Lagbanner
Daniel James klar för Leeds United

Daniel James klar för Leeds United

Walesaren har skrivit på för en av Manchester Uniteds största rivaler. Övergångssumman för yttern ska vara värd cirka 30 miljoner pund.

Walesaren anlände till Manchester United sommaren 2019. I sin treåriga Manchester United karriär spelade han 48 matcher och gjorde 6 mål. 

Anledningen till övergången lär vara de stora värvningar Manchester United har gjort i sommarfönstret. Jadon Sancho och Cristiano kommer att vara givna startspelare och chansen för minuter blir minimala för walesaren. Kanske Leeds som har velat ha honom sen innan är en bättre destination? 

Nyhetspanelen består av Mikael Martinsson & Johan Åkesson.

Daniel James är klar för Leeds. Vad är din spontana tanke om dealen?

Johan:
Personligen anser jag att det är en bra värvning av Leeds och en otroligt bra försäljning av United. Jag har alltid varit svag för James, främst med tanke på hans bakgrundsstory innan övergången till United (känner ni inte till den, googla), men om vi ska vara konsekventa så har det inte fungerat och han är inte av den kalibern som behövs i ett United som ska bärga titlar. Leeds får en otroligt vass sprinter som förmodligen kan göra sig själv rättvisa i en mindre klubb, och vi lyckas på ett lite märkligt sätt kan jag tycka, få över 300 miljoner för honom. Tack och bock!

Mikael:
Det första som poppar upp är; jävlar vilken kanonaffär United har gjort!
De tog in ”DJ” 2019 från Swansea för knappa 18M€ och säljer honom två år senare för 28M€ (+ add ons). En nettoaffär på +10M€ för en relativt medioker PL-spelare kan inte klassas på annat sätt en genialt. 
Naturligtvis helgarderar jag med brasklappen att walesaren kan göra braksuccé hos vår (historiska) arvfiende. 

James går till en bitter rival med Leeds. Fortfarande känner jag att Walesaren inte sviker Manchester United? Hur känner ni? 

Johan:
Jag är helt enig. Vi är rivaler och varje match mot Leeds ska äga rum på ett slagfält, men övergången gör honom gott, det kommer säkerligen hjälpa Leeds och vi får in goda medel som förhoppningsvis kan återinvesteras i en sittande mittfältare nästa sommar. Gällande rivaliteten så måste vi också kunna vara så pass transparenta och medge att den inte är vad den en gång var. Jag tror att alla parter mår bra av den här flytten och jag är snarare glad att den sker än att känna mig sviken över vilken klubb det blev som landade honom.

Mikael:
Jag håller helt med dig här Eric. Mitt förhållningssätt till övergången är i det närmaste helt osentimentalt. James måste naturligtvis se om sitt eget hus och rent objektivt borde han passa in i Bielsas högintensiva totalfotboll. Jag kan bara önska grabben lycka till.

Det blev tre säsonger i Manchester United. Vad tycker du om hans karriär i United tröjan?

Johan:
Det blev inte vad vi hoppades på, så pass ärliga tycker jag vi kan vara. Han är inte tillräckligt bra för Manchester United. Jag lyfter däremot på hatten för hans sportsliga agerande och för att han varje gång han fått chansen krigat och gjort sitt yttersta utifrån de färdigheter han besitter, utan att gnälla över att ha fått agera bänkvärmare under majoriteten av tiden. Jag respekterar det och han har också varit tydlig med att hans mål alltid har varit att kriga och göra sitt yttersta för klubben vilket han också gjort, men som tyvärr inte gett de utslaget på värvningen som vi alla hoppades på. Jag önskar honom bara gott i sin vidare karriär, även i en rival som Leeds.

Mikael:
Eftersom jag tillhör supportergruppen som haft svårt att se James storhet så tycker jag (givet hans begränsningar) att tiden i United ändå måste summeras med betyget godkänt. Efter en strålande inledning med ett par tre gedigna insatser har walesaren successivt stagnerat i utvecklingen trots ett enormt förtroende från OGS. 
I takt med den kraftigt ökade konkurrensen kändes därmed en försäljning i stort sett oundviklig. Tack och hej!

Mina tankar 
Att James försvinner från Manchester United kändes att det var på tiden. Nu blev det Leeds, vilket man tycker känns lite tabu. Samtidigt tror jag med tanke på hans mindre roll i Manchester United att många supportrar inte lägger någon större värdering i övergången . Hade det varit exempelvis Luke Shaw som gick till Leeds, hade huvudrubrikerna i England varit smockade. 

Walesaren kommer att passa bättre in i Leeds med deras press. Det har varit flera gånger man har varit väldigt frustrerad att se James på högerkanten med hans ineffektivt. Sen i matcher likt de mot sin nya klubb fungerar han helt perfekt för att bryta ner deras försvar. Kanske Bielsa köper honom för han är trött att United spelar ut Leeds på hemmaplan? Bara en konspirationsteori. James fick verkligen en drömstart i Manchester United, som snabbt brann ut. Synd att James inte kunde utvecklas de kommande säsongerna och ses i mina ögon som en misslyckad värvning 

Lycka till James i Leeds!

Eric Länje2021-08-31 17:34:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham