Lagbanner
Inför: Arsenal vs Manchester United

Inför: Arsenal vs Manchester United

Det är dags för Manchester United att komma tillbaka på vinnarspåret efter chockförlusten mot tabelljumbon. I senaste mötet vann Arsenal på Old Trafford och Manchester United var helt under isen. 14 matcher senare är det sju platser mellan lagen men ett intressant rivalmöte kommer att spelas i London imorgon

Manchester United
Vinstsviten för Manchester United tog slut senast efter en väldigt oinspirerad prestation mot Sheffield United. 13 raka utan förlust och framtill bottennappet mot the Blades, var den senaste förlusten mot Arsenal den 1:e november 2020. Orsakerna till varför Manchester United befinner sig på toppen är mycket på grund av att Bruno fick välbehövd hjälp med målen, ett försvarsspel som börjar att sätta sig och att man har lyckats komma tillbaka från underläge på bortaplan. Manchester United har tagit 21 poäng från förlorande positioner, totalt sju vinster. Det sätter Manchester United i år i samma kategori som Manchester United titelvinnande lag från 2012/13 säsongen som tog 29 poäng från underläge och Newcastle från 2002/03 säsongen som tog 34 poäng. 

Även om Manchester United förlorade sin första match på 13 matcher mot the Blades har man inte förlorat två raka på över ett år nu. Att spela på bortaplan passar Solskjaers mannar bättre av nån anledning. Vid en vinst eller ett kryss blir man obesegrad i 18 raka bortamatcher, vilket är imponerande. Det som väcker fler frågor är att man redan har förlorat fyra matcher på Old Trafford. Förutom att det är rivalmöte har matchens betydelse ökat med den nuvarande positionen, då Manchester United potentiellt kan involvera sig i en toppstrid. Vid förlust kan Manchester City ta ett rejält grepp i ligan med en fyra poängs ledning. 

Det är fortfarande oklart vem som kommer att gå in som mittback bredvid Harry Maguire. Både Eric Bailly och Victor Lindelöf har skadekänningar. Högst troligt kommer Lindelöf in eftersom han fick vila ryggen hela onsdagsmatchen. Annars kommer Axel Tuanzebe tillsammans med kaptenen bilda mittbacksparet. Phil Jones är fortfarande skadad men Brandon Williams finns tillgänglig igen för norrmannen. 

Förväntad startelva: De Gea, Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Shaw, McTominay, Pogba, Greenwood, Fernandes, Rashford, Cavani


Arsenal
Lika oklart var man har Manchester United i år kan man undra detsamma om Arsenal. Under en längre tidsperiod befann sig Londonlaget på nedre halvan i tabellen på 15:e plats. Men ur det blåa har Mikel Arteta fått Arsenal att fungera igen. Även om en nionde plats är långt ifrån vad Arsenal ska befinna sig finns det framsteg. I nuläget har man tre hållna nollor i rad och vid vinst eller kryss mot Manchester United har man inte förlorat på sex raka matcher. Som Solskjaer litar Arteta på sina ungdomar att prestera. Bukayo Saka och Emile Smith Rowe har varit de drivande krafterna för den nuvarande formen. Saka trots sin unga ålder har verkligen lett laget och har i år fem gjorda mål och assisterat två gånger. Smith Rowe jämförs med Mezut Özil som lämnade Arsenal efter ett par turbulenta år. 

Arteta hoppas att få både Thomas Partey och Smith Rowe tillgängliga, då båda fick kliva av i FA-cup förlusten mot Southampton. Partey betydelse i mittfältet är enorm eftersom han höjer Granit Xhakas nivå enormt och bidrar med välbehövd stabilitet. Förutom skadebekymmer i mittfältet är vänsterbacken Kieran Tierney tveksam för spel med en benskada. Den spanska duon av Dani Ceballos och Pablo Mari kommer förmodligen inte vara tillgänglig för spel heller. En som kanske kommer till spel är Martin Ödegaard som togs in på lån från Real Madrid. Norrmannen har varit en stor succé för Real Sociedad och länge pushat för en övergång från Madrid. Kanske blir det en permanent övergång till Arsenal? 

Pierre Emerick Aubameyang som var målskytt från mötet på Old Trafford har missat de senaste två matcherna på grund av familjeskäl och det är oklart om anfallaren kommer till spel på lördag.

Förväntad startelva: Leno, Bellerin, Gabriel, Holding, Cedric, Partney, Xhaka, Saka, Smith Rowe, Pepe, Lacazette. 


Mina tankar
Det mesta har sagts om Sheffield United matchen men att våra spelare ska utstå rasistiska påhopp efter matchen är helt oacceptabelt. Även om fotbollen är en stor del av våra liv finns det viktigare saker i livet. Det är extremt tragiskt att detta fortfarande sker. United against racism. 

Tillbaka till matchen är det en stor rival som vi möter. Även om matchernas innebörd nu inte är på samma nivå som förr är det fortfarande mycket historia mellan lagen. Förväntar er inga scener som vi fick förr när Roy Keane och Patrick Viera var redo att slåss i spelartunneln. Trots att Arsenals form varierar tänder de alltid till mot Manchester United. Senaste vinsten mot Arsenal i ligan kom i april 2018. Solskjaer kommer att vilja få ta sin första ligavinst mot Arsenal och vara kvar i toppstriden. Med tanke på detta tror jag att detta kan bli en match som verkligen visar om Manchester United seriöst kan involvera sig i en titelstrid. 

Det som talar för Manchester United är deras bortaform men jag tror att poängen fördelas lika på lördag. Ett Arsenal i fin form och ett Manchester United som fortsätter att ge oss frågor men utan svar. Förhoppnings kan vi lämna Emirates med en klarare bild av Manchester United 2021.  


Slutresultat: 1-1
Målskyttar: Marcus Rashford & Bukayo Saka

Var: London, Emirates stadium 
När: 18.30
Hur: Viasat premium eller VIaplay

GGMU

Eric Länje 2021-01-29 15:20:19
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham