Lagbanner
Old Trafford, 2023-10-03 21:00

Manchester U - Galatasaray
2 - 3

Fem tankar om förlusten mot Galatasaray
Är säsongen redan över för United?

Fem tankar om förlusten mot Galatasaray

Rasmus Højlund såg ut att bli matchhjälte men United imploderade på ett spektakulärt sätt och kastade i väg matchen. Två raka förluster i Champions League innebär att United ligger sist i grupp A och resultatet innebär också att krisen på Old Trafford förvärras.

1. En match som innehöll allt
Redan från start var det ett högt matchtempo vilket man förväntar sig i ett Champions League-möte. Kanske det var för högt matchtempo inledningsvis då det var mycket slarv från båda lagen. Matchen svängde konstant då United slarvade bort sina ledningar och fick vara tio man på planen efter Casemiro plockade på sitt andra gula. United borde ha haft tre poäng då man i stora delar hade kontroll men individuella misstag gjorde att Galatasaray fick gratisbiljetter tillbaka in i matchen. Som en neutral måste det ha varit en underbar fotbollsmatch att se på. Men ur ett United-perspektiv visar den alla problemen som finns i laget för stunden. Ett försvar ur balans, ett anfall som inte tar vara på sina chanser och ett mittfält som blir överrumplat. Det saknas fortfarande ett tydligt spel i United och vi är oktober månad.  

2. Försvarsmisstagen kostade United
Galatasaray skapade inte mycket framåt utan tog vara på försvarsmisstagen från Uniteds backlinje. I första målet var Dalot på efterkälke och bjöd Zaha på en gratischans. I andra målet springer bara Galatasaray igenom United-försvaret och i tredje målet upphävde Amrabat offsiden på Icardi. Man ska också tilläga att André Onana satte United i ett prekärt läge när han gav Galatasaray bollen, vilket ledde fram till straffen där Casemiro fick sitt andra gula korta. Onana får inte mycket hjälp av sitt försvar men han sätter dem även i knipa. I en-mot-en situationerna går han inte ut och gör sig större utan gör det snarare enklare för anfallarna att avsluta. Han står för avgörande misstag mot både Bayern München och Galatasaray. Den största anledningen för det är att hela försvaret och Onana saknar tydliga direktiv med det defensiva spelet. Det är såklart ett skadedrabbat lag som jag tror hade sett mycket bättre ut försvarsmässigt med Luke Shaw, Lisandro Martinez och Aaron Wan-Bissaka tillgängliga. Men hur United förlorar matcherna tyder på ett större systematiskt problem. Galatasarays mål kom även bara några minuter efter Uniteds mål, vilket tyder på en trupp med ett svagt psyke.

3. Højlund är dagens enda positiva
Dansken orsakade problem för bortalagets backlinje med sitt fysiska och direkta spel. Alla av hans bästa egenskaper visade han upp i hans första mål där han trycker bort Davinson Sanchez och nickar in en raket. Højlund löpte konstant på alla bollar vilket skapade problem för försvaret och Fernando Muslera var nära att bli rundad av dansken i första halvlek. Tre försvarare kunde inte ens stoppa honom när han var på väg fram ibland. I hans andra mål visar han sin klass då han löper med bollen från halvplanslinjen och avslutar kyligt. Dansken ser ut att vara den anfallaren som United behöver och kommer bli lyckad om klubben hanterar honom rätt. Tre mål på två CL-matcher men Højlund får fortfarande vänta på sin första CL-vinst för United. Nu ska dansken bara komma igång med målskyttet i Premier League. 

4. Rashford och Bruno anonyma igen
Rashford gör visserligen en assist men igen var det svaga insatser av engelsmannen och Fernandes. Jag tror att de är alldeles för ivriga för att få islossning när det gäller deras målproduktion. Det blir tydligt i deras beslutstagande då de passar när de ska skjuta och vice versa. Istället för att låta spelet kommer naturligt för dem känns det som duon överanalyserar varje situation. Inför matchen skrev jag om att duon måste träda fram ifall United skall kunna vända på den nuvarande formen. Tyvärr visade de inte vägen och klubben ställs återigen inför nya måstematcher. Om duon fortsätter att gömma sig i skuggan när klubben behöver dem som mest kommer United att åka djupare ner i dalen. 

5. Chansen för avancemang känns borta
Sist i CL-gruppen med två raka förluster. Det krävs fyra raka vinster i gruppen för United om det ska bli något mer spel i Champions League i år. Ett mirakel krävs mer eller mindre. United har större problem att ta hand om för stunden, vilket i sig visar hur dysfunktionell klubben är. Dagens förlust var den sjätte på bara tio spelade matcher. Jag vet att tålamodet för Erik ten Hag har förståeligt blivit lågt hos många supportrar och om United inte tar tag i problemen kan säsongen redan ha runnit ut innan nyår. Dock tror jag att kicka ten Hag vore det värsta United kan göra i stunden, då det orsakar ännu mer turbulens. Det som jag tror chockerar alla mest är hur United i oktober månad fortfarande saknar en identitet och ett spelsätt för att vinna matcher. Vi har alldeles för länge förlitat oss på att individer ska vinna oss matcher. Nu har det istället blivit att de individuella misstagen förlorar oss matcher. Erik ten Hag har svåra beslut att ta och många justeringar att göra inför lördagens match mot Brentford om han ska stoppa blödningen. 

Ännu en horribel kväll på Old Trafford och krisen i United blir bara värre. Är säsongen redan över? Skriv era tankar i kommentarsfältet men kom ihåg att hålla en god ton trots resultatet. 

GGMU


TV: Erik Ten Hags start på säsongen underkänns
 

Eric Länje2023-10-04 00:06:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham