Lagbanner
Harry Maguires Månad (November)

Harry Maguires Månad (November)

Harry Maguire är lagkapten för en av världens största klubbar, med det kommer ett enormt tryck och ett stort ansvar. Han har varit ifrågasatt under sin tid i United och han har blandat och gett på planen. I november var han "månadens profil"

Match Spelade minuter Mål Assist Ingripanden/Lyckade ingripanden Antal skott/Skott på mål
Arsenal (hemma) 94 0 0 86/70 3/0
Istanbul (borta) 95 0 0 95/81 0
Everton (borta) 101 0 0 65/54 1/0
Irland (hemma) 94 1 0 94/80 3/2
Island (hemma) 94 0 0 134/115 2/1
West Brom (hemma) 96 0 0 92/72 2/1
Istanbul (hemma) 95 0 0 91/71 1/0
Southampton (borta) 90 0 0 76/56 0
Totalt 749 1 0 733/599 12/4
Snittprocent 81% 33%
 
Match Passningar/Lyckade passningar Långa passningar/Lyckade långa passningar Brytningar Dribblingar/ Lyckade dribblingar
Arsenal (hemma) 60/57 4/1 4 0/0
Istanbul (borta) 80/73 4/2 4 1/1
Everton (borta) 48/45 2/2 8 0/0
Irland (hemma) 71/68 10/8 2 0/0
Island (hemma) 106/98 10/9 1 3/2
West Brom (hemma) 57/52 6/5 3 0/0
Istanbul (hemma) 61/56 7/4 5 1/1
Southampton (borta) 50/44 6/5 5 1/1
Totalt 533/493 49/36 32 6/5
Snittprocent 92% 73% 83%
 
Match Luftdueller/Lyckade luftdueller Bolltapp/Bolltapp på egen planhalva Återerövringar/Återerövringar på egen planhalva Gula och röda kort
Arsenal (hemma) 7/7 8/3 9/2 1 Gult
Istanbul (borta) 1/1 5/1 10/2 0
Everton (borta) 4/3 6/3 14/1 0
Irland (hemma) 5/4 3/2 7/3 0
Island (hemma) 11/8 13/5 11/1 0
West Brom (hemma) 4/3 4/1 16/6 0
Istanbul (hemma) 4/3 4/1 9/1 1 Gult
Southampton (borta) 6/4 11/5 11/1 0
Totalt 42/33 54/21 87/17 2 Gula
Snittprocent 78% 38% 19%

Maguires månad

Harry Maguire har under november månad spelat hela åtta matcher, detta om man räknar med landskamper. Varför det blir så många matcher är på grund av det komprimerade spelschemat som har blivit en följd av coronaviruset. För Maguire blir detta extra mycket då han oftast spelar hela matcherna och sällan blir utbytt, till skillnad från andra spelare. Dock spelar han på en position som inte kräver lika många löpmeter som till exempel en mittfältsposition kräver.
När oktober blev november var Maguire, tillsammans med hela Uniteds försvar, extremt ifrågasatta, och det var många som tyckte att försvars insatserna i början på säsongen hade varit alldeles för dåliga. Trots detta hade United fått med sig några bra resultat, framförallt i Champions League, där man hade tagit kommandot i en tuff grupp efter segrar mot både Paris Saint Germain och Red Bull Leipzig. Men som det har varit med United de senaste åren skulle dessa bra resultat följas upp med två förluster mot först Arsenal och sen Istanbul Basaksehir.
Förlusten mot Arsenal är inte så mycket att säga om. Överlag var det en bra försvarsinsats i denna matchen och Arsenals enda mål kom på straff, en straff som orsakades på ett onödigt sätt av Paul Pogba.
Förlusten mot Istanbul däremot är en match som alla i United, framförallt försvaret, gärna glömmer så fort som möjligt. United hamnade i ett 2-0 underläge, och försvaret med Maguire i spetsen gjorde misstag som man inte förväntar sig av spelare på professionell nivå. På det första målet lämnades Demba Ba helt ensam på mittplan när United hade hörna. United väljer en kort variant som misslyckas och efter en enkel brytning och passning upp i plan är Demba Ba ensam med målvakten. På andra målet blir hela försvaret bolltittandes, och när det kommer en passning snett inåt bakåt har alla i Uniteds backlinje glömt att kolla bakom ryggen, där står en ensam Istanbul spelare som enkelt kan slå in bollen i mål. Efter detta har United och Maguire skärpt sig och försvaret har sett stabilare ut, med detta har även resultaten blivit bättre.
I mitten av november var det dags för landslagsuppehåll, och för Maguire skulle detta bli en lyckad vecka. Han gjorde Englands första mål i matchen mot Irland. En match som England vann med 3-0 och Maguire spelade hela matchen och gick av planen med ett mål och en hållen nolla. Matchen efter missade Maguire men han var tillbaka mot Island, och även här skulle han gå av plan med en hållen nolla då England vann med 4-0.
Efter en lyckad vecka med landslaget och med boostat självförtroende för Maguire, var det dags att återvända till klubblaget. West Bromwich Albion, som stod utan vinst denna säsongen, stod för motståndet på Old Trafford. Matchen blev trevande och avvaktande, men Maguire ledde försvaret och bakåt såg det stabilt ut. Matchen slutade 1-0 till Manchester United efter en straff av Bruno Fernandes. Matcherna avlöser varandra denna säsongen och nu var det dags för veckomatch i Champions League mot Istanbul Basaksehir. United gick in i denna matchen sugna på revansch efter den sura förlusten på bortaplan, Och här var det inget snack. United tog en tidig 3-0 ledning och vann tillslut matchen med 4-1, där Istanbuls mål kom på frispark. Försvaret sattes inte på så stora prov i denna matchen, men man tog hand om det man ställdes mot.
Den sista matchen för månaden skulle bli en riktig nagelbitare. Maguire ledde ut Manchester United på St. Mary´s Stadium, med hopp om att ta tre stabila poäng. Men efter att Southampton gjort två mål på fasta situationer förstod man att United skulle få kämpa för tre poäng. Southamptons första mål kom på en hörna där Southampton packade in med sina spelare runt David De Gea, här var det svårt för Maguire och försvaret att göra något då det är en perfekt slagen hörna och tajmad nick från Southampton. United gick in i paus i ett tvåmålsunderläge, men med ett mål från Bruno Fernandes och två mål av Edinson Cavani vände United matchen och avslutar månaden med tre poäng.

Maguires statistik

Maguire har haft upp och nedgångar under sin tid i Manchester United. Men när man kollar på hans statistik i november månad kan man se att han är en viktig spelare för laget. Premier League är en väldigt fysisk liga, och mittbackar ställs ofta på prov mot stora och tuffa anfallare. Det är många som tycker att detta spelet är en av Maguires styrkor, och statistiken stödjer detta. Maguire var inblandad i hela 42 luftdueller i november och han gick vinnande ur 33 stycken av dessa, han vinner alltså hela 78% av luftduellerna i november. Mot Arsenal vann han hela 7/7 luftdueller.
En annan styrka i Maguires spel är att han står för många brytningar. Han gjorde 32 brytningar i november, vilket är ett snitt på 4 per match. Han har dock en tendens till att chansa lite väl mycket ibland, missar han då brytningen kan det se lite väl enkelt ut för den anfallande spelaren. Men det är även ofta som dessa chansningar lyckas och då tar han istället bollen.
Maguire gjorde hela 87 återerövringar i november, varav 17 av dessa var på offensiv planhalva.  Det är inte alltid som United väljer att pressa högt, men vi vet att det bästa tillfället att ta tillbaka bollen är när du precis har tappat den. När United tappar bollen tvekar inte Maguire på att gå direkt in i press om det finns möjlighet. Detta såg man främst i matchen mot Everton, där United hamnade i underläge och var tvungna att pressa lite högre. Maguire gör här sex återerövringar varav tre stycken är på offensiv planhalva.
Maguire är alltid uppe i straffområdet när det vankas offensiv hörna eller frispark, och i och med att han är en bra huvudspelare slås ofta bollen mot honom.  Detta har lett till att Maguire har kommit till 12 avslut i november, endast fyra av dessa gick på mål. Många är besvikna på antalet mål Maguire har gjort sedan han anlände till United, men det har inte saknats målchanser. Om Maguire slipar lite på sina avslut och fokuserar på att sätta dom på mål så kan det trilla in en hel del bollar från hans huvud i framtiden.
Maguire är inte direkt känd för sitt spel med fötterna, detta ser man även i statistiken. Hans passningsprocent ligger väldigt högt, hela 92%, men som mittback slår man inte så många hotande passningar och det kan bli en del passningspel i backlinjen. Däremot har Maguire endast 73% säkerhet i det långa passningsspelet. Det är ofta som han slår en passning som blir för hög och går ut över sidlinjen. Dessa typer av passningar är något som är väldigt svårt att utföra på ett bra sätt varje gång, men här har han en aspekt som han behöver bli bättre på om han ska ta nästa steg i sin utveckling. Mot Southampton hade han dock mer precision i sitt långa spel än vad han brukar ha, här försökte han slå sex långa passningar varav fem gick till rätt adress.

Summering

Allt som allt gör Maguire en godkänd månad. Med tanke på att oktober var en rejält misslyckad månad för Manchester Uniteds kapten, så var det viktigt både för honom själv och för laget att han höjde sig i november. Försvaret är Uniteds mest kritiserade lagdel men i november gjorde hela backlinjen, med Maguire i spetsen, en rad godkända insatser. Nu behöver Maguire bygga på detta och bli ännu mer stabil så han kan utvecklas till den försvarsspelaren och ledaren som United har letat efter i alldeles för många år. Kan han därtill slipa på sina avslut så kommer han göra ännu fler mål och bidra till laget även i offensiv riktning.  Men november var överlag lyckad för Maguire och han hittade en jämn nivå som han nu kan bygga vidare på.

Victor Heed2020-11-30 14:13:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham