Lagbanner
Selhurst Park, 2022-05-22 17:00

Crystal Palace - Manchester U
1 - 0

Crystal Palace 1 – 0 Manchester United
Harry Maguire och Manchester United förlorade mot Crystal Palace i säsongens sista match.

Crystal Palace 1 – 0 Manchester United

Manchester United avslutade premier league säsongen i moll när Ralf Rangnicks mannar inkasserade ytterligare en förlust. Trots den svaga insatsen räddades “The Red Devils” av Brighton i kampen om den sista europa league-platsen.


Sammanfattning:
Inför ögonen på nya tränaren Erik Ten Hag inledde United matchen, oinspirerat och omotiverat. Piggast i bortalaget var Hannibal Mejbri som visade vilja och vågade ta för sig. Crystal Palace var betydligt mer motiverade och var sugna på att ge hemmasupportrarna en sista bra insats. United-försvaret hade stora problem att hantera Gallagher och Zaha som skapade flera kvalitativa målchanser och tvingade David De Gea till bra räddningar. Diogo Dalot hade en jobbig dag på jobbet och agerade rundningsmärke åt Wilfried Zaha när han vände bort portugisen och sköt in 1-0 till hemmalaget. Det skulle bli än värre för Manchester United när Michail Antonio gjorde 1-0 för West Ham strax innan halvtid vilket innebar att United tappade greppet om sjätteplatsen. Närmast att göra mål för bortalaget var Edinson Cavani som tvingade Guaita till reflexräddning.

Den andra halvleken var en händelsefattig historia och United lyckades inte att få till någon forcering överhuvudtaget samtidigt Crystal Palace var relativt nöjda med matchbilden. Hannibal Mejbri hade den bästa målchansen när tunisiern avlossade ett tungt distansskott som Guaita tippade till hörna. United avslutar säsongen med två raka förluster, det stora glädjeämnet fanns på andra arenor den här eftermiddagen. Brighton lyckades bland annat vända mot West Ham och vinna med 3-1. Vilket innebar att United behåller den sista europa league-platsen och slutar på en sjätteplats. 

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Dalot (Garnacho 79’), Lindelöf, Maguire, Telles - McTominay,  Fred (Shoretire 75’) - Elanga , Fernandes, Mejbri (Mata 62’) - Cavani

Crystal Palace (4-3-3): Guaita - Clyne, Andersen, Ward, Mitchell - Gallagher, Hughes (McArthur 83’), - Rak-Sakyi (Kouyate 67’), Edouard (Eze 79’), Zaha

Statistik:
 Resultat: 1-0
Målskyttar med assist: Zaha
 Bollinnehav(%): 38% - 62%
Avslut: 6 - 10
Avslut på mål: 3 - 4 
Gula/röda kort: 2/0 - 4/0
Bäst i United: Hannibal Mejbri

Fem tankar om matchen
1. En säsongssummerande insats
Om det fanns förhoppningar om att United skulle stå för hedersam insats i säsongens sista match försvann de förhoppningarna ganska snabbt. “The Red Devils” stod som vanligt för en karaktärslös och oinspirerad prestation, vilket på något sätt får summera hela den här säsongen. Crystal Palace var helt klart det bättre laget och förtjänade att vinna matchen. United verkade inte särskilt intresserade av avgöra kampen om den sista europa league - platsen för egen maskin utan räddades av West Hams Men kollaps mot Brighton. Visst startelvan kanske inte var den starkaste men fortfarande kvalitativ nog för att slå ett lag som Crystal Palace. Erik Ten Hag var nog inte särskilt imponerad av det han såg från läktaren och kommer nog fundera både en och två gånger innan han bestämmer sig för vilka av dessa spelare han vill använda sig av nästa säsong. Jag tror att alla Unitedsupportrar är väldigt lättade att säsongen är över och att man nu kan börja blicka framåt mot en ny era, som förhoppningsvis kommer innebära bättre tider.

2. Det blev europa league, till slut
Det såg mörkt ut ett tag men till slut lyckades Manchester United behålla sjätteplatsen. Det innebär att “The Red Devils” kommer ha möjlighet att nå champions league både via liga( om man kommer topp 4) och europa league( om man vinner turneringen). Jag var inne på i införrapporten att jag föredrog europa league framför conference league av just den nämnda anledningen. Det hade förstås varit trevligare om United hade löst det via vinst mot Crystal Palace och inte behövt förlita sig på att Brighton gjorde jobbet. Nu är känslan att United egentligen inte förtjänar sjätteplatsen utan enbart hade flyt, och ska man vara ärlig förtjänar inte “The Red Devils” någon form av europa spel efter den här säsongen.

3. Mejbri bäst i Manchester United
Den enda Unitedspelaren som visade lite vilja och passion i gårdagens match var Hannibal Mejbri. United-talangen vågade gå in i närkamper och visade prov på tuffhet. Han slog flera bra passningar som tyvärr inte förvaltades av medspelarna. Mejbri var en friskt fläkt i ett annars rätt trött United-lag och förhoppningsvis var detta en tidig försmak till vad som komma skall, då Hannibal bör får mer förtroende nästa säsong under Ten Hag.

4. Tack och hej Cavani
Ralf Rangnick förkunnande inför söndagens match skulle bli Edinson Cavanis sista i Unitedtröjan. Uruguayanens kontrakt går ut och kommer inte att förlängas. United-anfallaren har haft en skadefylld säsong och endast spelat 19 matcher och gjort 2 mål och 1 assist. Personligen är Cavani en spelartyp som jag gillar. Han jobbar hårt och ger alltid 100 procent när han spelar. Den här säsongen har Cavani likt resten Manchester United inte levt upp till förväntningarna och det har varit tydligt att han velat lämna United länge. Ska man försöka summera Cavanis tid i Manchester United landar betyget ändå på underkänt. Visst, han har haft bra perioder men det har varit alldeles för sällan och han har varit frånvarande alldeles för mycket. Åldern har tagit ut sin rätt och United gör rätt att gå vidare från uruguayanen.

5.Rangnicks tid som interimtränare
Matchen mot Crystal Palace blev Ralf Rangnicks sista som interimtränare för Manchester United. Tyvärr kan vi konstatera att tysken inte lyckades få fart på Manchester United. Jag trodde att United-tränaren skulle lyckas betydligt bättre men det är bara att krypa till korset och inse att styrelsen återigen gjorde en felrekrytering. Rangnick har en historia av att jobba långsiktigt i de klubbar han varit i och det blev tydligt under hans tid som Unitedtränare att han inte är en kortsiktig tränare. Spelmässigt har tysken inte lyckats implementera en tydlig spelidé i laget och har hattat runt alldeles för mycket med olika formationer och startelvor. En interimtränares huvudsakliga uppgift ska vara att skapa en kontinuitet  i laget och få resultat fort, enligt mig. 

Rangnick ska såklart inte ha all skuld till Uniteds kräftgång. Det har funnits uppenbara problem i spelartruppen och tysken har inte fått det stöd från styrelsen som han önskade. Det positiva med Rangnick är att han varit väldigt frispråkig och pekat ut tydliga problem som finns inom klubben. Men dessa uttalanden faller lite platt när det ser så illa ut som de gör på planen. Nu ska Rangnick inta sin nya konsultationsroll och förhoppningsvis är det en roll som passar tysken bättre.

GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-05-23 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham