Lagbanner
Fem aspekter på varför Manchester United inte lyckats bättre i ligaspelet

Fem aspekter på varför Manchester United inte lyckats bättre i ligaspelet

Detta är inte en krönika utan snarare fem konkreta faktum som konstaterar situationen som råder just nu i Manchester United. Efter Michael Owens kritik på att United borde ligga högre upp i tabellen, så tittar vi lite på vad som skett bakom kulisserna hittils under säsongen.

Som fotbollssupporter så är det alltid lätt att kritisera andra lag. Det kan också ibland vara extra svårt att kritisera sitt eget lag. Låt oss dock konstatera en sak, ingen Manchester United-supporter är nöjd med att bara kvalificera sig för Champions League-spel, alla vill vinna ligan, och med åren som gått så har Sir Alex Ferguson verkligen skämt bort oss rejält med titlar som ligger i en hög uppradade efter varandra.

Låt oss spola fram tiden en aning, och titta lite på nuvarande säsong. Vad är orsakerna till att man "bara" ligger på en fjärdeplats efter 22 spelade omgångar?

Aspekt nummer ett:

1. Skador, skador skador..

Att skylla allt på skador är ju givetvis fel, speciellt med en trupp som United innehar, eller är det verkligen fel?


 - Vad säger denna bild då egentligen? Jo, om en spelare har varit skadad i en vecka, så motsvarar det en poäng. Flest skador under nuvarande säsong har Newcastle haft, med United precis bakom. Anmärkningsvärt att Chelsea ligger sist, dvs haft minst spelare skadade under hela säsongen, hittils.

Aspekt nummer två:

2. Förlusten av klubbens fanbärare..



- Att förlora spelare som Patrice Evra, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic går inte att blunda för. Visserligen är samtliga av dessa herrar på nedgång i sina respektive karriärer, i synnerhet Ferdinand, men alla tre av dessa spelare har burit kaptensbindeln för United som ordinarie, eller vice-kapten, något som inte ska undervärderas. Tillsammans har dem spelat 1134 matcher i den röda tröjan från Manchester. Värdet av dessa herrar i omklädningsrummet och ute på träningsplanen går inte att se bort, dem bär alla tre på ett stort United-hjärta och tyvärr uppstår det oftast en försämring när spelare utav deras kaliber och rutin lämnar klubbar.

Aspekt nummer tre:

3. Saknaden av en ledare i backlinjen...

- Varje lag behöver sin general i backlinjen. Ni vet han, som skäller på sina medspelare och som med pondus och skicklighet visar övriga gubbar hur man ska spela och försvara sig. Den typen av spelare finns inte i United idag. Jonny Evans är äldst av Uniteds backar (27 år) (Jag räknar inte Valencia och Young som backar trots att dem spelat wingbacks) men tyvärr så har Evans inte varit sig lik på över två säsonger nu. Chelsea har Terry och Cahill, Manchester city har Kompany, Arsenal har Mertesacker. Manchester United har Jonny Evans. Ja ni hör själva hur det låter. Nu vill jag inte kritisera Evans, men låt oss inse fakta, om vi räknar in den här säsongen plus dem tre senaste (13/14, 12/13, 11/12) så ser vi följande mönster:

Startade matcher i Premier League från säsongerna 2011-15:

1. Per Mertesacker 110 startade matcher i ligaspelet
2. Vincent Kompany 99 startade matcher i ligaspelet
3. John Terry 98 startade matcher i ligaspelet
4. Jonny Evans 75 starter i ligaspelet

Om vi nu bortser från Evans, så har United spelat med ytterliggare fem andra mittbackar den här säsongen; Rojo, Smalling, Jones, Blackett, McNair (Jag väljer att inte räkna in med att Blind även spelat mittback i två matcher). Vad säger då detta? Jo, en otroligt dålig stabilitet längst bak i backlinjen, där ingen av dessa spelare egentligen är ordinarie då det ständigt roterats pga skador eller diverse formdipp. I dagsläget är det svårt att säga vem som är den riktiga ledaren i Uniteds backlinje, men om jag måste välja någon så lutar jag åt Jones (22 år), som tyvärr inte heller haft den bästa säsongen i sin karriär under Louis van Gaal.

Aspekt nummer fyra:

4. What tactics shall we play...

- Louis van Gaal fick äntligen komma till Premier League, en liga som han alltid respekterat och sett fram emot att jobba i, enligt holländaren själv. Trots sex nyförvärv, varav två stycken håller absoluta världsklass (Di Maria, Falcao) så har ju spelet inte riktigt fungerat och taktiken har varit allt ifrån 4-4-2 till 3-5-2 och till 4-2-3-1. Varför har det då inte fungerat och varför har inte LVG satt sin prägel på laget ännu? Om vi frågar van Gaal själv så har han hänvisat till att laget saknar en stabilitet och att balansen är det viktigaste för att uppnå framgång. Det är med andra ord, ett finare sätt att säga, att laget saknar tillräckligt bra spelare på olika positioner ute på plan. Han har gett ALLA spelare en ärlig chans att få visa upp sig, både under försäsongen, träningarna men också i tävlingsmatcher, och med facit i hand så kan man ju undra om man inte på förhand skulle ha gjort sig av med flera spelare som underpresterat under en längre tid.

Oavsett vad så har van Gaal experimenterat en hel del, och nu har han bestämt sig för att 3-4-1-2 är taktiken som ska spelas. Problemet är bara att spelet har inte fungerat, även om laget är på plats nummer tre på minst insläppta mål i Premier League. Det har sett skakigt ut, spelare har fått spela på ovana positioner, och den enda som imponerat på sin "nya" position är Ashley Young när han fått spela som wingback på vänsterkanten. Rooney på centralt mittfält är inte samma spelare som när han får spela som spets eller släpande, Di Maria skapar inte lika mycket problem på motståndarnas planhalva när han är anfallare, han ska spela centralt på mittfältet med en fri roll, precis som han gjorde i sin sista säsong i Real Madrid. När har det sett bra ut då? Jo, när LVG valt att spela en 4-4-2 diamant, då har United sett farliga ut, och det är även då som laget vunnit mest.

En bild säger mer en tusen taktiker...

Aspekt nummer fem:

5. Bristen på mål hos anfallarna

- Robin van Persie, Wayne Rooney och Radamel Falcao har tillsammans stått för 19 ligamål hittils den här säsongen. Det är vad ungefär en av dessa herrar ska ligga på själva efter 22 matcher om man ska vara extra hård, åtminstone van Persie och Falcao med tanke på att dem spelar högre upp. Falcao har dock bara startat 13/22 matcher i ligaspelet och hade en lång rehab. Robin van Persie har startat 20/22 matcher hittils, men han har gått ut och kritiserat sin egen form pga den höga intensiteten och matchandet från VM. Rooney kan man inte riktigt kritisera riktigt för sin målskörd även om 8 mål är alldeles för lite för en spelare utav hans kaliber, men han har å andra sidan spelat mittfältare oftare än vad Rafael har startat matcher den här säsongen.

Vill man vinna ligan så är det inte bara viktigt att backlinjen håller ihop laget, utan då krävs det också att lagets anfallare sätter sina målchanser och skapar tillräckligt många lägen, det har inte dessa tre herrar gjort hittils. Wilson är fortfarande för ung för att ställa för höga krav på, men han å andra sidan har sett mest pigg och farlig ut när han spelat från start. Ska United börja klättra i tabellen så krävs det att Falcao, RvP och Rooney börjar göra fler mål, först då kan vi börja blicka uppåt i tabellen.

Aref Azmi@arefazmi2015-01-21 19:22:47
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United