Lagbanner
Goodison Park, 2022-04-09 13:30

Everton - Manchester U
1 - 0

Everton 1 – 0 Manchester United

Everton 1 – 0 Manchester United

Det var två av lagen med absolut sämst form i ligan som möttes på Goodison Park. Visste man inte det innan matchen så förstod man det när man kollade på den. När domaren blåste av efter 90 hädiska minuter så blev man återigen besviken. Everton tog en för deras skull extremt viktig seger.

Sammanfattning

Matchen började lite trevande. Första 20 minutrarna bestod egentligen enbart av felpassningar och bolltapp. Även om Manchester United skrapade fram några enstaka halvchanser och tvingade Pickford till ett par räddningar så var ledningsmålet egentligen aldrig nära.

Efter 27 minuter får Everton sin egentligen första målchans i matchen. Man får iväg ett skott som tar olyckligt på Harry Maguire. Det är väldigt typiskt att den styr just på Maguire. Just detta målet är inget man ska klandra honom för, han försöker blocka avslutet men lyckas inte riktigt med det. Olyckligt för kaptenen.

Efter Evertons ledningsmål är det något som händer med Manchester United. Man får inte till någonting och man saknar helt idéer i anfallsspelet. Det stämmer inte för någon spelare och frågan är om det ens är någon som kommer i närheten av ett godkänt betyg idag.

Andra halvlek börjar som den första slutade. Everton tillåts till och med ha lite boll i början av halvleken. Men efter 15 minuter märktes det hur mycket dessa tre poängen betydde för Everton. Man krigade i varje situation och fokuset blev alltmer på försvarsspel. Detta tillät United att komma lite högre upp i banan med sitt anfallsspel. Men det va fortsatt uddlöst spel från United. Bortsett från ett par chanser i slutet, där Ronaldo hade den bästa, så är det aldrig nära en kvittering.

Frågan är om det inte är så att spelarna helt enkelt har gett upp. Det ser inte ut som att någon vill spela längre och de flesta ser ut att vilja vara i Dubai på semester istället. Oavsett vad så står vi inför ett par matcher framöver som man bara vill ska ta slut.

Startelvor (och byten)

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles - Fred (Pogba), Matic (Mata) - Sancho, Fernandes, Rashford (Elanga) - Ronaldo

Everton (4-3-3): Pickford - Coleman, Godfrey, Keane, Mykolenko - Delph (Doucoure), Allan, Iwobi - Gordon, Calvert-Lewin (Gray), Richarlison
Statistik
Resultat: 1–0
Gula/Röda kort: 2/0–2/0
Bollinnehav: 32%–68%
Avslut på mål: 3–4

Bäst i United: Ingen

Fem tankar om matchen

1. Problemen vid insläppt mål
Vi har sett det förr. När United tappar in ett mål leder det ofta till att United inte lyckas repa sig och man klarar inte av att skapa tillräckligt med målchanser för att kvittera. Vad det beror på är lite svårt att förstå. Laget består ju av en rad spetsspelare, främst i offensiv riktning. Innan Evertons ledningsmål skapar United ändå en del halvchanser men efter målet händer det ingenting. Den tränaren som tar över till sommaren kommer bland annat ha i uppgift att lösa detta problemet. Kvaliteten i laget finns ju där och det borde gå att få till en förändring.

2. Vart är ledarna?
Manchester United saknar för tillfället en tydlig ledare på planen som tar tag i laget när spelet inte stämmer. Maguire utstrålar ju inte direkt någon enorm trygghet, och han är ändå den som bär bindeln i laget. Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo går mest runt och gnäller, det visas tydligt på deras kroppsspråk. När det går emot så hjälper det inte att någon gnäller på, det blir man inte bättre av. Den enda jag ser i dagsläget med någon tendens till ledaregenskap är De Gea. Men det räcker inte och framförallt måste Maguire höja sig på den fronten.

3. Bytena
När United ska jaga mål under Rangnick så slänger man gärna in allt man har i offensiv riktigt. Det kan ibland se ut som att man gör det lite utan tanke. I dagens match plockar man till exempel av Matic och spelar helt utan mittfältare som har en defensiv inriktning. Matic gjorde en rätt bra insats och vann mycket boll. När han gick av så tappade United en del i återerövringarna. En spelare som Matic kan betyda väldigt mycket även när man ska jaga ett mål. Jag tycker att United inte lyckades få tag i bollen på samma sätt efter bytet av Matic.
Detta är något som har skett tidigare under Rangnick. United har ofta avslutat matcher med enbart offensiva spelare på planen. Detta kan jag ställa mig lite frågande till. Men samtidigt litar jag fullt ut på Rangnick, så han får göra vilka byten han vill.

4. Marcus Rashford
Det är ingen hemlighet att Marcus Rashford har haft en extremt tufft säsong. Men i dagens match tyckte jag mig se en viss tendens till förbättring. Han var mer delaktig i spelet än tidigare och han visade vilja med ett par djupledslöpningar. Det var kul att se eftersom Rashford är lite av en personlig favorit. Det hade varit extremt kul om han hade kunnat hitta tillbaka till den högsta nivå som vi alla vet att han besitter när han är i form. Men helt klart ett steg framåt från Rashford idag.

5. Kan inte bara säsongen ta slut…
Det börjar alltmer kännas som att United inte kommer lösa en top fyra placering. Det känns även som att spelarna delar den känslan. Det är inte längre roligt att kolla på när Manchester United spelar fotboll och jag tror inte jag är ensam när jag säger att jag längtar till sommaren och till att säsongen är slut.

 

Victor Heed2022-04-10 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham