Lagbanner
Emirates Stadium, 2022-04-23 13:30

Arsenal - Manchester U

Inför Arsenal - Manchester United

Inför Arsenal - Manchester United

Ett nytt klassikermöte väntar då United reser till London och Emirates Stadium. Senast lagen möttes segrade United men trots det går Arsenal ut som favoriter i denna match. Matcherna mellan just dessa två lag brukar dock vara väldigt svåra att förutspå och med tanke på hur viktig matchen är för båda lag blir det ett spännande möte.


Manchester United: 

Efter att ha blivit överkörda av Liverpool, samtidigt som Arsenal tog tre poäng borta mot Chelsea lär detta bli Uniteds sista chans att vid eventuell vinst fortfarande vara med i jakten på en Champions League placering. Då allt kändes becksvart i tisdags  var det ganska passande att man presenterade Erik Ten Haag som ny tränare för United nästa säsong. I en tid då få saker exalterar en som United supporter känns ändå detta som helt rätt väg att gå framåt och nu gäller det för alla spelare att kolla sig i spegeln och börja prestera för i nuläget sitter ingen säkert i denna trupp. 


Trots att United bara vunnit en av sina fyra senaste i ligan har man som sagt fortfarande chans på topp fyra. Men då måste man hitta rätt och det nu då både Arsenal och Tottenham ligger närmre i dagsläget. Försvaret ser sämre ut än nånsin och förhoppningsvis kan Varanes återkomst resultera i att det ser aningen bättre ut. Men allra viktigast är att Ronaldo är tillbaka efter hans tragiska sons bortgång vid födseln. Trots att det råder mycket delade meningar om portugisens säsong kan man inte se bort från hur han presterat i viktiga matcher detta år inte minst förra mötet mot Arsenal där han var direkt matchavgörande med sina två mål. 

Pogba ådrog sig en skada mot Liverpool och lär enligt Ragnick vara borta säsongen ut. Fred, Shaw och Cavani är också otillgängliga på grund av skada. Trodde aldrig jag skulle säga det för ett år sen men just Fred är otroligt saknad och kommer bli viktig att få tillbaks. Scott McTominay är dock tillbaka i truppen tillsammans med tidigare nämnda Varane och Ronaldo. 

Min startelva (4-2-3-1): De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Telles; McTominay, Matic; Elanga, Fernandes, Sancho; Ronaldo

Motivering: 
Hade vart lite kul om Ragnick stod för ett fullständig rotation och slängde in spelare som Hannibal och andra ungdomar men ungefär såhär tror jag laget kommer ställas upp imorgon. Maguire måste bli bänkad snart efter de insatser han står för vecka efter vecka och med Varanes återkomst är det läge att låta kaptenen stå vid sidan. För att få stopp på Ödegaard som är navet i detta Arsenal kan det vara bra att ligga med ett något defensivt lagd innermittfält i form av Matic och McTominay. Fyran där framme är rätt given i dagsläget då Rashford är fortsatt iskall. 


Arsenal 

Efter en tung period med tre raka förluster reste Arsenal till Stamford Bridge och vann med imponerande 4-2 mot Chelsea i onsdags vilket gjorde att man behöll försprånget man har mot Tottenham då båda Londonlagen ligger på samma poäng men Arsenal har en match mindre spelad. Jag ser rätt mycket av Arsenals matcher varje år då farsan är inbiten Arsenal supporter och det har definitivt tagit ett stort kliv framåt denna säsong. På en bra dag är de svårslagna och med spelare som Saka, Martinelli och Ödegaard kan det riva upp sår i de flesta försvar. 

Samtidigt är de fortfarande rätt ojämna i sina prestationer och därför är detta en rätt svår match att förutspå. Skulle Arsenal nå sin högstanivå blir det en väldigt tuff match för United men i truppen hos United finns nog lite mer inviduell skicklighet som lika gärna kan avgöra matchen till Uniteds favör. En väldigt viktig för båda lagen är det oavsett och det brukar bli jämnt när de ställs mot varandra.

Arsenal har haft stora skadeproblem under säsongen men i nuläget är det endast Tierney, Tomiyasu och Partey som är borta där Partey är ett rätt tungt tapp för Arteta.

Trolig startelva: Ramsdale; White, Holding, Gabriel, Tavares; Elneny, Xhaka; Saka, Ödegaard, Martinelli; Nketiah

Tre snackisar inför matchen:

Vilka klarar av pressen bäst?

Denna match kan i slutändan bli den som direkt avgör vilka som får spela Champions League nästa år vilket lägger en väldigt stor press på spelarna i båda lagen. Något som kan tala för United i detta läge är man har betydligt mer rutin i laget som har spelat mer typer av såna här matcher än ungdomarna i Arsenal. Samtidigt lär självförtroendet i Arsenals läger vara betydligt högre men i matcher som dessa kan rutin ofta vara avgörande. När en ny tränare dessutom är presenterad i United bör det ge en viss motivation hos spelarna i United att visa att man är värda tröjan för det ryktas om en stor rensning i sommar och då är det i dessa matcher det gäller att prestera.

Ronaldo är tillbaka 

Värvningen av Ronaldo och hans prestationer har diskuterats flitigt av både experter och supportrar säsongen lång vilket det såklart blir när man är en spelare av Ronaldos kapacitet. Att han inte är den spelare han var varken första gången i United eller i Real Madrid är rätt uppenbart och han kanske inte skall vara den som leder Uniteds offensiv nästa säsong. Men i detta nu är han vital för att United skall vinna fotbollsmatcher och jag tror inte det skulle förvåna någon om han avgör matchen imorgon. Ronaldo förtjänar precis som alla andra kritik när han inte presterar men att påstå, som många gör, att United i dagsläget är bättre utan Ronaldo på plan är bara rakt av fel. Hur Ten Haag vill göra märker vi då men denna säsong skall Ronaldo spela när han är friskt punkt. 

Försvaret är sämre än nånsin

I mötet mot Liverpool försökte Ragnick stabilisera försvaret genom att spela fem försvarare istället för fyra men det såg nästan ännu mer virrigt ut än innan. Jag har alltid försvarat Maguire innan då han ofta får kritik bara för att men på senare tid har man sett hur mycket det påverkar honom och därav behöver han stå utanför några matcher för hans egen skull om inte annat. Jag tror inte det kommer gå att lösa försvarsproblemen helt denna säsong utan det kommer nog både lämna och komma in spelare i sommar men man måste försöka stoppa blödningen på något sätt. Jag har själv svårt att se någon lösning men förhoppningsvis kan Ragnick komma på något. 

Tips: 1-2

Arena, Datum, Matchstart: Emirates Stadium, 23/4, 13:30
Turnering: Premier League
Stream: Viasat Premium eller Viapla

GGMU

Erik Söderlund2022-04-22 17:20:59
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham