.

Sammanfattning:
Det tog en inte många minuter av tittande innan man förstått vad Michael Carrick tryckt på i matchgenomgången. Försvarsspelet skulle sitta och på plan ville han ha spelare som både har en defensiv övervikt i verktygslådan och som är beredda att göra jobbet. Chelsea har absolut mest av bollen i början av matchen och Manchester United ligger mer rätt än fel i sina defensiva positioner och lyckas på ett bra sätt att hålla Chelsea från några större målchanser.
Tidigt i andra halvlek kommer så Uniteds ledningsmål genom ett anfall som Egil ”Drillo” Olsen hade noterat som ett nytt skolboksexempel på effektivt anfallsspel. En tillsynes befriande rensning från Bruno Fernandes väljer en helt allena stående Jorginho i Chelsea att försöka ta ner, samtidigt som Marcus Rashford och Jadon Sancho rusar emot. Den sistnämnde lyckas få med sig bollen och med detta ett två-mot-noll läge mot Mendy i Chelseamålet, ett läge som han kallt och kyligt förvaltar och 0-1 är ett faktum. Efter ledningsmålet sänks axlarna något på Unitedspelarna och man lyckas få till ett någorlunda mer eget spel, utan att för den delen skapa några riktigt heta målchanser.
Klockan hann nå upp till den 69:e minuten när en olycklig Wan-Bissaka hade haft ner Thiago Silva, situationen hade VAR-checkats och Jorginho fått viss upprättelse genom att rulla in den tilldömda straffen lågt i Dea Geas högra hörn. Chelsea fick energi av kvitteringen och förutom Freds lobbförsök efter en bjudning från målvakten Mendy är det Chelsea som försöker mest för att nå fram till ett segermål. På tilläggstid får Rüdiger ett bra läge men hans volleyförsök i straffområdet går högt över och matchen slutar således med delad poäng, något som de flesta Manchester United-supportrar på förhand säkerligen hade varit nöjda med.

Startelvor (och byten): 
Manchester United (4-4-2):
 De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Bailly, Telles – Fred, McTominay, Matic, Fernandes (van de Beek 89´) – Rashford (Lingard 77´),
Sancho (Ronaldo 64´)

Chelsea (3-4-3): Mendy – Rüdiger, Thiago Silva, Chalobah – Alonso (Pulisic 78´), Jorginho, Loftus-Cheek, James – Werner (Lukaku 82´), Hudson-Odoi (Mount 78´), Ziyech

Statistik
Resultat: 1-1 (0-0)
Målskyttar med assist: Jadon Sancho 
Gula kort/röda kort: 2/5 - 0/0
Bollinnehav (%): 65,7 - 34,3
Avslut på mål: 6 - 2
Publiksiffra: 40 041

Bäst i Manchester United: Nemanja Matic

5 tankar om matchen: 

1. Säkerheten först…
Inte sällan under matchens gång så väljer United att falla ner med inte en, utan två av de centrala mittfältarna i eget straffområde vid Chelseas inläggslägen i öppet spel. Matic och McTominay var de som allra oftast tog sig an denna roll, vilket då gav en sexmanna-mur framför De Gea i mål. Säkerligen en noga uttänkt taktik för att stänga till det egna straffområdet så väl som möjligt och att minimera risken för att släppa in enklare mål på inlägg. Den lite mer rörliga Fred som den tredje av de mer centrala fältarna, var mer benägen att följa Rashford, Sancho och Fernandes när pressen skulle läggas högre på Chelseas planhalva. Detta gav då en mer ankarliknande position för firma Matic/McTominay ifall de skulle lyckas spela förbi Uniteds första-press. Ett mönster som gick att skymta under stora delar av matchen.
 
2. …ger också en uddlös offensiv
Som det ofta blir vid ett tränarskifte så innebär en justering till det lite bättre att en del annat blir väldigt mycket lidande. Att det var defensiven som hade prioriterats gick det som sagt inte att ta miste på, men det egna spelet med boll var stundtals både stressat och svagt. Det är inte många anfall uppbyggda på ett eget spel man minns, utan Chelsea lyckades ofta tämligen enkelt och effektivt att pressa United till bolltapp och panikpassningar. En frustrerande syn då det är en trupp som vanligtvis besitter goda egenskaper med boll, vi får helt enkelt hoppas att detta kan justeras till torsdagens match.
 
3. Sancho tar nya kliv
Han var underlag för inför-rapporten där vi gärna såg att han fortsatte sin utväxling i United-dressen och man kan väl kanske inte säga att det stora ”poppet” av kechupflaskan skedde i matchen mot Chelsea, men nog har den börjat läcka lite grann. Ett kallt och behärskat avslut som snarare såg ut som hans tionde för säsongen, än det första i Premier League-spel som sanningen var. Viktigt för både honom själv och Manchester United och även om det fortsatt finns en hel del att önska i spelet så tar han större och större kliv mot att fylla ut den dyra kostymen.

4. McFredic
På Twitter under söndagen gick det att läsa följande tweet: ”McFredic best midfield in United history”. Hur mycket sanning det finns i det ska vara osagt, men i den kamp som tog plats på Stamford Bridge idag så höll de väldigt hög klass. Fred springer över stora ytor, McTominay täcker skott med tinningen och Matic står rätt och vänder bort Chelseaspelarna med klackar och ”Cruyff-finter”. Tillsammans med mittbackslåset är de kanske de spelare som klockar hem bäst betyg från söndagens match.

5. Det nalkas mot jul
Första advent har precis passerat vilket också innebär att vi går mot en av de mest matchtäta perioder som man ha som fotbollsspelare. På torsdag är det redan dags igen för nästa rivalmöte då Arsenal kommer på besök till Old Trafford. Under söndagens match bänkades Ronaldo från start och fler rotationer lär vänta då schemat som nämnt intensifieras när vi snart kliver in i december månad. En period som både kan hjälpa och stjälpa lag i ligan mot bättre placeringar och det återstår att se om United kan tillhöra de lag som tar tydliga kliv mot toppen. Oavsett om det är i form av tysk ”ordnung” eller med Michael Carrick som fortsatt tillförordnad manager.

GGMU!

Andreas Astegren@astegren2021-11-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham