Lagbanner
Christian Eriksen – karriären, hjärtstoppet och comebacken
Christian Eriksen är tillbaka och levererar på den största fotbollsscenen igen efter förra årets dramatiska hjärtstopp.

Christian Eriksen – karriären, hjärtstoppet och comebacken

Förra sommaren föll han ihop på planen, livlös. Idag lever han och spelar dessutom fotboll igen på den absoluta världstoppen. VM-aktuella Christian Eriksen och hans Danmark ställs imorgon mot Australien i en avgörande gruppspelsmatch. Som uppladdning kommer här historien om den danska storstjärnan: om karriären, hjärtstoppet och comebacken.

Ajax, lovorden och genombrottet
Som 16-åring värvades Christian Eriksen till den nederländska storklubben Ajax efter att ha imponerat stort i danska Odenses ungdomslag. Blott 17 år gammal fick han göra debut i Ajax A-lag, och snabbt kom jämförelserna med storspelarna Wesley Sneijder och Rafael van der Vaart. Christian Eriksen spelade, precis som ovan nämnda Ajax-produkter, i den traditionella nummer 10-rollen. Här kom hans fantastiska teknik, passningsfot och spelförståelse väl till användning, och hans sågs som en av de klart mest spännande spelarna i den nederländska ligan.

Säsongen därpå, 2010/11, skulle visa sig bli Eriksens genombrottsår på både klubb- och landslagsnivå. Den då 18-åriga stortalangen blev under sommaren uttagen i Danmarks VM-trupp, till VM 2010 i Sydafrika, där Eriksen fick göra inhopp mot både Nederländerna och Japan. Och när ligasäsongen sedan sparkades igång lyckades dansken både etablera sig i Ajax startelva och även producera poäng framåt. Som lagets pålitliga playmaker kunde Eriksen och hans Ajax till slut bärga den nederländska ligatiteln, vilket blev klubbens första ligaguld på sju år. Dansken krönte dessutom säsongen på ett personligt plan när han blev utsedd till årets talang i nederländsk fotboll.

Under de två nästkommande säsongerna vann Christian Eriksen back to back-ligatitlar med Ajax som given startspelare på det offensiva mittfältet. Men efter 113 ligamatcher, 25 mål och 41 assist valde Eriksen efter säsongen 2012/13 att ta nästa steg i sin fotbollskarriär. Kosan styrdes nu mot England och London.



Tottenham, utmärkelserna och tuffa Inter-sejouren
Christian Eriksens nästa klubbval föll på Tottenham Hotspur. Debutsäsongen blev minst sagt en succé för dansken, som utsågs till såväl Tottenhams Player of the Year 2013/14 som Danmarks bästa herrfotbollsspelare samma år. Eriksen breddade även sitt fotbollsregister i Spurs och började, utöver sin centrala roll, etablera sig både till vänster och höger på mittfältet. Frisparksmål, långskott och läckra framspelningar blev danskens signum, och ett tag var han en av Tottenhams klart mest framträdande spelare.

År 2014, 2015, 2017 och 2018 ärades Christian Eriksen återigen med priset som Danmarks bästa herrfotbollsspelare, samtidigt som han säsongen 2016/17 utsågs till Tottenhams Player of the Year igen. Men efter drygt sex säsonger i London-laget, med ett facit på 51 mål och hela 67 assist i ligan, valde Eriksen att inte förlänga sitt kontrakt. Säsongen 2019/20 tappade han både formen och platsen i Spurs startelva. Och i januari 2020 lämnade dansken London-klubben och valde att skriva på för den italienska jätten Inter.

Men tiden i Italien blev inte alls särskilt framgångsrik. Eriksen hittade inte sin plats i ett Antonio Conte-präglat Inter, och dansken nådde aldrig någon vidare form. Totalt blev det 60 matcher i Milano-klubben mellan åren 2020-2021, med ett facit på endast 8 mål och 3 assist, innan Christian Eriksen begav sig till den danska landslagssamlingen för spel i EM sommaren 2021.



Hjärtstoppet på Parken
Den 12 juni 2021, efter 43 spelade minuter i Danmarks EM-premiär mot Finland, faller Christian Eriksen plötsligt ihop på planen – livlös och med öppna, tomma ögon. Lagläkare och ambulanspersonal på Parken i Köpenhamn agerar omedelbart genom att snabbt rusa in på planen och påbörja hjärt- och lungräddning. Ganska direkt börjar insikten hos alla spelare, alla supportrar och alla miljontals TV-tittare sjunka in: Christian Eriksen håller på att dö här på Parken. TV-bilder rullas ut på Eriksens kropp som skakar till av hjärtstartarens stötar. De danska landslagsspelarna, med lagkapten Simon Kjær i spetsen, bestämmer sig för att bilda en mur runt livlösa Eriksen för att täcka de medicinska behandlingarna som pågår. Det är en extremt oviss och omskakande tillvaro som utspelar sig på Parken. Tiden står verkligen stilla.

Efter ett tag bärs Eriksen ut på bår från arenan. Matchen pausas och spelarna går in i omklädningsrummet – ovetande om deras landslagsstjärna, lagkamrat och vän ens lever. Men efter ett längre uppehåll kommer till slut beskedet: Christian Eriksen lever. Han är vid medvetande och behandlas för hjärtstopp på sjukhus. Eriksen själv meddelar dessutom det danska landslaget att han vill att de ska spela klart matchen. Sagt och gjort kommer senare båda lagens spelare ut ur omklädningsrummet och spelar klart den andra halvleken, som slutar 1-0 till Finland.

Men det sportsliga resultatet spelade mindre roll den här sommarkvällen. Christian Eriksen svävade ett tag mellan liv och död, men överlevde. Och fotbollskarriären kändes där och då såklart högst sekundär, men också direkt orimlig att återvända till.



Comebacken – till livet och till fotbollens absoluta elitnivå
Eriksen var i praktiken död under en tidpunkt på Parken, enligt Danmarks landslagsläkare. Men han överlevde den där sommarkvällen. Han fick en andra chans till livet – men också, mot alla odds, en andra chans till att återvända till fotbollsplanen.

Kort efter hjärtstoppet opererades det in en defibrillator i Christian Eriksen. Defibrillatorn, som fungerar som en slags övervakande hjärtrytmspacemaker, innebar däremot att han blev tvungen att bryta sitt kontrakt med Inter då Serie A inte tillät spelare med dessa pacemakers. Eriksens kontrakt bröts därför med Milano-klubben den 17 december 2021 – men danskens dröm om en comeback till fotbollsplanen var inte över. Redan i januari 2022 hade Christian Eriksen återhämtat sig så pass bra att han var ute och tränade fotboll igen. Ajax, som Eriksen slog igenom i som ung, lät honom träna med laget i början av det nya året för att låta honom bygga upp sig fysiskt igen.
                               
Och i januarifönstrets sista dag 2022 stod det klart: Christian Eriksen skulle göra comeback på fotbollscenen. Premier League-nykomlingen Brentford hade slagit till och värvat dansken på ett sexmånaderskontrakt. Men där och då upplevdes värvningen som en chansning. Vilken nivå håller dansken egentligen nu? För bara ett halvår sedan stannade hans hjärta, och nu ska han spela tuff, fysisk Premier League-fotboll? Jag kan säga att jag själv var skeptisk och minst sagt försiktig i mina förväntningar.

Christian Eriksen hann med 11 matcher i Brentford den vårsäsongen – och han var bländande bra. Med ett facit på ett mål och fyra assist pratades det om att dansken var en högst avgörande faktor till att Brentford klarade sig kvar i Premier League den säsongen. Hans bolltrygghet, känsliga fötter och otroliga blick gjorde honom till en av ligans klart bästa värvningar under januarifönstret. Och i juli, då Eriksens kontrakt gick ut med Brentford, blev dansken återigen ledig på transfermarknaden.



Christian Eriksen i Manchester United
Resten av historien känner nog alla inbitna United-supportrar till. Christian Eriksen blev en av Erik ten Hags första värvningar sommaren 2022 när tränaren anslöt till Manchester United. Och idag, drygt 100 dagar in i säsongen, går det inte annat än att konstatera att dansken har varit en av Uniteds klart bästa spelare. Hans otroliga lugn, bolltrygghet, passningsfötter och spelförståelse har cementerat honom som en gjuten startspelare i ten Hags elva. Det som framförallt har stuckit ut för mig har varit Eriksens otroliga jämnhet under säsongen – jag kan knappt minnas att han hittills har gjort en dålig match i United-tröjan. Istället har han hållit en extremt jämn nivå, där han ofta varit den spelare som lämnat planen godkänd när resten av laget har svajat.

Det är också en ny version av Christian Eriksen som vi ser i United. Nu för tiden finner vi honom på det defensiva mittfältet, snarare än på de där offensiva positionerna som vi sett honom i tidigare i hans karriär. Jag tycker hans nya position, bredvid Casemiro, har passat Eriksen som handen i handsken – framförallt i ett lag som Manchester United. För det är just en lugn, smart och bolltrygg defensiv mittfältare som United har saknat det senaste decenniet. Eriksen har således fyllt just det hålet som gapat så stort i United under en så extremt lång tid.

Christian Eriksens spelarprofil idag skiljer sig också mycket åt jämfört med den matchavgörande, huvudrollsinnehavande stjärnan han var i Tottenham. Idag är han en mer anonym, uppoffrande, klok lagspelare som gör så otroligt mycket mer osynlig nytta. De spektakulära långskotten, den stora stjärnstatusen och de regelbundna poängen i protokollet ingår inte i Christian Eriksens repertoar idag. Jag upplever honom istället som den där smarta, erfarna, lugna, nyttiga spelaren – vilket är exakt den typen av spelarprofil som United behöver precis just nu.



Några avslutande tankar
Den numera 30 år gamla Christian Eriksen kan, om någon, intyga att man aldrig kan ta något för givet. Det är en så extremt dramatisk historia om en vältränad, frisk elitidrottsman som plötsligt faller ihop och svävar mellan liv och död – men som lyckas välja liv. Att han ens lever idag är fantastiskt. Att han därutöver spelar fotboll idag, på den absoluta världstoppen i ett av världens största fotbollslag, är faktiskt helt otroligt.

Men han har inte bara tagit sig tillbaka till den där högsta nivån, utan Christian Eriksen har också utkristalliserat sig till att bli en av Manchester Uniteds klart viktigaste spelare. Det är en osannolik historia, en otänkbar comeback och en fantastisk känsla att få se honom spela fotboll på den höga, höga nivå som han gör idag.

Och att han dessutom gör det i min klubb, Manchester United, är verkligen en ynnest.



TV: Det bästa från Christian Eriksen säsongen 22/23
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-11-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham