Lagbanner
City Ground, 2023-12-30 18:30

Nottingham - Manchester U
2 - 1

Fem tankar om förlusten mot Nottingham Forest
Det blev en deppig avslutning på 2023 för Manchester Uniteds del

Fem tankar om förlusten mot Nottingham Forest

Manchester United avslutade året på sämsta tänkbara sätt när man förlorade en sömnig tillställning mot Nottingham Forest. Marcus Rashford såg ut att ge ”The Red Devils” åtminstone en poäng, men Morgan Gibbs-Whites snabba replik förstörde nyårsfirandet för alla Unitedsupportrar.

1. Höll ni er vakna?
Det var ett oinspirerat Manchester United som klev ut på City Ground. Man hade svårt att få till ett ordentligt passningsspel och skapade absolut ingenting. Den fina prestationen i andra halvlek mot Aston Villa lyckades Erik ten Hags manskap inte bygga vidare på och stundtals var det svårt att hålla sig vaken, då fotbollskvalitén från båda lagen var fruktansvärt dålig. Varför United pendlar så mycket i sina prestationer är svårt att svara på. Jag landar i att det måste vara en inställningsfråga och att spelarna helt enkelt inte har svårt att komma upp i den nivå som krävs, när man inte har pressen på sig. Hade United spelat med samma energi och inställning som när man vände mot Aston Villa är jag övertygad om att man kunde gjort processen kort med hemmalaget. Visst, det går att skylla på skador och tätt matchande men den startelvan som Erik ten Hag ställde på benen ska kunna besegra Nottingham så enkelt är det.

2. Rashford går en avgörande vår tillmötes
Att Rasmus Höjlund saknades i dagens match och ersättaren på anfallspositionen blev Marcus Rashford. United-produkten hade svårt att ta sig in i matchen och stod för en ganska anonym insats. Men till sist gjorde Rashford det som förväntades av honom när han sköt dit det viktiga kvitteringsmålet. I slutändan skulle målet dock bli betydelselöst då Nottingham minuter senare återtog ledningen, men för Rashfords del hoppas jag att målet kan ge välbehövligt självförtroende. Det spekuleras en del kring United-produktens framtid i klubben och personligen är jag kluven. Jag anser att Rashford tyvärr inte är den som ska leda Uniteds offensiv, då han helt enkelt är för ojämn. Samtidigt finns det en enorm högsta nivå och jag hoppas han kan hitta tillbaka till den under vårsäsongen, om han inte gör det är jag tveksam om han bör tillhöra Manchester United nästa säsong.

3. Lagkapten Bruno måste steppa upp
Bruno Fernandes har haft en tung december månad och inte gjort poäng sedan vinsten mot Everton i slutet på november. Mot Nottingham lämnade portugisen återigen planen poänglös och stod överlag för en svag prestation. Mittfältaren har en central roll när det kommer till Manchester Uniteds anfallsspel. Det är han som ska vara playmakern och servera Garnacho och Rashford med flera, men just nu är Bruno överallt på planen men samtidigt uträttar han nästintill ingenting. Det ska dock nämnas att portugisen tvingas ge det centrala mittfältet en del understöd. Detta ledde till att United-kaptenen hamnade långt ner i banan och hans spetsegenskaper utnyttjades inte. Detta är något som ten Hag måste se över, då Bruno i dagsläget inte har en tydlig roll. 

4. Stora frågetecken kring defensiven
Återigen stod United-defensiven för en tveksam insats då det var två billiga mål som släpptes in. Man slarvade i markeringsspelet och bjöd Nottingham på alldeles för mycket ytor. Mittbacksparet bestående av Raphael Varane och Jonny Evans såg orörliga ut och hamnade fel postionerna. På det hela taget kändes backlinjen inte alls samspelt och även om det saknas flera defensiva nyckelpjäser, så förväntar jag mig mer från samtliga i backlinjen. Nottingham skapade inte speciellt mycket, men de få gånger de testade United-defensiven blev det ofta rörigt. Dessutom kändes ingen av mittbackarna särskilt bekväma med bollen, vilket ledde till en del slarviga rensningar eller snåla passningar. Det finns fortsatt en del frågetecken för Erik ten Hag att räta ut när det kommer till defensiven.  Just nu hoppas nog samtliga Unitedsupportrar att Luke Shaw och Lisandro Martinez kommer tillbaka så snart som möjligt. Förhoppningsvis är duon lösningen på Uniteds defensiva problem.

5. Nytt år nya möjligheter, eller?
Det är inte direkt med någon optimistisk känsla man lämnar 2023 bakom sig. Lördagens prestation var nog bland de sämre jag sett under Erik ten Hag och då har det varit en del under den senaste månaden. Så hur ska Manchester United gå vidare från detta? Även om jag vill tro att nederländaren är mannen som ska få ordning på ”The Red Devils”, börjar tålamodet sakta men säkert ta slut. Det som oroar mig mest är att det saknas en tydlig spelidé och att United förlitar sig alldeles för mycket på individuell kvalitet. När spelare som Garnacho eller Bruno inte har dagen, ja då ser laget väldigt tamt ut och det oroar mig. Manchester United befinner sig på sjundeplats när vi går in i 2024, nio poäng upp till Arsenal på fjärdeplatsen. Det kommer med största sannolikhet inte bli Champions League spel nästa säsong och FA-cupen är den enda titeln Manchester United fortfarande har chansen att vinna. Allt pekar på att det kommer bli en deppig vår ur ett Manchester United-perspektiv, om inte ten Hag på något sätt lyckas ingjuta nytt mod i spelartruppen. Så var matchen mot Nottingham dödsstöten för Erik ten Hags tid som Manchester United tränare? Nej, jag tror inte han får sparken riktigt än, men jag har svårt att se en långsiktig framtid med nederländaren vid rodret.

Vad är era tankar om dagens nederlag? Hur många liv har Erik ten Hag kvar egentligen? Skriv din åsikt kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-12-30 22:33:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham