Lagbanner
Old Trafford, 2023-10-29 16:30

Manchester U - Manchester C
0 - 3

Fem tankar om förlusten mot Manchester City
Manchester United lämnar derbyt med sänkta huvuden.

Fem tankar om förlusten mot Manchester City

Är vi förvånade, förmodligen inte. Men likväl svider det enormt att konstatera att Manchester United har en lång väg att vandra för att nå toppen. Det ena laget från Manchester är där, det andra famlar och fumlar. Det började helt okej men var inte ens nära till slut. Det finns massor att fundera över både för Erik ten Hag och spelartruppen.

Vad är det för startelva?
Startelvan kom, och vad är det för startelva? Inte allt för olik den jag resonerade om inför matchen, men det fanns vissa val att göra. Alltså absolut, det finns skador i truppen och det gör att startelvan – oavsett hur Erik ten Hag väljer att formera den – kommer se svagare ut än den hade kunnat göra. Men likväl fanns val att göra kring en del positioner, då kanske främst i de bakre leden. Jag är så klart inte med på träningar och jag har inte någon insyn i den belastning spelarna ligger på. Och man får väl nästan förutsätta att vissa val är gjorda utifrån en balansgång mellan det kortsiktiga och det långsiktiga.
Kan till viss del köpa att Lindelöf startar i ett försök att ge någon form av defensiv stabilitet, men det finns ju faktiskt en renodlad vänsterback i truppen. Att dessutom kliva ut till ett Manchester-derby med ett mittbackspar som heter Harry Maguire och Jonny Evans är inte direkt ett styrkebesked, vad gör Varane på bänken? Gillar verkligen Christian Eriksen, och det öppnades en plats när Casemiro inte kom till spel – men dansken har varit direkt svag tidigare mot City.
Vilken är den viktigaste matchen, FCK i CL eller Manchester City i ligan? Personligen säger jag City alla dagar i veckan, men jag förstår också att det var en måstematch i CL i tisdags. Erik ten Hag, du sätter en hel del på spel här…

Helt okej början, sen håller det inte
… och det blev väl både hackat och malet. Till en början såg det inte så illa ut, och valen han gjorde såg faktiskt ut att fungera helt okej. City dominerar visserligen, Onana tvingas till några fina räddningar. Men samtidigt är upplevelsen att United faktiskt fick till en hel del av det man vill uträtta under första halvlek. Många gånger håller man City på utsidan, och United inte bara ges utan skapar sig själva några omställningslägen. Till en början görs försök till att sätt in press intensivt och högt, men i takt med att halvleken går minskar aggressivitet och det blir jobbigare att försvara sig.
Under andra halvlek blir det ändå tydligt att United inte har mycket att sätta emot. 0-1-målet förändra matchen och för varje sekund som klockan tickar vidare börjar United jaga skuggor mer och mer. Man får inte tag på bollen, City har full kontroll på händelserna. United har svårt att räkna in motståndare och blir vilsna i försvaret, mittfältet blir passerat. Frågan är om det sett annorlunda ut om Ten Hag tagit sig an matchen på ett annat sätt utifrån skadeläget. Kanske hade det blivit bättre, förmodligen inte. Manchester United har långa vägar att vandra mot toppen.

Bristfälligt beslutsfattande
Kanske hade det ändå blivit annorlunda om olika beslut på plan tagits på andra sätt. Titta på Manchester Citys 2-0-mål, varenda beslut från Ederson och hela vägen fram till Haalands panna är rätt. Löpningarna kommer i exakt rätt läge, passningarna sitter på en perfekt yta och allting görs med högsta kvalitet. Det går inte att ifrågasätta något av besluten som tas i någon enskild situation. I United däremot går det att sätta stora frågetecken vid beslutsfattning. Det är inte bara så att United får några omställningslägen under första halvlek, man jobbar sig faktiskt till dem. Men passningarna kommer bakom medspelare, bollen drivs för länge, bollen sätts till höger när den skulle till vänster, en löpning följs inte. Och, när man försöker hålla emot mot ett bättre lag får man inte ge domarna chansen att blåsa en straff – även om den kan tyckas vara billig. Här går det att prata om hönan och ägget. En tydligare struktur kunde underlättat för spelarna i beslutsfattandet, men när individuella beslut gång efter gång blir fel är det också svårt att sätta en struktur. Erik ten Hag är ansvarig för hur det ser ut, men spelarna måste också ta sitt ansvar.

André Onana håller siffrorna nere
Han släpper in tre mål, det är så klart ingen målvakt glad över att göra – och det ska Onana inte heller vara. Men han kan faktiskt inte göra mycket mer än det han gör. Faktum är att han står för några riktiga klassräddningar som först håller United kvar i matchen, och sedan håller siffrorna nere. Två gånger om håller han Haaland borta från målprotokollet under första halvlek, sedan tar han bort ett hattrick från honom i andra.
Straffräddningen mot FC Köpenhamn i tisdags verkar ha gjort honom gott, konstigt vore väl annars. Räddningarna och prestationen idag gör att André Onana börjar växa ut till en styrka i United och inte någon som ständigt får kritik och känns som en säkerhetsrisk. Om matcher som denna ska vinnas behövs prestationer på högsta nivån, Onana stod för en sådan idag men saknade hjälpen och strukturen framför sig.

Ledarskapet och kroppsspråket
Bruno Fernandes är en spelare jag kan tycka så mycket om, och samtidigt bli så enormt frustrerad på. Han är lagkapten i Manchester United, och han ska vara den ledande spelaren. Erik ten Hag har berättat om att han är ett exempel för resterande spelare i truppen att följa. Visst löper han mycket, han sätter press och han försöker. Han ser ut att vilja något. Men så har han också ett bedrövligt kroppsspråk när saker inte går som han vill. Han viftar med armarna, han riktar fokus mot domaren och han springer mest runt och är irriterad på egen hand istället för att lyfta laget. Jag förstår frustrationen, men samtidigt är kraven högre på en kapten i Manchester United. En annan spelare som ska vara ledande i United är Marcus Rashford, och inte ser kroppsspråket bättre ut hos honom. Det sägs att om du går runt och tvingar dig att le så kommer du också bli gladare – om det funkar vet jag inte, men om fokus mest hamnar på det dåliga kommer det inte gå att leda något.

Jaha, så står vi här med 3-0 i baken och ett förlorat derby... vad tänker ni om matchen? Vad kunde United gjort annorlunda? Disskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

TV: Erik ten Hag efter matchen
 

 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-10-29 19:18:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham