Lagbanner
Etihad Stadium, 2024-03-03 16:30

Manchester C - Manchester U
3 - 1

Fem tankar om förlusten mot Manchester City
Det blev en deppig kväll för lagkapten Bruno Fernandes och Manchester United.

Fem tankar om förlusten mot Manchester City

En defensiv matchplan såg länge ut att bli lyckosam för Erik ten Hag och Manchester United. Men till slut blev ”The Red Devils” tvungna att kapitulera mot ett spelförande Manchester City. En blytung derbyförlust och det fortsätter att blåsa kalla vindar runt Manchester United.

1. En lovande första halvlek
Matchplanen från Erik ten Hags sida var tydlig, prioritera defensiven och utnyttja kontringsmöjligheterna. I den första halvleken utförde spelarna på planen matchplanen till punkt och pricka. Man spelade kompakt, lät City rulla runt utanför straffområdet och de gånger hemmalaget lyckades ta sig in i straffområdet så nickades bollarna undan av Raphael Varane och Jonny Evans. Duon stod för heroiska insatser tillsammans med André Onana i mål. Offensivt skapade inte United allt för mycket men man tog vara på den möjlighet så uppenbarade sig när Marcus Rashford dundrade in ledningsmålet.

Trots att målchanserna för bortalaget uteblev, så hittade man stundtals in bakom den högt ställda City-backlinjen, vilket var positivt. Dessutom var det glädjande att se hur samtliga spelare kämpade och slet för klubbmärket på bröstet, något som inte varit fallet den här säsongen. Det var inte vackert men i mina ögon gjorde United det mesta rätt i den första halvleken, då man spelade utefter sina förmågor.

2. Orken tog slut
Efter en optimistisk inledning började man sakta men säkert få upp hoppet och tro på att Manchester United skulle stå för en skräll. Men förhoppningarna skulle snabbt bli raserade när Phil Foden kvitterade i den 56:e minuten. Efter det orkade ”The Red Devils” inte resa sig och känslan var att luften gick ur samtliga spelare. Det skulle inte dröja länge innan City hade vänt på steken och därefter var det god natt. I mina ögon gjorde Erik ten Hag rätt som valde en defensiv matchplan men problemet är att man i princip måste göra en felfri insats om det ska leda till poäng. Minsta lilla misstag och matchplanen riskerar att fallera totalt och det var exakt vad som hände i det här fallet. Ska man försöka göra en någorlunda objektiv analys, så gör United en helt okej prestation utefter förutsättningarna och i slutändan vinner Manchester City på grund av att de har bättre spelare och sitter ihop bättre som lag. Men en okej insats är knappast plåster på såren, en derbyförlust gör alltid extremt ont och det är aldrig acceptabelt att förlora mot de ljusblå.

3. Bytena gav inte effekt
En potentiell anledning till att United fallerade var att bytena Erik ten Hag valde att göra inte gav önskad effekt.  Enligt mig tyckte jag det var konstigt att nederländaren valde att plocka ut Rashford och Evans så pass tidigt. Visst, det kan ha berott på trötthet, vilket är ett fullt rimligt argument men Rashford var Uniteds största hot offensiv i mina ögon och Evans och Varane gjorde det bra. När dessutom Antony står för ett svagt inhopp, så ställer jag mig ännu mer frågande till plocka ut 26-åringen. Det stod fortfarande 1-1 på resultattavlan och matchen var inte på något vis körd, även om City hade övertaget. Att ten Hag då väljer att slänga in en formsvag brasse och en oprövad 19-åring (Willy Kambwala) är enligt mig ett felbeslut. Visst, det fanns inte särskilt många alternativ att byta in. Men i sådana fall anser jag att det är bättre att avvakta i stället för att göra byten för sakens skull. Nu gav ingen bytena någon positiv effekt, även om ingen skugga ska falla över Omari Forson eller Kambwala. Däremot bör kritik riktas till Antony och Sofyane Amrabat som inte stärkte sina aktier.

Nu kanske City hade vunnit oavsett, men enligt mig är det konstig matchcoachning av ten Hag och tyvärr förändrade bytena matchbilden till det sämre.

4. Rashford kan lämna Etihad med huvudet högt
I införraporten ställde undertecknad höga krav på Marcus Rashford. Engelsmannen svarade upp och stod för ett vackert ledningsmål när han bombade in bollen från distans. Målet gav alla United-supportrar hopp om en derbyseger, men även om så inte blev fallet var söndagens insats ett steg i rätt riktning för 26-åringen. Han såg het ut och tog flera smarta djupledslöpningar som vållade en del bekymmer för Manchester Citys backlinje. Sett till matchbilden tycker jag Rashford gör det bra. Han jobbade hårt och var den spelare som var piggast i United-offensiven. Dock måste engelsmannen upp till bevis oftare och det ska bli intressant att se om United-produkten växlar upp eller om han faller tillbaka i gamla hjulspår kommande matcher.

5. Hur går man vidare?
Ja, hur ska Erik ten Hag och Manchester United gå vidare från den här blytunga förlusten? Jag var tidigare inne på att ten Hag valde en korrekt matchplan, men eftersom resultatet inte blev som önskat finns det inte särskilt mycket att ta med sig från prestationen. United kommer inte att kunna spela så här defensivt mot sämre lag utan då förväntas man vara spelförande och skapa målchanser. Så rent spelmässigt finns det få glädjeämnen. Hade ”The Red Devils” lyckats få med sig åtminstone en poäng hade det varit positivt för moralen i gruppen. Nu handlar det snarare att resa sig och försöka hitta tillbaka på vinnarspåret igen. I införrapporten var jag inne på att det ser ut att bli en deppig vår och den känslan blev ännu starkare efter söndagens derby. I mina ögon är hoppet om att nå Champions League-platserna över och nu är det ”all in” FA-cupen som gäller.

Varför förlorade United matchen idag? Tycker ni ten Hag valde rätt matchplan? Vad tycker ni om Rashfords insats? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-03-03 20:58:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham