Lagbanner
Guide: Allt du behöver veta inför Europa League
På onsdag väntar första matchen i Europa League.

Guide: Allt du behöver veta inför Europa League

På onsdag så startar Europa League för Uniteds del. Men det har skett en del förändringar i årets europeiska tävlingar. Vilka ställs United mot och hur är det nya formatet? Här är en stor genomgång inför första matchen mot FC Twente.

Vad är nytt?
Det har skett förändringar med spelformatet inför årets säsong. Europa League består nu av 36 lag i stället för 32. UEFA har även tagit bort dubbelmötena i gruppen och United kommer i stället att få möta åtta olika lag. Fyra matcher spelas på hemmaplan och fyra på bortaplan.

Efter alla omgångar är spelade kommer lagen placeras i en stor tabell. Lag som slutar 1–8 går direkt till åttondelsfinal och lag som slutar 9–24 spelar sextondelsfinaler. Efter grundserien så återvänder hemma- och bortamötena. Lag på 25–36 placeringar är ute turneringen helt.

Finalen kommer att spelas i Bilbao på San Mamés Stadium.

Uniteds historia i Europa League
FA-cupvinsten mot Manchester City såg till att United fick spela europeisk fotboll och detta kommer vara 13:e gången United är med i turneringen. 1976/77 säsongen var den första gången ”The Red Devils” var med Europa League.

2016/17 säsongen vann United turneringen när José Mourinho var tränare. Finalen spelades i Stockholm på Friends Arena där man ställdes mot Ajax som leddes av Peter Bosz. Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan blev målskyttar när laget från Amsterdam besegrades med 2–0. I det unga Ajax spelade både André Onana och Matthijs De Ligt, som nu startar i United 2024.

Senast United var med i Europa League var 2022/23 säsongen. Då åkte man chockartat ut mot Sevilla i kvartsfinalen. På Old Trafford slarvade man bort en tvåmålsledning med två sena självmål. Sen blev man överkörda i Spanien när Sevilla vann 3–0.

Motståndarna och spelschemat
Här är lagen som väntar United. Alla matcher kommer att sändas på Disney+.

FC Twente
Var: Old Trafford, Manchester
Head-to-head: –
När: onsdag, 25 september 2024, kl. 21:00
Kort om laget:
FC Twente var med i kvalet till Champions League där de nådde tredje kvalomgången. Det säkrade Europa League men åkte ut mot RB Salzburg. Detta blir första gången United ställs mot laget från Enschede. Det finns dock en United koppling hos Erik ten Hag som började sin fotbollskarriär som mittback för Twente där han vann KNVB Cup 2001. I FC Twente spelar svensken Gustaf Lagerbielke som är på lån från Glasgow Celtic.


Porto
Var:
Estádio do Dragão, Porto
När: torsdag, 3 oktober 2024, kl. 21:00
Head-to-head: 3 vinster, 3 oavgjorda, 2 försluter
Kort om laget:
Alla känner till de portugisiska jättarna. Två Champions League och de flesta minns hur José Mourinho sprang längs sidlinjen på Old Trafford efter den stora skrällen 2004. Porto har även vunnit Europa League två gånger, senast var 2010/11. I ligaspelet är man tvåa och är tre poäng bakom serieledaren, Sporting CP.  

Fenerbahce 
Var: Ulker Stadyumu, Istanbul
När: torsdag, 24 oktober 2024, kl. 21:00
Head-to-head: 3 vinster, 0 avgjorda, 3 förluster
Kort om laget:
Det är ett namnkunnigt lag som Fenerbache har på pappret. Edin Dzeko, Dominik Livakovic, Filip Kostic och Allan Saint-Maximin. Men framför allt Fred och Sofyan Amrabat som har ett förflutet i United. På tränarfronten hittar vi en annan United koppling med José Mourinho som tog över under sommaren.

PAOK
Var:
Old Trafford, Manchester
När: torsdag, 7 november 2024, kl. 21:00
Head-to-head: – 
Kort om laget:
De regerande mästarna från Thessaloniki kommer på besök hos Old Trafford. Detta blir första gången som United möter det grekiska laget. För stunden är PAOK ligaledare med 13 poäng på fem spelade matcher. I truppen hittar vi flera tidigare PL-spelare som Johnny Otto, Dejan Lovren och Tiemoue Bakayoko. Den tidigare Unitedspelaren, Shola Shoretire, skrev på för PAOK i juli 2024.

Bodø/Glimt
Var: Old Trafford, Manchester
När: torsdag, 28 november 2024, kl. 21:00
Head-to-head:
Kort om laget:
Bodø/Glimt kommer att bli det första norska laget som United möter någonsin. De trefaldiga ligamästarna från Bodø leder för stunden elitserien efter 23 spelade ligamatcher och hade chansen att spela i Champions League. Men föll mot Röda Stjärnan i kvalspelet.


Viktoria Plzen
Var: Doosan Arena, Plzen
När: torsdag, 12 december 2024, kl. 18:45
Head-to-head: – 
Kort om laget:

United har mött två tjeckiska lag, Sparta Prag och Dukla Prag. Men inte Viktoria Plzen. Laget har tidigare varit involverade i både Champions League och Europa League. För att nå Europa League vann man mot Hearts i den avgörande kvalmatchen.


Glasgow Rangers
Var: Old Trafford, Manchester
När:  torsdag, 23 januari 2025, kl. 21:00
Head-to-head: 3 vinster, 1 oavgjord, 0 förluster
Kort om laget:
Senast lagen mötte varandra var i Champions League 2010. På Old Trafford blev det 0–0 och på Ibrox Stadium vann United 1–0 med ett sent mål av Wayne Rooney. United ställdes mot Rangers redan under försäsongen och vann träningsmatchen med 2–0 i Skottland.


FCSB
Var: National Arena, Bukarest
När: torsdag, 30 januari 2025, kl. 21:00
Head-to-head:
Kort om laget:
I den sista spelomgången möter United ännu ett nytt motstånd med FSCB från Bukarest. Ett lag med en ärofylld historik i Europa som vann både Champions League trofé och UEFA Supercup i 1985/86 säsongen. FSCB har även flest vunna rumänska ligatitlar (27). De rumänska mästarna var även med i årets Champions League-kval men åkte ut i tredje omgången mot Slavia Prag.

Tankar inför säsongens Europa League
Seriestarten har varit skakig och topp fyra ser ut att bli svår ifall inte en drastisk förändring sker. Därför tycker jag att United måste ta Europa League på allvar då det är en chans att säkra Champions League till nästa säsong. Något som talar för Erik ten Hag är att han har vunnit två cuper under sina två år som tränare för United. Men vi alla minns kollapsen mot Sevilla och hur det någonstans blev en negativ vändpunkt för hans tid i United.

Det nya formatet då? Jag personligen är ingen supporter av det och vill hellre att UEFA återgick till klassiskt gruppspel med hemma- och bortamatcher. Nu spelar man även två matcher mer i gruppen, vilket inte behövs i ett redan fullsmockat spelschema.

Sett till motståndare ska United avsluta på en direktplacering till åttondelsfinal. Två matcher som på förhand kommer att bli intressanta är mot Porto och Fenerbahce. Porto är kluriga och jobbiga att möta då det är ett spelskickligt lag som alltid presterar i Europa. Sen blir den stora snackisen givetvis Fenerbahce. Med Mourinho i rodret kommer det att bli drama och ett extra laddat möte på förhand nere i Istanbul.

Vad tror du inför årets Europa League? Vilken match är du mest taggad på? Vad tycker du om det nya formatet? Låt oss höra vad du tycker och tänker inför onsdag. 

GGMU
 

Eric Länje2024-09-23 08:06:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham