Lagbanner
Davy Moyes' Locker: Rock of Gibraltar
Sir Alex hade, överraskande nog, ett liv utanför fotbollen.

Davy Moyes' Locker: Rock of Gibraltar

I Davy Moyes' Locker bläddrar vi tillbaka i historieböckerna och återupplever de mindre och bortglömda händelserna i Manchester United.

Rock of Gibraltar föddes i Irland år 1999. Hästen är uppkallad efter Gibraltarklippan, en sluten kalkstensudde i Gibraltar på den södra spetsen av den iberiska halvön. Namnet är inspirerat av hans mor Offshore Boom; på grund av sin låg skatt-status har Gibraltar blivit en populär offshore plats för brittiska och internationella företag att basera sina verksamheter på. Under sina två aktiva år som kapplöpningshäst slog Rock of Gibraltar rekord i antalet konsekutiva vinster i Group 1, hela sju stycken, men fick se sig besegrad hösten 2002 av Domedriver i Breeders’ Cup Mile i Arlington Park, USA. Samma år blev hästen framröstad till European Horse of the Year.

Under större delar av Rock of Gibraltars karriär delägdes han av ingen mindre än Sir Alex Ferguson, tillsammans med Susan Magnier – hustru till John Magnier, ägare av Coolmore Stud. Företaget är världens största hästavelsgård för rasen Engelskt fullblod. Magnier var då även primär aktieägare i Manchester United, och det var i själva verket han som gav Sir Alex hälften av hästens äganderätt.

Rock of Gibraltar drog in över 12 miljoner SEK i prispengar När hästen väl slutade tävla ansåg Sir Alex att John Magnier var skyldig honom tiotalsmiljoner pund i ”stud fees” (hingstavgift); ägaren till ett hondjur betalar ägaren till ett handjur för fortplantning. Tydligen ska skotten endast ha fått en bråkdel av det han ansåg sig berättigad till. År 2003 stämde Sir Alex Coolmore Stud-ägaren för de saknade hingstavgifterna. Det hela skulle lösas i domstol. Magnier erbjöd Sir Alex fyra hingsttäckningar om året så länge Rock of Gibraltar lever men Manchester Uniteds tränare svarade med en utbetalning på ca 27 miljoner SEK för att avsluta fejden. John Magnier accepterade.

Martin Hannan, författare till boken Rock of Gibraltar, menar att Sir Alex kunde tjänat omkring 21.5 miljoner SEK årligen om han behållit hälften av hästens äganderätt. 2005 sålde John Magnier sina aktier till Malcolm Glazer, klubbens nuvarande ägare.

Incidenten har gett extra ammunition för många av Sir Alex kritiker, inklusive den f.d. lagkapten Roy Keane. Irländaren anklagade Alex Ferguson för att ha satt sina egna intressen framför klubbens, och sa att Rock of Gibraltar-situationen var ett bra exempel på själviskhet. ”Folk säger att Ferguson alltid gör det som är rätt för Manchester United. Jag tror inte att det är så. Jag tror att han gör det som är rätt för honom. Det [incidenten med Rock of Gibraltar] hjälpte inte klubben, managern går emot dess primära aktieägare. Hur skulle det kunna vara till nytta för Manchester United? Det var det inte och vi vet vad som hände. Vad handlade hela den där grejen om?

Situationen var minst sagt udda och kontroversiell. Bägge parter kunde agerat annorlunda. Men det var hur som helst inte tillräckligt för att befläcka Sir Alex tid som manager för Manchester United. Fyrtionio titlar mot en hästincident? Enkelt val.

Vilka händelser vill ni läsa mer om? Kommentera gärna nedanför.

Ginger Prince2013-12-30 12:52:00

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United