Lagbanner
Emirates Stadium, 2023-01-22 17:30

Arsenal - Manchester U

Inför: Arsenal - Manchester United
Hur ställer Manchester United upp utan avstängda Casemiro?

Inför: Arsenal - Manchester United

För andra gången på fyra dagar reser Manchester United till London, denna gång är det serieledarna Arsenal som står för motståndet. En match mellan två av de formstarkaste och bästa lagen i ligan just nu. Höstmötet slutade med seger för United med 3-1 och det är enda förlusten Arsenal har i Premier League än så länge. Kommer det en ny på söndag?

Manchester United:
Trots 1-1 senast mot Palace så mår United väldigt bra just nu. Ligger trea i ligan och har ännu inte förlorat efter VM uppehållet.  Defensiven har sett otroligt stabil ut senaste månaden och Varane har verkligen vuxit ut till ligans just nu bästa back. Det enda orosmolnet är väl att offensiven hackar periodvis i matcherna. Nu senast fick även Burnley-lånet Wout Weghorste debattera och även om det inte blev några mål så är känslan att han kommer bli nyttig i slutdelen av säsongen.

Stora orosmomentet inför söndagen är att Casemiro drog på sig ett gult mot Palace och är därmed avstängd nu. Casemiro som verkligen har kommit in i United och lyft det mittfältet till en helt ny nivå. Han kommer självklart vara saknad mot Arsenal.

Lite gladare nyheter är att Jadon Sancho tränar med A-laget igen, men frågan är om han är redo för att vara i truppen redan nu i helgen. Nu får vi hoppas han går mot en ljus framtid i United-tröjan. För mig är han den bästa yttern efter Rashford vi har i klubben och jag hoppas han kan komma upp i sin höga potential som jag vet han har i sig.

Förutom Casemiro så missar Donny van de Beek matchen mot Arsenal. Dalot och Martial som saknades i senaste matchen är också frågetecken inför denna. Sena beslut kommer tas om de kan vara med på söndag.

Min startelva (4-3-3): De Gea – Wan Bissaka, Varane, Martinez, Shaw -McTominay, Eriksen, Fred - Fernandes, Rashford, Garnacho
Motivering:
Wan-bissaka kommer fortsätta då Dalot inte är riktigt 100 % än. Han kommer även passa perfekt i denna match med hans defensiva egenskaper. Varane och Martinez tar hand om mitten och till vänster forsätter Shaw.

Med Casemiro avstäng så är stora frågan vem som ska spela på mitten. Jag landar nog i att McFred får bilda mittfält ihop med Eriksen. Vi kommer ha mindre boll när inte Casemiro är på planen med sitt lugn och då tycker jag McTominay kan vara nyttig för oss med den matchbilden. 
Fred ska ge Ödegaard samma bevakning han gjorde på KDB i derbyt förra helgen. Kan vi minimera Ödegaard bollkontakter i matchen är mycket vunnet, då det är han som styr det mesta på deras mittfält.

Bruno och Rashford är självskrivna i offensiven, men frågan är vem som ska vara tredje länken där. Mitt val föl på våran supertalang Garnacho. Tycker han har visat många gånger under denna säsong att han kan spela på den högsta nivån. Med en Martial som inte är i toppform tycker jag vi ska sätta upp Rashford på topp och använda Garnacho på vänsterkanten. Hans sätt att alltid utmana sin försvarare och när det är White på andra sidan som ska försöka stoppa honom tror jag vi kan räkna med många chanser som skapas från vår vänsterkant.

Arsenal:
Arsenal fortsätter att överraska många och leder ligan hela 5 poäng före Manchester City, som har en match mer spelad. Mikael Arteta som nu varit tränare ganska exakt 4 år har verkligen fått ordning på sitt lag.

Arsenal har endas inkasserat en förlust i årets ligaspel. Den kom just mot United på Old Trafford där siffrornas skrevs till 3-1. Nu senast kommer man från en stark derbyseger mot Tottenham med 0-2 och de är - tillsammans med United - det formstarkaste laget i ligan. Så vi kan se fram emot en fartfylld match på söndag där Arsenal verkligen kommer gå för alla tre poäng för att utöka sin ledning i ligan.

Artetas gäng har verkligen klarat sig undan skador under året vilket varit en bidragande orsak till att de gått så bra som de gjort. Känslan är nämligen att de har en väldigt bra startelva men att bakom den är det lite tunt. Efter att deras första val att förstärka truppen med under januari - Mudryk Mykhailo - gick till Chelsea så vände man blicken mot den petade Brighton-spelaren Leandro Trossard istället. En spelare som har en väldigt hög högstanivå men som även är fruktansvärt ojämn i sina prestationer. Han kommer nog vara en nyttig värvning för Arsenal är ändå känslan. Det pratas även mycket om 22 åriga polska mittbacken Jakub Kiwior från Spezia som verkar bli klar för Arsenal under helgen.

På skadelistan är Gabriel Jesus som förmodligen kommer vara borta ett tag till av allt att döma. Även Reiss Nelson ser ut att missa matchen.

Trolig startelva (4-3-3): Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, Zinchenko - Ödegaard, Partey, Xhaka - Saka, Nketiah, Martinelli

Tre snackisar inför matchen:

1.  Olika långt in i sina ”processer”
Erik ten Hag har haft ungefär 7 månader på sig att sätta sin prägel på hur han vill att United ska spela. Mikael Arteta har haft ganska exakt 4 år nu i januari. Man märker att han har kommit långt med sitt Arsenal som spelar en fin fotboll med mycket fart på kanterna med Saka och Martinelli. Han har även fått de spelarna han har velat ha för att bygga sitt spel. Trots lite svaga resultat de första åren har han fått fortsatt förtroende vilket jag tycker är helt rätt. Frågan är om det kommer hålla hela vägen för att vinna ligan? Jag skulle nog säga att det är 40% chans till en titel just nu.

Jag tror Erik ten Hag är en bättre tränare i det långa loppet, vilket kommer visa sig också. Även om spelet hackar bitvis så ser man hur han vill att vi ska spela. Det som ska bli spännande att se är hur han tar sig an denna uppgift som på förhand känns väldigt svår. Arsenal hemma har blivit en väldigt svår nöt att knäcka under Arterta. Men Erik ten Hag har redan visat att han har det taktiskt kunnande för att vinna även dessa svåra bortamatcher.

2.  Som man saknat toppmatcher mot Arsenal
Ja det är länge sen nu man kan säga att det är en toppmatch när vi möter Arsenal. Men som det ser ut just nu är det två av de bästa lagen i England, och det var längesen man kunde säga det. Man kommer ihåg alla hårda matcher vi hade med Arsenal under Sir Alex och Wengers år - och som man saknat dessa. Det har funnit ett hat mellan dessa lag sedan 00-talet. De klassiska bilderna mellan Roy Keane och Patrick Vieira i spelartunnel är sånt man bara älskade att se. Tycker för första gången på många år att dessa känslor kommer tillbaka nu när båda lagen är med i toppstriden igen.

Jag tror även vi kommer få se både Arsenal och United i toppen många år framöver nu. För mig som kommer ihåg hatmatcherna mot Arsenal i början av 00-talet, när så mycket stod på spel varje gång vi möttes, tycker om att vi komma att få uppleva dessa igen. Som man har längtat.

3.  Med en vinst och vi är verkligen med i titelracet.
Ja kanske även med ett kryss kan vi räkna in oss där kan jag tycka. Känslan är att med en vinst på söndag kan vi verkligen prata om oss som en utmanare redan första säsongen under Erik ten Hag. Det är nog ingen som räknade med efter de två första omgångarna i höstas. Vi ska även komma ihåg att Arsenal ska möta City två gånger under våren då deras möte vart inställt i höstas.

Om vi nu skulle förlora ser jag ändå en CL plats som ganska säker till nästa år och det var väl det som var målet inför denna säsongen. Ser inte nått av lagen som ligger utanför topp 4 just nu kommer konkurrera i vår om CL platserna.

Tips: 1-2, Rashford, Garnacho
Arena, datum och matchstart: Emirates Stadium - 22/1, 17,30
Turnering: Premier League, omgång 21
Stream: Viaplay, V sport Premium

GGMU

UR ARKIVET: Rashford stor matchvinnare för United hemma mot Arsenal

 

Marcus Sundellminiraka@hotmail.com@Miniraka2023-01-21 14:01:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham