Lagbanner
Erik ten Hag klar som permanent huvudtränare för Manchester United
Erik ten Hag är Uniteds nya tränare

Erik ten Hag klar som permanent huvudtränare för Manchester United

Efter en lång väntan har nederländaren blivit vald som nästa permanenta huvudtränare för United. Ralf Rangnick kommer att övergå till en konsultroll efter säsongen och båda har en lång sommar framför sig att bygga upp klubben.

Fabrizio Romano bröt nyheten på tisdagen med sin patenterade ”Here we go!” att en överenskommelse mellan klubbarna hade hittats. Värvningen av ten Hag kommer att kosta United cirka 2 miljoner euros. Vem som följer med ten Hag till United är inte bestämt än. Högst troligt kommer det att bli den nuvarande assisterande tränaren i Ajax, Michael van der Gaag, som förväntas att följa med.

Nederländaren kommer att bli United femte permanenta tränare efter Sir Alex Ferguson och kommer att få en tuff uppgift med att försöka renovera klubben och truppen. Tiden är på hans sida dock då han har skrivtt på ett kontrakt som varar till 2025 och kan förlängas till 2026.

I tränarpanelen om vår nya huvudtränare har vi med oss chefsredaktören Gustav Kulle och skribenten Tim Norinder Jonsson. 

Erik ten Hag blir vår nästa tränare. Spontan tanke?
Gustav: Att det är skönt att de tär slut spekulerat. Desto tidigare vi kan presentera ett namn, desto tidigare kan vi börja planera för hans ankomst och förhoppningsvis vara relativt väl förberedda för de viktiga beslut som kommer behövas tas redan i juni gällande kontraktsförläningar och spelarförvärv. Av de potentiella kandidater som nämnts, känns det här som det mest progressiva och spännande valet. Så finns förstås gott om förhoppningar om att det här är mannen som ska ta oss tillbaka där vi hör hemma.

Tim: Svårt att låta något vara spontant när det har varit en så pass lång process, och där resultatet väl var mer eller mindre bekräftat för nästan två veckor sedan, men om något Manchester United gör kan kännas betryggande är det nog såhär det känns, i och med att man för en gångs skull fattar det beslutet som objektivt verkar mest rimligt och spännande. Om man ska komma åt något än mer spontant känns det riktigt bra att det är klart så pass tidigt. Uppgifter gjorde tidigt gällande att klubben ville ha det klart så snart som möjligt, och även det är ju det objektivt enda rimliga (även om det såklart stammar från en orimlig situation att inte ens ha en tilltänkt ersättare till en interimtränare som fick förlängt kontrakt). Att man faktiskt bestämde sig och rådde det i hamn såhär tidigt ger mig försiktigt optimistiska känslor inför sommaren.
 
Vilka förväntningar har du på nederländaren?
Gustav: Här känner jag att jag får hålla isär fiktion och verklighet. Mina förhoppningar är att ”sökandet är över” och det här är managern som börjar kontinuerligt fylla på vårt prisskåp igen inom två-tre år. Men framförallt att resan dit känns tydlig och med noterbara framsteg både i prestationer och resultat. Rent realistiskt, får vi tyvärr inse att vi åter igen lämnar över något typ av haveri till trupp till en ny tränare. Så det kommer förstås ta tid innan han kan sätta sin riktiga prägel. Men jag förväntar mig att vi aldrig igen behöver bli förnedrade av Liverpool och våra stadskonkurrenter till den grad som vi blivit den här säsongen. Stoltheten att representera Manchester United måste återskapas redan i sommar.

Tim: Att han ska etablera ett spelsätt och få ihop en trupp som gör United till en maktfaktor på riktigt igen, som inom två år kan utmana om alla titlar man kan utmana om. Svårare än så är det inte. Den kravbilden skall vi såklart ha på samtliga som kommer in i ledningen, men med de förändringarna som börjar ske känns det för första gången på länge inte helt uppåt väggarna att ha de kraven.

Kan ten Hag själv lösa den nuvarande krisen?
Gustav: Inte ensam. Han kommer behöva backning av rätt tränare omkring sig (många som måste bytas), rätt sportslig ledning (även här behövs bättre struktur) och en trupp som jobbar hårt för honom och köper hans vision. Pengar finns, det vet vi, och ambitionen är där. Men det är flera bitar som måste lösas, där managerposten bara var den första.

Tim: Nej, gud nej, verkligen inte. Men tillsammans med John Murtough, Ralf Rangnick, en bra ny ”deputy Director of Football” och, kanske framförallt, utan Ed Woodward och med minimalt inflytande från Richard Arnold så. Några av byggstenarna i att göra klubben till en fotbollsorganisation igen är redan på plats, och med tillsättandet av Ten Hag känns det som att en av de tyngre stenarna lagt sig till rätta i bygget.

Vad kommer bli det viktigaste för ten Hag inledningsvis i United?
Gustav: Han har en stor och relativt otacksam uppgift framför sig redan den här sommaren, då många etablerade spelares kontrakt behöver utvärderas. Även om det bara är Pogba, Cavani, Lingard och Mata vars kontrakt går ut, så finns det minst en handfull spelare till vars bidrag-kontra-kostnad är minst sagt problematiskt. Nya bärande namn måste in i truppen för att bygga en ny kultur. Det behöver inte nödvändigtvis innebära 10 nyförvärv, utan kan även innebära att man lyfter upp egna akademispelare för att ta få större roller i truppen. Oavsett vilket, när vi kommer in september, så måste vi känna att det är en ny trupp vi har. Erik ten Hags trupp.

Tim: Det är en mycket bra fråga i och med att det uppenbarligen finns tusentals saker han behöver ordna upp. Initialt kommer såklart en otroligt tongivande sommar, och hur skriande behov vi än har av nyförvärv är väl det mest centrala att Ten Hag får städa ur truppen och våga göra sig av med de spelarna han själv inte tror och vill satsa på, oavsett om det är Brandon Williams, Harry Maguire eller Cristiano Ronaldo. När sedan säsongen börjar tror jag det viktigaste är att fansen tidigt får se tydliga riktlinjer och principer i spelet, så att man när resultaten inte går rätt väg åtminstone har en spelidé och ett lag att fortsätta tro på.

Mina tankar:
Det var bara en tidsfråga innan ten Hag skulle presenteras. Kändes dock lite att det skulle agera som ett plåster på en öppning blödning, efter resultatet på Anfield att han äntligen blev klar. Jag är jätteintresserad av vad han kommer att göra med klubben. Både gällande struktur och själva truppen. Nederländaren känns som något nytt och friskt. Precis vad klubben behöver nu. Med tanke på vad Ralf Rangnick har sagt på den senaste presskonferensen kommer det bli en rejäl vårstädning som blir välbehövlig. Jag har förtroende i Erik ten Hag, men vi supportrar kommer att behöva ha tålamod. Hans projekt måste få vara långsiktigt för att det ska fungera.

Welkom Erik!

Eric Länje2022-04-21 13:57:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham