Lagbanner
Rodney Parade, 2024-01-28 17:30

Newport County - Manchester U
2 - 4

Fem tankar om vinsten mot Newport
Lossnar det för Antony nu?

Fem tankar om vinsten mot Newport

Manchester United såg ut att gå mot en självklar vinst när man tog en tidig 2-0-ledning. Men Newport vill annat och tog vara på misstagen från ”The Red Devils” och såg ut att gå mot en jätteskräll. Men tack vare mål från Antony och Rasmus Höjlund, kunde United till sist krångla sig vidare.

1. Avancemang med darr på ribban
Manchester United klev ut och ville sätta nivån direkt mot Newport. Två mål efter 13 minuter och där och då trodde många United-supportrar att det skulle bli en enkel resa till avancemang. Men Erik ten Hags mannar slog av på takten och bjöd in ett hungrigt Newport som tog vara på möjligheten. Att tappa 2-0 till 2-2 är underkänt och även ”The Red Devils” till slut löste avancemang så ska det inte behöva bli såhär nervigt mot ett lag från fjärdedivisionen. I införraporten nämnde jag att en pigg insats mot Newport kunde bidra till ökat förtroende för Erik ten Hag, men söndagens prestation var tyvärr inte ett steg i rätt riktning. Stundtals uppträdde spelarna på planen ofokuserat och lojt, vilket ledde till individuella misstag, exempelvis vid Newports kvitteringsmål. Man kan absolut anse att det är spelarnas uppgift att tagga till och komma med rätt inställning, till den här typen av matcher. Men enligt mig har även tränaren ett ansvar att motivera spelarna och få dem att gå ut att leverera. Manchester United hade förvisso ett stort spelövertag och borde dödat matchen i halvtid och det är svårt att bedöma den här insatsen med tanke på att motståndet var så pass svagt, men i mina ögon var detta inte tillräckligt bra för att jag ska fortsätta ha förtroende för ten Hags projekt.


2. Rätt typ av målskyttar
Även om insatsen lämnade mer att önska, så var det rätt spelare som hamnade i målprotokollet. Rasmus Höjlund, Bruno Fernandes och Antony är spelare som haft det tungt den senaste tiden. Nu fick samtliga näta och det kan ge ett välbehövligt lyft för anfallsspelet framöver. Höjlund har nu gjort mål i sina två senaste matcher och då han i dagsläget är den enda tillgängliga nian som finns i truppen är det viktigt att han kommer in i ett målstim, så detta var precis vad han behövde. Dansken kommer att bli viktig om United ska gå en positiv vår till mötes och får han bara bättre leverans av sina medspelare så kommer han göra en del mål. Vad gäller Antony och Bruno återkommer jag till deras insatser längre ner i artikeln men det är otroligt viktigt att de offensiva spelarna börjar leverera, då anfallspelet varit ett av många problem hos Manchester United den här säsongen.

Dessutom var det glädjande att bevittna Kobbie Mainoos första seniormål i den röda tröjan. Han kan inte bara passa bollen utan även avsluta också. Är det någonting Unitedprodukten inte kan göra? 

3. Bruno Fernandes i en mer framskjuten roll
Motståndet till trots stod Bruno Fernandes för en positiv prestation. Portugisen var ofta involverad i de målchanser United skapade och hade en mer framskjuten roll. Lagkaptenen har haft svårt med poängproduktionen den senaste tiden och haft en något oklar roll då han stundtals fått spela väldigt djupt ner i banan, vilket har inneburit att anfallsspelet hackat. Men i och med Casemiros intåg i laget, var känslan att Bruno inte behövde avlasta det centrala mittfältet lika mycket och på så vis bli mer involverad i anfallsspelet, vilket ledde till att portugisen hamnade i målprotokollet. Jag ser gärna att Unitedkaptenen fortsätter att ha en offensivare position på mittfältet. Således är Casemiros återkomst i laget ett mycket välkommet tillskott då han kommer bidra med att vi förhoppningsvis får se bättre version av Bruno under våren.


4. Bayindir tog inte chansen
Altay Bayindir fick sin första start som Manchester United-målvakt. Om han tog chansen? inte direkt. Två insläppta mål och även om inte någon av dessa är några direkta målvaktstavlor så, så är det knappast förtroendeingivande att släppa in två mål mot ett fjärdedivisionslag. Visst, försvaret ska ha sin beskärda del av kritiken, framförallt vid 2-0-målet, då varken Varane eller Martinez är påkopplade men det är inte helt omöjligt mål att rädda för den inlånade Fenerbache-målvakten.

Sammanfattningsvis stärkte inte Bayindir sina aktier i och med dagens insats, även om han stundtals visade upp ett fint spel med fötterna. Så fort Onana är tillbaka (troligtvis redan i torsdagens match mot Wolves), kommer han med största sannolikhet att återta målvaktspositionen.

5. Islossning för Antony, men ingen övertygande insats
Ett mål och en assist äntligen lossnade det för Antony i poängprotokollet. Men spelmässigt var det ingen övertygande insats från brassen. Yttern stod för många felbeslut, kladdade med bollen och saknade speluppfattning. Förvisso är det glädjande att Antony gjorde poäng och man kan ju hoppas att detta var en självförtroendeboost och att han växlar upp och börjar leverera kontinuerligt. Tyvärr har jag svårt att se det då det finns så pass tydliga brister i Antonys spel och det krävs betydligt mer än att göra mål och assist mot Newport i FA-cupen. Yttern får enormt förtroende av Erik ten Hag och jag har svårt att förstå varför, enligt mig bör Antony inte ha en given plats i Manchester Uniteds startelva.


Vad tycker ni om insatsen mot Newport? Blir det islossning för Antony nu eller har ni givit upp hoppet om brassen? Skriv din åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!
GGMU

United ligacupmästare 2023

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-01-28 21:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham